Zákaz nošení hidžábu na školách je protiústavní, rozhodl rakouský ústavní soud

sobota 12. prosince 2020 ·

Zákaz nošení šátků zahalujících hlavu, který od loňska platí na rakouských základních školách, je protiústavní. Rozhodl o tom v pátek podle agentury APA ústavní soud. Soud tak vyhověl stížnosti dětí a rodičů, kteří tvrdili, že zákaz je diskriminační, protože se vztahuje na pokrývku hlavy muslimských dívek, ale nikoli třeba na židovskou kipu (jarmulku) či turban u sikhů. Informuje ČTK. 



Celý text naleznete zde

20 komentářů:

Silvie A. řekl(a)...
12. prosince 2020 v 11:13  

Již někdy před dvaceti lety, při spatření prvomájových manifestací pod rudými prapory na hlavních náměstích rakouských měst, byla diagnóza jasná:
Šílenství z blahobytu.

Beny řekl(a)...
13. prosince 2020 v 9:45  

Hurá do pekla. Ti co bojovali u Vídně proti nájezdníkům z dálného východu se musí v hrobech obracet.

Zdeněk Brom řekl(a)...
13. prosince 2020 v 9:50  

Pane Beny,

ti, co bojovali u Vídně, by z nějakého šátku na hlavě v šoku moc nebyli. On totiž tento jev byl u žen běžný i v jejich době.

V šoku by spíše byli z toho, jak si zahalujeme papule, rušíme Velikonoce, Vánoce, mše atd.

Michal Komárek řekl(a)...
13. prosince 2020 v 9:55  

Beny

A udržujete styl výuky a vztah k žákům na úrovni 16. či 17. století?

Zdeněk Brom řekl(a)...
13. prosince 2020 v 10:04  

Pane Komárku,

diskutujte, prosím, věcně. Děkuji.

Beny řekl(a)...
13. prosince 2020 v 10:45  

Vážený pane Komárku
Vaše napadnutí z pohledu stylu výuky a vztahu k žákům je ukázka toho, že umíte jen prudit a ne věcně diskutovat.

Můj syn pracuje ve Vídni a z jeho vyprávění vím, jak z tohoto pohledu to tam vypadá. A je to opravdu cesta do pekel. Opět se potvrdí (jak už historicky několikrát), že vyspělejší civilizace dojede na svou toleranci vůči civilizaci méně vyspělé (ale s větší agresivitou, kterou stále politici omlouvají).
Doufám, že tohoto se již nedožiji, lituji ale naše potomky.
Hidžábem to začíná. Pokračuje to No Go zónama ve Francii, Švédsku, kam se bojí i policie (pozor ve Švédsku viděno na vlastní oči!).

Michal Komárek řekl(a)...
13. prosince 2020 v 11:16  

Beny

Vaše paralela s boji u Vídně proti nájezdníkům je pro slušnou věcnou diskusi nepřijatelná.

Jaký máte názor na možnost soužití různých kultur, případně jaké jsou Vaše zkušenosti, je samozřejmě zcela jiná věc. Ale jistě se na to téma dá diskutovat věcně. A netvrdit rovnou, že se řítíme do pekla...

Silvie A. řekl(a)...
13. prosince 2020 v 12:47  

Vaše paralela s boji u Vídně proti nájezdníkům je pro slušnou věcnou diskusi nepřijatelná.

A to proč? Napadají mě dva důvody:

1) Obránci Vídně v roce 1683, hrabě Starhemberg a král Sobieski, špatně pochopili tureckou veskrze mírovou misi, a nesmyslně bránili tureckým turistům ve vstupu do Vídně.

2) Obrana Vídně proti tureckým nájezdníkům v roce 1683 byla sice správná, ale od té doby se islám radikálně změnil, radikálně se změnili i vyznavači mohamedánského náboženství, napsali si úplně nový Korán, mnohem tolerantnější vůči jinověrcům, a už pro své okolí nepředstavují hrozbu.

Nowak řekl(a)...
13. prosince 2020 v 13:25  

Ad Vídeň: U Vídně šlo o Turky, kteří islám převzali. Dnes jde o původní přívržence islámu - Araby. Arabaové v historii nebyli zrovna mírumilovní, ale když někdy okolo roku 1000 ovládali celou severní Afriku a značnou část Španělska, tak na tom území byla relativní svoboda, kvetlo umění a věda. Z velké části díky jim Evropa navázala na antiku, díky jim vznikala matematika. Nebyli teda tou nižší civilací.

Ad nižší civilazace: Nás tu ovládala nižší civizace z Moskvy 40 let. Nezlikvidovala nás, ale pořádně srazila. USA: První Evropany Indiáni vítali a jak dopadli? Austrálie: původní černí obyvatelé x bílí kriminálníci z Anglie - kdo tu vyšší civilizace?
Teď z velké části ovládá svět hlavní velmoc - USA - je to vyšší nebo nižší civilizace?

