Aby tu nebyl další Marty. Děti se mají o rizicích na internetu učit už od školek

úterý 1. prosince 2020 ·

Patnáctiletý Marty poslal po internetu neznámé dívce intimní fotky a video s choulostivými záběry. Jenže se ukázalo, že na druhé straně není žádná dívka, ale predátor. Ten ho pod pohrůžkou, že video zveřejní, nutil dělat nepříjemné úkoly. Vše vyústilo v Martyho tragickou smrt. Český seriál Marty is dead minulý týden získal prestižní ocenění Emmy. Vedle dokumentu V síti je to jeden z mála tuzemských snímků o bezpečnosti na internetu. Tato osvěta často pokulhává i v rodinách a ve školách. Nová strategie kybernetické bezpečnosti, kterou v pondělí schválila vláda, chce právě na osvětu dát mnohem větší důraz. Informují Hospodářské noviny. 


Podle Davida Kudrny, který pracuje v oddělení vzdělávání NÚKIB, se povědomí o bezpečném chování na internetu liší škola od školy. "Záleží na vedení školy, zda oblast prevence chápe jako nutnost, povinnost nebo jako podstatnou součást přípravy a vzdělávání dětí," uvádí. Důležitá je podle něj forma i načasování výuky. "Mnoho témat, která se začínají řešit na druhém stupni, patří na stupeň první. A klidně i do školky," dodává. 

"Se staršími žáky už řešíme ryze uživatelská témata, umělou inteligenci nebo třeba internet věcí," dodal Kudrna s tím, že úřad připravuje i sérii naučných videí s youtubery. Problém ale je, že výuka kyberbezpečnosti na školách zatím neprobíhá koncepčně a učí se jen okrajově jako součást informatiky. Ministerstvo školství dosud na školy s těmito tématy netlačilo. Do budoucna by se to mohlo změnit. Šéf NÚKIB Karel Řehka a ministr školství Robert Plaga (za ANO) společně školám rozeslali první oficiální dopis s doporučujícími materiály v oblasti bezpečnosti na internetu. 


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

MM řekl(a)...
1. prosince 2020 v 20:54  

Seriál možná osloví spíše rodiče než děti. Určitě rodiči mnohem více otřese. Puberťáci by možná lépe strávili snímek "Na hory" od Seznamu, který v 17 minutách sděluje stejně sugestivně prakticky totéž.

Skončí-li veškeré debaty na podobná témata konstatováním, že děti je nutné více poučovat o rizicích internetu ("Nic není takové, za co se vydává"), jsme odsouzeni k nepochopení. Mnohem důležitější by bylo zamyšlení, proč je svět sociálních sítí pro dospívající tak životně důležitý a kdo všechno k tomuto pocitu přispívá. Odpověď není jednoduchá, ale o to více je nezbytná.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.