Roman Prymula: Žádné ideální řešení už ani neexistuje

středa 9. prosince 2020 ·

„Domnívám se, že žádné ideální řešení už ani neexistuje. To, co z toho nakonec vzniklo, je asi celkem přijatelná varianta. A neříkám, že by mě osobně tahle varianta napadla, ale je to možná cesta, jak to alespoň trochu korigovat,“ říká k rozvolňování restrikcí Roman Prymula v rozhovoru pro Seznam Zprávy. 


Roman Prymula (mzcr.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: 

A budou podle vás nevyhnutelně následovat další omezení? 

Myslím, že nebude úplně jednoduché zavést nějaká opatření do Vánoc. Problémem je, že k tomu drobnému nárůstu dochází už takhle brzo a do Vánoc je stále poměrně daleko. Svátky přitom budou znamenat omezení pracovních kontaktů, ale na druhé straně se zase výrazně zvednou rodinné kontakty. Budou se sjíždět širší rodiny a nikdo tomu logicky nezabrání. A to právě může znamenat, že v lednu budou čísla poměrně vysoká a bude nutné přijmout nějaká další opatření, protože plošná vakcinace je samozřejmě ještě poměrně vzdálená.

Klíčový ukazatel, který nás musí zajímat, je počet lidí v nemocnicích. Nechováme se trochu sobecky, když se chceme rychle vracet do „normálu“, užívat si více zábavy, a bereme jaksi za samozřejmost, že lékaři a sestry budou i nadále pracovat na 150 procent? 

Mám naprosto identický názor. Toto je opravdu poměrně značné zneužívání velmi významné kapacity našeho zdravotnictví. My jsme vlastně byli připraveni zvládnout onu velkou podzimní vlnu, kterou nikdo jiný na světě nezvládl. Když se to přepočítá na počet obyvatelstva, téměř všechny systémy by asi už zkolabovaly, my jsme to nějakým způsobem s vypětím sil ustáli. 

Ale je naprosto sobecké spoléhat na to, že podobně zvládneme i ty další vlny, protože personál je opravdu už vyčerpaný, on chce také s rodinami zažít nějaké vánoční svátky. Lidé jsou vyhořelí a chtěli by si na chvíli odpočinout. A my jim zase připravujeme situaci, že budou plné JIPky. 


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.