Škola z Bruntálska vede celostátní výzvu za návrat všech žáků do malotřídek

neděle 17. ledna 2021 ·

Základní škola v Branticích na Bruntálsku má celkem 39 žáků, teď jich kvůli epidemii covidu-19 chodí do školy 27. Zbylých 12 se učí na dálku. Podle ředitele Adama Šimůnka zbytečně. Inicioval proto výzvu, kterou už podpořily přes čtyři stovky dalších malotřídek. Reportáž přináší iDNES.


„Ve škole teď máme prezenčně třídu prvňáků, těch je deset, a druhou třídu tvořenou sedmnácti dětmi z druhého a čtvrtého ročníku. Jako malotřídní škola máme výjimku v tom, že i žáci vyššího ročníku mohou chodit do školy, pokud jsou ve třídě s prvňáky nebo druháky,“ řekl Adam Šimůnek. 

Společná třída třeťáků a páťáků je ale doma. „Chceme i je do školy. Jde o kvalitu výuky, o osobní kontakt s učiteli,“ uvedl Šimůnek, který výzvu kvůli výjimce pro malotřídky poprvé zveřejnil na Tři krále, nejdříve na Facebooku a přes učitele, později vznikl i web. 

A strhla se lavina, k 13. lednu se připojilo už 441 malotřídních škol ze všech koutů republiky. „Máme možnosti, prostory i lidi na to, abychom zajistili výuku za dodržení daných opatření a skupiny od sebe oddělili i v jídelně a družině. Přes počítač není kontakt takový, slabší žáci potřebují větší podporu,“ popsala ředitelka Základní a mateřské školy v Dolních Životicích na Opavsku Lenka Smetanová. 


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
17. ledna 2021 v 11:12  

V Praze mělo 18. 12. kvůli koronaviru problémy 79 základních škol, 7. ledna žádná a 14. ledna to bylo zase znovu 46 škol, a to do škol chodí jen první dva ročníky.

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2021 v 12:49  

A to, paní Adamová, tady v ČR není ani jeden případ chřipky. Angín je minimální množství. A děti , které jsou bezpříznakové se netestují od poloviny září. Potom je to strašně zajímavé, celá rodina má koronavir. Bába a dědek v nemocnici. Bába na plicní ventilaci a malé děti v rodině mají jen rýmičku a trochu kašlíčku. Ten, kdo dělá v první linii, ví své.

Pedagogická komora řekl(a)...
17. ledna 2021 v 15:34  

V Praze se za týden ztrojnásobil počet MŠ v karanténě

Krajská hygienická stanice hlavního města Prahy zveřejňuje každý pátek statistiky k výskytu koronaviru ve školách za uplynulý týden. Zatímco k 8. lednu 2021 řešilo COVID-19 pouze 25 mateřských škol, o týden později to už bylo 74 mateřských škol... Počet žáků v karanténě vzrostl skoro pětinásobně - z 328 na 1604 žáků k 14. lednu 2021.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.