Naše emigrace: Přijímáme jako samozřejmost, že naši lidé utíkali na Západ a že tam byli přijímáni. Měli na to jasný nárok a nabízeli svtěu tolik? Po srpnu 68 utekli spousty lidí. Za krátkou dobu se ukázalo, že tu není válka a nic moc jim tu nehrozí - stali se z nich v naprosté většině ekonomičtí migranti, přesto mohli na Západě zůstat. Prvda šlo o bílé "křesťany" s určitým vzděláním - ale z jazyků znali ruštinu a polovinu vzdělání tořila polit. nalejvárna.

Na vraždění nepotřebujeme imigranty, jinou rasu, islám: Vzpomeňme na IRu, na baskické separatisty (oblíbené bomby v odpadkových koších na veřejných místech), RAF v Německu, vražícího divocha ve Švédsku, v uSA vraždu Kennedyho, M. L. Kinga dalších.

Zakázáním hidžábu moc nevyhrajeme. Zakázali jsme nacistické symboly a zmizely zcela?

Petr Portwyn řekl(a)...
13. prosince 2020 v 14:19  

Je mi to jasný.
Pojem "nižší civilizace" je politicky nepřípustný, nejde-li o slovanská etnika. Tam je naprosto v pořádku, dokonce naopak doporučený.

Pan Nowak
Ad paralela 1968-2018
Je tu drobný rozdíl. Naši emigranti nepřišli na Západ proto, aby tam vytvářeli subkulturu žijící podle pravidel reálného socialismu.
Mimochodem není pravda, že u naší emigrace šlo výhradně o ekonomické migranty. Motivem řady z nich byla politická svoboda.
Co se týká vzdělávání a politické nalejvárny, byl bych vzhledem k aktuálním trendům na Západě VELMI opatrný.

Toto se prosím netýká zákazu nošení hidžábu, ten považuji za pseudoproblém. Pouze reaguji na některé vaše formulace.

Petr Portwyn řekl(a)...
13. prosince 2020 v 14:23  

Zakázali jsme nacistické symboly a zmizely zcela?
Určitě jich je méně.
On žádný filtr nefunguje na sto procent.
Nové objevování nacistických symbolů (a adorace kdejakého nácka, který se uměl trefit z kanónu) je pak spíš otázka aktuálního politického kurzu a "nového pohledu na dějiny", do toho bych se raději nepouštěl.

Nowak řekl(a)...
13. prosince 2020 v 15:49  

Pojem "nižší civilizace" je politicky nepřípustný,
No mě se taky nelíbí. Spíš bych uvažoval o nižší kulturní vyspělosti, méně rozvinuté společnosti - to se určitě hodilo na srovnání Sov. svazu a nás. Pokud do civilizace zahrnuje i třeba rozdíly Slovanů, Germánů atd. navzájem, pak bychom měli i nižší civilizace a vyšší mezi Slovany a to je už těch civilizací moc.

Beny řekl(a)...
13. prosince 2020 v 16:24  

Nowak:
Indiáni první Evropany vítali - to ještě netušili, že jsou to povětšinou kriminálníci. Zkuste kouknout na dokument "Divoký západ s Robertem Redfordem" a uvidíte jak vznikalo USA - podvody, loupeže, vraždy, korupce, zlato x Indiáni x vyhnání i z rezervací kam byli umístění, vyvraždění bizonů atd. Opravdu světový vzor.

Tou méně vyspělou civilizací jsem měl namysli agresívní náboženství (křížové výpravy nebyly taky zrovna ok), chování se k ženám apod.

Ale je fakt, že Arabové přinesli ve své době obrovský vědecký pokrok.

Souhlas s pp. Silvií a Portwynem.

Bohužel jsme přímými svědky importu "islámského trojského koně".

Nowak řekl(a)...
13. prosince 2020 v 16:31  

"Mimochodem není pravda, že u naší emigrace šlo výhradně o ekonomické migranty. Motivem řady z nich byla politická svoboda."
Tak to je dost na pováženou! Takže ti emigranti vyraili na Západ a užívali si polit. svobody? Jistě - pokud jim v 50. letech hrozil provaz nebo 20 let na uranu, tak je to jasný. Ale po r. 68? Tak tehdy byli ohrožení zejména aktivní členové KSČ, kteří pak neprošli při prověrkách. Ztratili členství v KSČ-legitimace a ztratili hlavně postup v zaměstnání. Útěkem na Západ se tomu mohli vyhnout. Pak se tam politicky angažovali, využili tu polit. svobodu, šlo jim fakt tolik o ní? JUistě zprvu si užívali, žee nevidí všude rudé hvězdy ale reklamy na Cocacolu (jako my pro roce 89).Samozřejmě byly vyjímky - ale kolik? Tak do 10 %?
Myslím, že víc lidí se politicky a kulturně angažovalo tady a monozí to odnášeli - ztrátou zaaměstnání, kriminálem. Někteří pak emigrovali, když je donutili. To byli političtí emigranti.

