Školy dostaly možnost ulehčit letošní přijímačky. O změnu moc zájem není

neděle 10. ledna 2021 ·

Čtyřleté střední školy nemusí letos použít jednotnou přijímací zkoušku, jenže většina ji rušit nebude... Naprostá většina škol si hodlá jednotnou přijímací zkoušku jako hlavní kritéŕium pro výběr mezi uchazeči ponechat, a to z několika důvodů. Reportáž přináší Seznam Zprávy. 


Zaprvé jednotné přijímačky jsou pro školy nejpohodlnější a také nejpřehlednější volbou. Připravuje je centrálně státní organizace Cermat a jsou pro všechny školy stejné. Tím pádem nastavují jakési rovné podmínky...

Zadruhé ale střední školy nemají ani jinou možnost. I když kromě jednotného testu pořádají i za normálních okolností také školní část zkoušky, tak ta slouží především jako dodatečné kritérium. Není a ani nemůže být hlavním parametrem pro rozhodování o tom, koho přijmout a koho ne. Pokud by si školy chtěly nějakou takovou variantu připravit, ať už třeba své testy, nebo například pohovory se zájemci o studium, mají na to jen velmi krátkou dobu a navíc půjde pouze o jednoleté intermezzo... 

Třetím argumentem, který z pohledu ředitelů středních škol mluví pro jednotnou přijímací zkoušku, je problém s dalšími obvykle používanými kritérii. Vyjma testů dostávají totiž uchazeči body navíc také za různé soutěže a olympiády, své aktivity, ale hlavně i za průměr vysvědčení ze základní školy, a to nejčastěji za dvě – z konce osmého ročníku a poloviny toho devátého. Jenže Ministerstvo školství školám zakázalo do kritérií přijímacího řízení začlenit vysvědčení ze závěru osmé třídy. Ale ani to z pololetí devátého ročníku nemusí být určující, protože žáci zůstali od září prakticky pouze doma a školy budou k hodnocení přistupovat různě. 


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
10. ledna 2021 v 9:57  


1. Řekněme, že žák si podá jednu přihlášku na školu, kde využijí JPZ, a druhou přihlášku na školu, kde využijí např. SCIO testy. U JPZ má stále možnost využít dvou termínů, oba absolvuje na škole, která využila JPZ, na druhé škole bude absolvovat SCIO testy. Takže na přijímačky nepojede dvakrát, ale pojede třikrát.

2. Ředitelé škol mají možnost přijímačky zrušit pouze v případě, kdy počet přihlášek je nižší než předpokládaný počet přijatých. Naráží to na jeden problém, žáci podávají přihlášky dvě, takže "převis", který je samozřejmě jenom umělý, mají téměř všechny školy.

Móóóc hezky nám to ministerstvo vymyslelo, namísto toho, aby se přejíždějí a shromažďování žáků z různých škol v průběhu nehezky se vyvíjející epidemie omezilo, ještě se navýší.

Děkujeme, odejděte.

mirek vaněk řekl(a)...
10. ledna 2021 v 11:43  

Co je cílem přijímacího řízení? Vybrat nejvhodnějšího studenta. Jsou tedy co nejlehčí přijímačky cílem škol?

Ivo řekl(a)...
10. ledna 2021 v 13:48  

paní Adamová, palec hore! :-)

Anonymní řekl(a)...
10. ledna 2021 v 18:23  

Vypadá to přesně tak, jak tady popisuje paní Eva Adamová. A navíc, většina ředitelů se oficiálně rozhodne až na konci února a to díky převis/nepřevis. Mnoho žáků se tak ohledně přijímaček/nepřijímaček raduje předčasně. To, že "někam" žáka vezmou je pravda, ale vysněný obor to nemusí být.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.