Většina učitelů by šla na testy i očkování

úterý 1. prosince 2020 ·

„Je jasné, že většina učitelů by na testy šla, ale pokud by to měla být nějaká velká komplikace, tak se zájem bude snižovat. Většina učitelů by ocenila i očkování. Nemohu mluvit o všech, ale není to ani půl na půl. Víc bude těch, kteří by to chtěli. A opět jde o podmínky, za jakých by očkování probíhalo. Pokud bychom to museli složitě řešit, pokud by se muselo jezdit daleko a tam čekat dlouho, mohlo by to některé pedagogy odradit. Ale učitelé jsou relativně ukázněná skupina. Navíc máme poměrně vysoký věkový průměr, takže obavy o zdraví tady jsou,“ říká v rozhovoru pro deník Právo šéf Asociace ředitelů ZŠ Michal Černý. 


Michal Černý (repro ČT)
V rozhovoru zazní také tato otázka a odpověď: 

V české společnosti je obecně skepse vůči očkování. Učitelů se netýká? 

Myslím si, že učitelé do této skupiny nepatří. Jsou to vysokoškolsky vzdělaní lidé, kteří znají rizika, jež u očkování jsou vždycky. Ale také znají jeho výhody a vědí, které všechny nemoci už lidstvo díky očkování netrápí. A učiteli jsou mimo jiné proto, že chtějí přinášet osvětu. Nemohu si pomoct, ale očkování a vůle se nechat očkovat jsou příznakem určité osvícenosti a jsem přesvědčen, že většina učitelů bude ochotna nechat se očkovat. 


Celý rozhovor naleznete v Právu

10 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
1. prosince 2020 v 10:59  

Nevím, kolika učitelů se pan Černý ptal, ale anketa na FB Pedagogické komory dopadla opačně - většina učitelů na test na koronavirus jít nechce...

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2020 v 12:35  

Jednorázové testování je pouze statistickým číslem. Neléčí a není to prevence. Vysoká chybovost taky není nic, co by mnohé přitahovalo. Pouze se dozvím, že dne 8.12.2020 nejsem pozitivní. Toť vše. A za hodinu po projití třídy s 30 žáky už bude vše úplně jinak.

Eva Adamová řekl(a)...
1. prosince 2020 v 18:25  

Přesně tak, pokud se bude jednat pouze o jednorázové testování, při kterém poslouží učitelé jako vzorek, a nebude se jednat o testování pravidelné, nemíním se této šaškárny účastnit.

fandamoudry řekl(a)...
1. prosince 2020 v 18:29  

Na některých místech se již antigenní testy dělaly. Tuším, že to bylo někde na jihu Moravy. Našli se dva nakažení učitelé. Kyjov a ještě jedno místo. Mám obavy, že po 14 dnech by to číslo bylo násobně vyšší. A z těchto nízkých statistických čísel, podobně jako v srpnu a na začátku října v Německu, vznikne studie, ve které bude konstatováno, že žáci nejsou přenašeči viru. Rád bych se mýlil. Následné testování by mělo opakovaně proběhnout tak kolem 20. prosince.

Kamínek řekl(a)...
2. prosince 2020 v 12:06  

Nevím, jak v jiných krajích, ale v Karlovarském kraji se testování učitelů provádí pouze v krajské nemocnici v Karlových Varech. Asi není těžké si představit, jaký je zájem o testování mezi učiteli, kteří musí po své pracovní době absolvovat leckdy mnohakilometrovou cestu do krajského města (několik větších měst je až 80 km vzdálených, menší obce už se blíží i 100 km na jednu cestu ...). Prostě opět zcela zhovadilé amatérské provedení celé akce ...

Nowak řekl(a)...
2. prosince 2020 v 15:19  

Odhady % pana Černého jsou zcela iluzorní. Očkování již je slíbeno i u prakt. lékařů. I kdyby se opravdu chtělo dát očkovat přes 50 % učitelů, tak je to dost bída - z hledika společnosti. Odborníci by rádi, aby bylo očkováno aspoň 60 % dospělé populace, radějí 70. Učitelé při svém vzdělání a kázni jsou nejspíše skupinou, která vedle zdravotníků a dalších ohoržených skupin přijme očkování nejvíc - ostatní míň. Proočkovanost na 80 % se tak jeví jako sen, pokud se lidé nenechají ještě přesvědčit.

Janek Wagner řekl(a)...
4. prosince 2020 v 17:52  

Pan Černý, jak je jeho zvykem, zcela neoprávněně fabuluje. Během několika hodin otočil a tvrdí pravý opak. Jeho konformismus opravdu nemá mezí.

Michal Komárek řekl(a)...
4. prosince 2020 v 18:14  

Pane Wagnere, zbytečně ostře útočíte. Myslím, že jen těžko doložíte, že pan Černý má ve zvyku neoprávněně fabulovat. Podobně na tom budete s tím konformismem. V tomto konkrétním případě měl nepochybně špatný odhad... Takové konstatování by ve věcné slušné diskusi stačilo, nemyslíte?

Janek Wagner řekl(a)...
5. prosince 2020 v 12:45  

Pane Komárku, nová ministerstvem školství uměle vytvořená mediální tvář pedagogické obce, na jejímž webu bylo donedávna lživé tvrzení, že zastupují více než 5000 učitelů ze škol svých cca 200 členů, si jiný než ostré zhodnocení nezaslouží. Vedení této organizace nekomunikuje se svými členy a neinformuje je ani o svém jednání s MŠMT a ani o svých postojích. Dlouhodobý konformismus této organizace i jejího prezidenta je zjevný a snadno doložitelný.

Radek Sárközi řekl(a)...
7. prosince 2020 v 13:17  

Pedagogická komora uspořádala anketu, z níž vyplývá, že zájem o preventivní testování na koronavirus má maximálně třetina učitelů. Totéž nově říká i pan ředitel Černý...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.