Spolek Pedagogická komora k návrhu platových tarifů pro pedagogické pracovníky na rok 2021

čtvrtek 10. prosince 2020 ·

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejnilo k připomínkování návrh platových tarifů na rok 2021. V tarifní tabulce pro učitele a další pedagogické pracovníky se navrhuje zvýšení o 9 % oproti roku 2020. Na rozdíl od předchozích let MŠMT tento návrh předem neprojednalo ve školské tripartitě se zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů, protože ji ministr školství Robert Plaga již řadu měsíců nesvolává... 



Vedení spolku Pedagogická komora s předloženým návrhem MPSV souhlasí. Opakovaně ovšem upozorňuje na dlouhodobě neřešený problém, kdy tarifní tabulka pro pedagogické pracovníky má mnohem méně platových stupňů (řádek) než tabulka pro nepedagogické pracovníky. V důsledku toho učitelé čekají na zvýšení tarifní části platu v některých případech až 8 let. Spolek Pedagogická komora v minulosti navrhoval, aby se tarif zvyšoval vždy po 3 až 4 letech praxe, jak je tomu u ostatních zaměstnanců. 


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

BP řekl(a)...
10. prosince 2020 v 23:11  

Dnes pracují učitelé i nad 40 let, ale poslední platový stupeň je po 32 letech a pak už nic. Nějak se v tarifních tabulkách nepromítá prodlužující se věk odchodu do důchodu.

Babišova vláda deklaruje neustále, že v roce 2021 bude průměrný plat učitelů 45000. Z tabulky ovšem nic takového nevyplývá. Ale veřejnosti, která se v tom nepohybuje, je tato dezinformace předkládána jako hotová věc.

Radek Sárközi řekl(a)...
11. prosince 2020 v 0:33  

Určitě by bylo dobré přidat další platové stupně i po dosažení 32 let praxe. Já bych preferoval systém z roku 1928, kdy se plat zvyšoval vždy po 3 letech praxe. Viz celá tisková zpráva na webu Pedagogické komory...

Eva Adamová řekl(a)...
11. prosince 2020 v 22:51  

Těch 45 000 Kč je i s platy ředitelů a zástupců, s tím nic nenaděláme.

BP řekl(a)...
12. prosince 2020 v 1:50  

Když si zprůměrujeme všechny platové stupně v nejčastější platové třídě 12, vyjde nám od ledna 2021 průměrný plat cca 38 247,- Kč brutto. Nejsem matikářka, ale snad vím, jak se vypočítává průměr.

Zajímalo by mě, zda to ví také náš pan ministr, když nám pořád vypráví ty báje a pověsti o nějakých cifrách, které jsem v životě na výplatním lístku ještě nikdy neviděla (po odpracovaných 37 letech ve školství!), a to bych měla už teď mít na něm přinejmenším částku řádově tak o 10000 vyšší, aby ten průměr platů ve školství podle pana Plagy tak nějak seděl.

Já si nechci stěžovat. Jsem nyní placena nejlépe za celou svou učitelskou kariéru. Ale vadí mi, že si všichni lidé myslí, že každý učitel od začínajícího po umírajícího věkem dostává už teď skoro těch 45000 měsíčně.

Čerstvého absolventa VŠ čeká stále nástupní plat pod celorepublikovým průměrem, a na půměr se možná dopracuje až tak po 10 letech praxe. A to kdoví? Protože platy a mzdy se zvyšují všem, i když ne třeba tak rychle.

Tak se těším na ty nové kolegy a kolegyně, kteří se do školství již hlásí, aby nás staré odtud vytlačili a převzali po nás štafetu a začali novou éru ve školství se svým elánem a kreativitou místo naší únavy a nezáživného stereotypu.

Ivo řekl(a)...
12. prosince 2020 v 6:00  

Čerstvého absolventa VŠ čeká stále nástupní plat pod celorepublikovým průměrem, a na průměr se možná dopracuje až tak po 10 letech praxe.

Na sklonku roku 2020 to činí 31 tis. brutto (cca 24 tis. čistého).
Nemyslím si, že "staré učitele" vytlačí mladí, ambiciózní učitelé s tak MIZERNOU PRESTIŽÍ V ČESKÉ SPOLEČNOSTI.
Jak je možné, že si může na učitele "došlápnout" jenom tak bez postihu každý FLOUTEK??!!

Radek Sárközi řekl(a)...
15. prosince 2020 v 19:50  

Pedagogická komora usiluje o výrazné zvýšení příplatků za třídnictví a specializované činnosti. V Poslanecké sněmovně jsou aktuálně 2 naše návrhy - novelizace zákoníku práce a novelizace zákona o pedagogických pracovnících - oba směřují k výši příplatků 2 500 až 3 500 Kč měsíčně.

Pedagogická komora řekl(a)...
16. prosince 2020 v 17:57  

Pedagogická komora navrhla, aby měl uvádějící učitel nárok na příplatek 3 000 Kč měsíčně.

Radek Sárközi řekl(a)...
22. prosince 2020 v 21:22  

Takže nic... Tato tabulka neplatí :-(

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.