Koronavirus zastavíme nejdřív v létě. I pak tu s námi bude, říká epidemiolog

sobota 9. ledna 2021 ·

Česko je znovu na špici epidemie. Ve středu dosáhlo rekordu v počtu nových nakažených a rekord si připsalo i světový: Má nejvíce nákaz na milion obyvatel. Narostl i počet osob, které se kvůli koronaviru dostávají do nemocnice… Budou Češi naočkováni v dostatečném počtu a včas? Kdy lze na základě očkovací strategie čekat, že koronavirus z Česka zmizí? A mohla vláda současné kritické situaci zamezit? V pořadu Seznam Zprávy odpovídá epidemiolog Petr Smejkal. 


V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: 

Myslíte, že nejsme daleko od cíle? 

Nejsme. Pokud se nám podaří přesvědčit lidi, že vakcína je něco bezpečného, tak rychle stoupne počet vakcinovaných a dostaneme se do úplně jiné situace, než jsme byli na podzim. 

Byl byste pro vyšší pokuty za nedodržování opatření? 

Byl bych určitě pro to, aby se takové věci neopomíjely. Možná je to silná paralela, ale je to stejné, jako když řídíte pod vlivem alkoholu. Ohrožujete tím životy ostatních a za to jsou velké sankce. 

Neměli byste jako zdravotníci jít příkladem? Českých zdravotníků se chce nechat očkovat jen 50 %, to je ještě méně než u běžné populace. 

Máme tady anamnézu zdravotníka skeptického vůči očkování. Ale mám pocit, že se to mění. Proočkovanost proti chřipce letos i navzdory tomu, že máme ochranné pomůcky jako jsou respirátory a roušky, byla u zdravotníků vyšší než v minulých letech. 


Celý text a video naleznete zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
9. ledna 2021 v 23:57  

Pokud je někdo po kovidu a má protilátky, nemusí být hned očkován. Prý 3 měsíce má imunitu. Kolik z těch zdravotníků, kteří se nechtějí nechat očkovat ten kovid prodělalo?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.