Známky pořád vítězí. Plagovo doporučení k vysvědčení zřejmě mnoho škol nevyslyší

neděle 10. ledna 2021 ·

Ačkoliv ministerstvo školství doporučuje učitelům, aby na vysvědčení hodnotili žáky slovně, ti přesto nejspíš většinou zůstanou u známek. Na takový způsob klasifikace jsou školy zvyklé, při zavádění slovního hodnocení navíc často naráží na odpor rodičů. Slovně tak budou hodnotit především výchovy, třeba tělocvik. Reportáž přináší online deník Aktuálně. 


Letošní pololetní vysvědčení se od toho, které žáci dostali před rokem, asi nemůže lišit víc. Zatímco ještě loni děti vysvědčení přebíraly ve třídách, letos se slavnostní ceremoniál nejspíš přesune k obrazovkám počítače. Všichni žáci s výjimkou 1. a 2. tříd se nyní učí na dálku a zatím není žádný náznak, že by se školy měly otevřít do 28. ledna, kdy se vysvědčení předává… 

Lišit se ale v některých případech bude i obsah vysvědčení. Stejně jako na jaře i nyní ministerstvo školství doporučilo, aby školy hodnotily žáky slovně. Místo známky jedna až pět by se tak děti měly dozvědět třeba to, co jim v daném předmětu šlo a v čem naopak pokulhávaly. 

"Vzhledem k rozdílným podmínkám jednotlivých rodin, náročnosti distanční výuky a všeobecně těžké situaci v tomto pololetí si myslím, že využití slovního hodnocení je v tuto chvíli určitě lepší varianta," říká ministr školství Robert Plaga (ANO). 

"Jedná se o takovou formu hodnocení, kterou je potřeba vysvětlovat, trénovat a zkoušet. Na to my ještě připraveni nejsme, proto tedy v pololetí budeme klasicky tvořit známky. Slovně budeme hodnotit pouze v individuálních případech, kde si to situace vyžádá," říká ředitel Základní školy profesora Švejcara v Praze 12 Ondřej Lněnička. Podobně reagovaly i další školy, které oslovila redakce Aktuálně. 


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
10. ledna 2021 v 10:22  

Proč ne obojí.

mirek vaněk řekl(a)...
10. ledna 2021 v 11:00  

Zaplať pánbů za to. Většina ředitelů má rozum a ví, že přepřahat uprostřed závodu je na škodu.
Fanatici slovního hodnocení nepřipustí jiný názor. Nepochopí odlišné podmínky na školách.

Ivo řekl(a)...
10. ledna 2021 v 11:39  

Pan doktor měsíc co měsíc svými rozhodnutími a výroky jasně předvádí nekompetentnost ve vedení resortu. :-(

Radek Sárközi řekl(a)...
10. ledna 2021 v 16:15  

Nedává žádný smysl měnit žákům na poslední chvíli způsob hodnocení na vysvědčení, jak doporučuje ministerstvo školství. Žáci, učitelé i rodiče jsou zvyklí na stávající způsob hodnocení a náhlá změna může být spíše kontraproduktivní, protože je bude zbytečně stresovat.

Anonymní řekl(a)...
10. ledna 2021 v 18:17  

Tajný Učitel

"Proč ne obojí."

Formativní hodnocení pro 170 z jednoho předmětu + 80 z dalšího + 50 z dalšího. Dohromady pak
300 žáků? Hmm, to jste teda fakt superborec. Sám víte, že nestačí nějaké dvouřádkové a CTRL+V. To by nezvládli ani nositelé Nobelovy ceny za literaturu. Na alternativních školách s 50 žáky je to opravdu možné. Ale většina z nás se pohybuje ve veřejné školství. 25 - 30 žáků ve třídě.

Milan Keršláger řekl(a)...
12. ledna 2021 v 14:37  

Formativní hodnocení na vysvědčení (tj. oficiální) je poměrně velký problém, protože hodnotíte ne jednu věc, ale více a to u každého žáka. Když už, tak bych ocenil možnost k normální známce přidat (volitelný) komentář. Ovšem ten řeknu rodiči i na požádání během školního roku (má-li zájem). Většina rodičů (kromě těch helikoptérových) chce (pochopitelně) co nejstručnější, ale výstižnou informaci, tj. něco jako:
1 - lze pokračovat stejně a bude to pořád výborný
2 - sem tam nějaké zaškobrtnutí, které můžete, ale nemusíte řešit
3 - skřípe to a chtělo by to začít dělat doma něco víc (nebo jinak), než doposud
4 - je na propadnutí, ale zatím prolezl
5 - nic nedělá, není mu zatím pomoci

Eva Adamová řekl(a)...
13. ledna 2021 v 7:43  

Ja.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.