Tajný Učitel řekl(a)...
13. prosince 2020 v 16:48  

Jak asi kvíleli Římané, když jim barbaři bušili na vrata. Dnes se nebuší, dnes se populačně vítězí. Prosté. Silná víra - komunita a mnoho dětí vždy zvítězí nad nevírou a singles. Je to otázka času. Smutné, ale nevyhnutelné. Pak je ještě možná mírová a spokojená koexistence.

Petr Portwyn řekl(a)...
13. prosince 2020 v 17:17  

Jak asi kvíleli Římané, když jim barbaři bušili na vrata.
Určitě bylo dost těch, kteří tvrdili, že se přece nic nemůže stát a že to zvládnout :o)
Dnes se nebuší, dnes se populačně vítězí. Prosté. Silná víra - komunita a mnoho dětí vždy zvítězí nad nevírou a singles.
To bez debaty. Holt ty naše hodnoty nejsou všechno... a hlavně jejich současná de facto neexistence. Hodnotový chaos je civilizačně smrtící.
Je to otázka času. Smutné, ale nevyhnutelné.
Tak vždycky se může něco změnit, ve středověku to taky vypadlo, že Evropa bude mogolská nebo turecká. A taky je otázka, co bude u nás - přece jen jsme trochu víc na východ.
Pak je ještě možná mírová a spokojená koexistence.
Ovšem musely by chtít obě strany. V případě silné víry jedné z nich bude asi dotyčná cítit nadřazenost.

Petr Portwyn řekl(a)...
13. prosince 2020 v 17:23  

Pan Nowak
Nedokážu odhadnout, kolik lidí odešlo z názorových důvodů, ale byli. Já se na Čechy zas nekoukám s takovým opovržením jak je dnes v kruzích zvykem, takže si nemyslím, že by netušili, že ekonomicky to taky nebude tak jednoduché. Oni pečení holubi nelítali ani tam...
Provaz zas tolika lidem nehrozil ani v 50. letech, to je takové moderní pábení. Jasně, diktatura to byla, ale desetitisíce mrtvol jako za té vyspělé germánské civilizace fakt ne.
Ano, je pravda, že komunisté měli ti emigraci jednodušší. Ale není to úplně tak, jak se dnes maluje dětem, že byli jen komunisti a disidenti... šedá zóna byla rozsáhlá a kontinuálně se proměňovala od "pasívní spolupráce" k "pasívnímu odporu".

Petr Portwyn řekl(a)...
13. prosince 2020 v 17:29  

Jinak podstatné je to vytváření subkultury mimo kulturu hostitelské země... Nevím o tom, že by čeští emigranti na Západě vytvářeli čtvrtě, kam se bála vjet i policie.
Rovněž nevím o tom, že by se odmítali učit jazyk nové vlasti a demonstrovali na náměstích, že jejich prezident je Svoboda či Husák.

Nowak řekl(a)...
13. prosince 2020 v 17:44  

S tou subkulturou je to pravda. Nicméně velké subkultury vznikaly už dávno v USA - černošská (asi 10 % obyv., asi 90 % vražd, přestože mnozí Afroameričané v bělošské kultuře prorazili),Italové se svou mafií, čínská a jiné azijské, nově hispánská atd.
I u nás jsou subkultury: Vietnamci - hodní a pracovití (první Vietnamci na našich VŠ byli mladí důstojníci, kteří se osvědčili v bojích proti USA, dnes někteří velkopěstitelé marijánky), ruská subkultura (viz K. Vary, ruská mafie).

Petr Portwyn řekl(a)...
13. prosince 2020 v 22:24  

Pan Nowak
Však taky proti Vietnamcům Češi nic zásadního nemají (až na pár trotlů). Vietnamci, co znám, se rádi přizpůsobili, totéž třeba Ukrajinci. Nebo ta nižší národnost, jak se o ní teď smí mluvit jen špatně.

Víte, mafie tu je kosovská, ukrajinská, čínská, od americké a italské jsme naštěstí daleko... Podle mne to lidé tak neberou. Ale jak se může cestovat, vidí, co se děje třeba v tom Švédsku.
Bude se muset zakázat cestovat, asi. Nějak moc toho věděj.

Mně osobně nevadí, když je ve městě arabská nebo turecká rodina, ta no-go zónu nevytvoří. Jenže problém je, že o jednu rodinu nejde. Salámová metoda.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.