Ředitelé připravují školy na návrat dětí. Problém jsou roušky a družiny

pátek 13. listopadu 2020 ·

Prvňáci a druháci se příští týden vrací zpátky do školních lavic. Podle pravidel nastavených ve středu musí mít po celou dobu výuky roušky a být ve skupinách, které se nebudou měnit. Totéž platí povinně i pro družiny, které také musí mít stálé kolektivy. Vedení škol proto teď řeší, jak vše zorganizovat spolu s distanční výukou, některá pravidla potřebují podle ředitelů upřesnit. Informuje iDNES.


Jako problematické vidí ředitel malotřídky z Dolní Studénky na Šumpersku Jakub Dolníček po návratu povinnost nošení roušek. Menší děti se s nimi hůř vyrovnávají, být s nimi celý den ve třídách bude náročné. „Různě je popotahují, padají jim, při obědech je budou sundávat. Některým rodičům se to líbit nebude, je s tím spojena i řada komplikací, a i když tento bod chápu, pochopitelně bych ho tam raději neviděl,“ dodává Dolníček. 

Právě roušky jsou trnem v oku i dalším ředitelům škol. V ZŠ T. G. Masaryka ve Štětí na Litoměřicku budou povinnost je nosit dětem těžko vysvětlovat. Pokud to bude jen trochu možné, budou podle ředitelky Gabriely Hruškové vyučovat venku.

„Když to dovolí počasí, je to jedno z nejlepších řešení. Do středy si musíme ještě poradit s družinou, obědy a další organizační záležitosti jsme měli předpřipravené. Vrací se jen dva ročníky, tak to není takový problém. Jsme velká škola a oba ročníky máme v jednom bloku, takže se nebudou ani moc potkávat,“ popsala ředitelka. 


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Ivo řekl(a)...
13. listopadu 2020 v 7:52  

šílenost!

Anonymní řekl(a)...
13. listopadu 2020 v 17:23  

Tam je problémů více, roušky jsou prevence. Taková masová nákaza ve třídě vyřadí v krátkém časovém úseku mnoho rodičů. Prarodiče pak v poměrně velkém množství skončí na plicní ventilaci. V horším případě je už nikdy neuvidíme. Je to ideální moment, kdy začít v praxi skutečně naučit žáky jisté nezbytné kompetence. Jako je třeba odstranit sobeckost vůči velké skupině starších spoluobčanů rodičům, chronicky nemocným,..
Stále nechápu, proč by se měli testovat jen učitelé, ale už ne žáci. To je hodně nesystémové.

Nowak řekl(a)...
13. listopadu 2020 v 20:21  

Já mám dojem, že roušky se mají nosit i venku, pokud jsou si lidé nablízku. To bude zrušeno? Nebo to snad neplatí pro školní děti? Spíš mám dojem, že si některé školy stanovují svoje volnější pravidla (třeba roušky tajně sundají i ve třídě).
Jinak plně souhlasím s předchozím komentářem.

Jir řekl(a)...
14. listopadu 2020 v 13:18  

Takže učitelky ze 3.-5.tříd dopoledne pojedou distanční výuku (a dělají to u nás poctivě s velkým osobním nasazením) a namísto klidnějšího odpoledne si zasuplují v nově zřízených odděleních školních družin. Jak dlouho to bude trvat nikdo neví, ale já vím dle zkušenosti, že to dlouho nevydrží.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.