Mateřinky zhasínají jako poslední. Zavírá je hygiena, na Ústecku přes polovinu

úterý 10. listopadu 2020 ·

Mateřské školy jako jediné fungují, přestože koronavirus se šíří i v nich. O jejich zavření v takových případech rozhodují příslušné hygienické stanice. Například na Ústecku je zavřená více než polovina školek. „Z více než sedmdesáti školek v kraji je jich uzavřených přes 40. Skoro 70 procent zbylých mateřských škol má uzavřenou minimálně jednu třídu,“ vypočítává v reportáži iDNES ředitelka ústeckých hygieniků Lenka Šimůnková. Statistiky se ale mění podle aktuální epidemiologické situace. Některé mateřské školy se mohou během pár dní otevřít a naopak. 


V sousedním Libereckém kraji je situace ve školkách nyní také napjatá a hodně se mění. V současné době patří školky na severu Čech k významným ohniskům šíření nákazy. V kraji bylo ke čtvrtku uzavřeno 13 školek, některé otevřou během týdne. 

„Vzhledem k proměnlivosti situace je asi nejvýstižnějším popisem fakt, že v Libereckém kraji je necelých tři sta školek a zhruba ve třetině z nich jsou buď karanténní opatření, nebo jsou v nich v souvislosti s výskytem covid-19 pozitivních lidí někteří v izolaci či karanténě,“ přibližuje mluvčí libereckých hygieniků Zuzana Balašová. 

Ostatní kraje Česka mají počty zavřených školek zhruba do dvaceti procent. 


Celý text naleznete zde
Další informace naleznete zde

2 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
10. listopadu 2020 v 23:16  

Článek je poněkud matoucí, protože se v něm zaměňují kraje a krajská města...

BP řekl(a)...
11. listopadu 2020 v 12:38  

Od osmdesátileté sousedky z našeho domu jsem se dozvěděla, že jejich bezpříznaková pravnučka nakazila celou rodinu (všechny generace), neboť všichni rodiče trvali na chodu školky, i když tam nebyla už ani jedna kuchařka a uklízečka a zůstala pouze polovina učitelek.

Ono to komunitní šíření v práci pramení právě odsud. V kancelářích proto, že jsou to většinou malé místnosti pro docela dost lidí, bez možnosti otevírat okna. V továrních halách dnes už nepracují lidé namačkaní na sobě jako v době zavedení pásové výroby za Bati, kdy stáli dělníci jeden vedle druhého. Navíc konstrukce továrních hal je zcela odlišná - rozlehlé haly s vysokým stropem, ve kterých se musí popojíždět vozíky (nejen vysokozdvižnými) a v celé hale musíte hledat ty lidi, neboť jich tam mnoho nepracuje a ještě jsou od sebe odděleni různými kójemi. Takže na sebe ani nevidí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.