Jaroslav Mašek: Žákovské Dny otevřených dveří jako obraz moderní školy

čtvrtek 10. prosince 2020 ·

Žáci nemají být učiteli ovládáni a řízeni, ale vedeni k samostatnosti a odpovědnosti. A ani to není tím hlavním. Nejdůležitější je důvěra, kterou do svých žáků učitelé vloží a od ní se pak následně odvíjí množství prostoru, které jim dokážou poskytnout, aby mohli dělat věci po svém, nejen podle představ učitelů a vedení školy. 


Škola, ve které učitelé vedou žáky pouze jako loutky a vkládají jim do úst jimi připravené věty, není ničím jiným než divadlem, ve kterém je všechno dopředu naplánované a dokonalé, v jádru ale nestojí za nic. Velmi brzy toto divadlo prokouknou i samotní žáci, ti současní i ti budoucí, nehledě na skutečnost, že takový přístup v nich zašlapává rozvoj jejich osobnosti a jakýkoliv zájem cokoliv dělat navíc či jakkoliv se pro školu dále angažovat. 

O tom, že nejlepší prezentací školy je právě to, jak velký prostor v ní dostávají žáci k vlastní seberealizaci, jsem psal v předchozím článku o Dnech otevřených dveří online. Jak by to tedy dopadlo, kdyby žáci dostali příležitost k uspořádání svých vlastních Dnů otevřených dveří? A nezáleží teď na tom, zda prezenčních, nebo online. 

V obou případech si troufám tvrdit, že by to dopadlo skvěle. Dokonce se nebojím odhadnout, že by taková akce byla lepší než ta, kterou připravují učitelé. Jisté je to, že by byla jiné, minimálně o 1 až 2 generace. Třeba ne úplně dokonalá, ale kolikrát ještě musíme znovu a znovu opakovat, že není důležitý cíl, ale cesta. A také to, co se během této cesty žáci naučí, jakou zkušenost získají a jaké zážitky společně prožijí. 


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Petr Portwyn řekl(a)...
11. prosince 2020 v 13:13  

Žáci nemají být učiteli ovládáni a řízeni, ale vedeni k samostatnosti a odpovědnosti.

Pane Mašku,
učitel za žáka právně ZODPOVÍDÁ. Když ho nebude moci řídit, bude zcela bezmocným obětním beránkem.
Fakt jste někdy učil, že tady házíte takovými od reality odtrženými hesly?

Mimochodem, jak mají být vedeni, když nemají být řízeni?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.