redakce: Národní vzdělávací fond

středa 30. června 1999 ·

Národní vzdělávací fond (NVF) byl založen s podporou Phare v roce 1994 ministrem práce a sociálních věcí.  Jeho posláním je:

  • podporovat transformaci společnosti a ekonomiky rozvojem lidských zdrojů v České republice, zejména podporou privátního sektoru a průmyslu,
  • přispívat k rozvoji celoživotního učení podporou všech forem dalšího vzdělávání,
  • podporovat proces evropské integrace a zapojení ČR ve sféře rozvoje lidských zdrojů s důrazem na zkvalitnění veřejné správy.
K nejvýznamnějším projektům NVF:VET - Program Phare "Reforma odborného vzdělávání", který vyplynul z potřeby přizpůsobit odborné školství změnám v hospodářství a společnosti. Cílem programu je podílet se na dlouhodobé reformě odborného vzdělávání, které je rozhodujícím prvkem vzdělávání, a podpořit tak proces ekonomické reformy. V rámci programu bylo ve spolupráci s pilotními odbornými školami reprezentujícími všechny typy odborných škol vypracováno a ověřeno několik významných inovací odborného vzdělávání. Vyvrcholením čtyřletého programu, který již skončil, je vypracování návrhu konkrétních opatření, který se opírá o dosavadní výsledky programu a dalších prací a o výsledky veřejné diskuse, a jeho předložení MŠMT ČR.

Projekt OECD
přechod mládeže ze školy do zaměstnání
Vzhledem k tomu, že absolventi škol patří ve vyspělých zemích mezi nejzranitelnější skupiny na trhu práce, inicioval výbor pro vzdělávání OECD projekt komparativní analýzy průběhu přechodu mládeže ze školy do zaměstnání. Cílem je na základě zkušeností z vybraných členských zemí OECD formulovat doporučení pro politiku vlád, která by usnadnila přístup mladých lidí na trh práce a zlepšila jejich připravenost pro celoživotní vzdělávání a aktivní občanství.

Projekt probíhá ve dvou vlnách a výběr zemí pokrývá širokou škálu typů vzdělávacího systému a rozdílných ekonomických a sociálních podmínek. Do první vlny bylo zařazeno 6 zemí: Austrálie, Česká republika, Kanada, Norsko, Portugalsko a Rakousko.

Účastnické země mají za úkol vypracovat tzv. Národní zprávu o přechodu mládeže ze školy do zaměstnání (v NVF jsou k dispozici zprávy za ČR,Austrálii, Norsko, Rakousko a Portugalsko), připravit dvou týdenní návštěvu týmu expertů OECD a spolupracovat se sekretariátem OECD při přípravě finální komparativní studie. Tým expertů OECD po každé uskutečněné návštěvě zpracovává své hodnocení situace v dané zemi a doporučení k dalšímu vývoji ve formě tzv. Country Note (v NVF jsou k dispozici Country Note pro ČR a Austrálii).

Kontakt:
Národní vzdělávací fond
Václavské nám. 43, 110 00 Praha 1
Tel.:02/267841
Internet : http://www.nvf.cz
E - mail: mail@nvf.cz

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.