Jednotné přijímačky všude nebudou. Někteří ředitelé věří, že to tak zůstane

úterý 26. ledna 2021 ·

Ministerstvo školství letos povolilo ředitelům středních škol, aby vypustili z přijímacího řízení státní zkoušku z češtiny a matematiky… S letošní legislativní změnou se otevírá debata, zda pravidla pro přijímací řízení nepřenést i do následujících let. „Chápu, že některým školám jednotná přijímací zkouška úplně vyhovuje. Pro nás by bylo ale zase ideální, kdyby bylo použití státních testů dobrovolné. To je ale asi neprůchodné. Možná by však šlo, aby si školy samy rozhodly, jakou váhu státním testům dají,“ uvažuje v reportáži Seznam Zprávy ředitel Waldorfského lycea Ivan Smolka. 


I ředitelé ostatních škol, které Seznam Zprávy oslovily, se shodují na tom, že by letošní výjimečná pravidla rádi přenesli i do dalších let. Jihočeský kraj proto hodlá současnou situaci využít pro diskuzi s rezortem školství. „Vím, že současná úprava řeší jen současný rok, ale mně by se líbilo, kdybychom i do budoucna nechali formu přijímacího řízení na školách. Stát by mohl připravit jednotnou přijímací zkoušku, ale bylo by na ředitelích, jestli ji použijí, nebo ne. Díky letošku budeme mít k tomu data pro další debatu s Ministerstvem školství,“ dodává náměstek jihočeského hejtmana Pavel Klíma. 

Zatím jsou ale pravidla nastavená jasně. Opatřením ministra školství mohou přijímací řízení ředitelé změnit jen letos, čas na vyhlášení podmínek mají do 31. ledna. Zvolit si školní přijímací zkoušku mohou pouze čtyřleté maturitní obory. Do 8. března pak mají všichni ředitelé čas také přijímací řízení úplně zrušit, pokud se na příslušný obor nepřihlásí víc uchazečů, než je maximální kapacita. I tuhle možnost ale musí vepsat do pravidel přijímacího řízení. 

Už letos ale u jednotné přijímací zkoušky zůstanou čtyřletá gymnázia. Podle jejich ředitelů jim totiž právě jednotná přijímací zkouška pomůže dobře vybrat vhodné uchazeče z velkého převisu zájemců. 


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
26. ledna 2021 v 12:50  

„Jednotná přijímací zkouška by pro nás zvlášť letos znamenala akorát další zbytečnou administrativní zátěž. Přitom nevybereme ani vhodné uchazeče,“ říká ředitel pražské Akademie řemesel Drahoslav Matonoha. Letos se tak škola rozhodla přijímací řízení změnit. Místo jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči skládat distančně školní test z češtiny a matematiky."

A opravdu pan ředitel Matonoha vybere distančním testem vhodné uchazeče? Jak si při školním distančním testu ošéfuje možné podvody? Tohle si může dovolit jedině škola, která bere všechny, protože na prestižním gymnáziu by se řediteli sešlo tolik odvolání proti tomuto způsobu výběru, že by se mu z toho protáčely panenky.

"v matematice je pro nás důležité, aby žáci dokázali uvažovat nad úlohami a zvládali kupecké počty, nemusí ovládat všechno,“ popisuje Seghmanová."

Když už se ti ředitelé vyjadřují do médií, nemuseli by alespoň plácat úplné nesmysly. JPZ také zkoumají jen kupecké počty a uvažování na základních úlohách. A to, že žáci nemusí ovládat všechno mne rozesmálo, protože žák samozřejmě netuší, co mu do přijímaček přesně fouknete, tak prostě musí zvládnout všechno základní učivo.

"Například v Libereckém kraji zdejší střední školy budou všechny shodně jednotné přijímačky vyžadovat. „Jde nám o to, abychom zachovali úroveň vzdělávání a srovnali kritéria pro přijetí všech uchazečů na střední školy a abychom vytvořili podmínky, aby neklesala úroveň vzdělání,“ řekl ČTK náměstek hejtmana pro školství Dan Ramzer (ODS)."

Jediný rozumný řístup.

"Naopak v Jihočeském kraji nechají rozhodnutí na ředitelích. Podle interního průzkumu krajského úřadu letos jednotnou přijímací zkoušku vynechá přes 40 procent škol."

Tomuto numeru nevěřím. Prozatím jsou to jen údaje vycucané z palce, protože většina škol ještě podmínky pro přijetí na webu nemá. Sama jsem zvědavá na konečná čísla. Kolik škol skutečně JPZ vynechá.

"Jednou ze škol, která se pro změnu rozhodla, je písecká Střední zemědělská škola. Uchazeči letos namísto státních testů absolvují zkoušku z přírodopisu. O jejich pořadí pak bude také rozhodovat prospěch, umístění v přírodovědných olympiádách a zájem o obor vyjádřený v přihlášce. „Někteří uchazeči chtějí třeba pracovat na rodinné farmě nebo mají velký zájem o životní prostředí a chov zvířat, ale obávají se, že jednotnou přijímací zkoušku nezvládnou, protože na vysvědčení dostali trojku z matematiky,“ vysvětluje ředitelka Marie Procházková, proč je pro školu i uchazeče školní přijímací řízení vhodnější."

Další velmi zábavné čtení, protože na zemědělské střední školy se hlásí tak málo uchazečů, že berou každého. Kdyby paní ředitelka uvedla, že s ohledem na tuto skutečnost, je pro JPZ administrativní zátěž, tak bych jí i věřila.

„Od té doby, co jsou pro školy státní testy povinné, se nám každý rok stává, že dva tři lidi, které bychom hodně chtěli, protože jsou otevření a mají zájem jít cestou poznávání, napíšou špatně test z češtiny a matematiky a my je vzít nemůžeme,“ vadí na jednotné přijímací zkoušce řediteli Ivanu Smolkovi."

Taky docela legrace, protože japato, že dotyční testy napsali testy špatně? Že by před tím než svou otevřenost a zájem jít cestou poznávání při pohovoru u přijímaček deklarovali, ještě zájem o vzděláváni neměli?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.