Kulatý stůl SKAV a EDUin: Umí se učitelé při distanční výuce chovat e-bezpečně?

středa 18. listopadu 2020 ·

„Mluvíme o distanční výuce, ale ta ve skutečnosti v profesionální podobě vyžaduje práci celého týmu. My teď zažíváme nouzovou a improvizovanou formu výuky na dálku, která je reakcí na výjimečnou situaci,“ říká Ondřej Neumajer během Kultaého stolu SKAV a EDUin na téma Jak zajistit e-bezpečí při distanční výuce. EDUin zveřejnil záznam diskuse. 




Jako podpora ICT ve škole pracuje ideálně správce sítě a hardwaru a také ICT koordinátor. Ti první ale často do školy přicházejí třeba jen na jeden den v týdnu, pracují pro více škol najednou a o nastavení vzdělávacích platforem se spíš nestarají. „To by měla být role ICT koordinátora. Bohužel mnoho škol koordinátora nemá,“ upřesňuje Zuzana Šimůnková z Jednoty školských informatiků. „Reforma financování regionálního školství počítá s posílením škol v tomto ohledu, chceme vyčlenit víc peněz na nepedagogické pracovníky,“ řekl v reakci na její slova Jaroslav Faltýn z MŠMT. 

Podle Kamila Kopeckého, vedoucího Centra prevence rizikové virtuální komunikace z Univerzity Palackého v Olomouci a projektu E-Bezpečí, mohou v této výjimečné době IT gramotnost do škol a rodin šířit i studenti pedagogických fakult. „Jedeme jako fakulta kompletně přes e-learning. Máme pět tisíc studentů, kteří teď v rámci své praxe působí v terénu, pracují s dětmi a školami, doučují, mají tedy možnost jim pomoci i s nastavením bezpečného prostředí.“ 

Školy mohou být poměrně zranitelným cílem, pokud by se na ně zaměřili internetoví škůdci. Médii prošly zprávy o případech „vlamování“ se do výuky. Jak rozšířený je to fenomén a odkud přichází? 

„Na naší škole jsme nic takového nezaznamenali,“ říká Zuzana Šimůnková. „Jsme gymnázium, možná tím asi trpí víc základní nebo učňovské školy,“ říká. „Podle informací, které mám od AVASTu, firmy specializované na antivirové programy, ale nebyl zvýšený počet útoků na školy v době distanční výuky zaznamenán.“ 

„Podle našich průzkumů k internetovým útokům na školy dochází, ale ne v nějakém masovém měřítku,“ dodává Kamil Kopecký z E-bezpečí.“ Narušování, pokud se děje, vychází spíše od žáků nebo lidí z blízkého okruhu školy. 

Na tom se účastníci kulatého stolu shodují. „Myslím, že jde hlavně o elektronické zlobení ze strany žáků a bylo jen otázkou času, kdy k němu dojde,“ řekl Bohuslav Hora. „Může to být signál a pobídka pro učitele, aby proměnil styl výuky, protože žáci zlobí, když se nudí. Je třeba taky dbát o dobré klima ve třídě, vztahy, wellbeing,“ dodává Hora. 

Kulatý stůl moderoval Daniel Pražák a zúčastnili se ho: Jaroslav Faltýn, ředitel odboru základního vzdělávání, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Bohuslav Hora, učitel ICT v ZŠ a MŠ Chraštice, lektor, Učitelská platforma, Kamil Kopecký, vedoucí Centra prevence rizikové virtuální komunikace, Univerzita Palackého v Olomouci, vedoucí projektu E-Bezpečí, Jiří Kyliánek, ředitel ZŠ Čelákovice, Ondřej Neumajer, odborník na ICT, Učitel naživo, Václav Písecký, vedoucí oddělení informační kriminality, Policie ČR a Zuzana Šimůnková, ICT koordinátorka, Gymnázium Havlíčkův Brod, zástupkyně Jednoty školských informatiků. 



Celý text a video naleznete zde

5 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
18. listopadu 2020 v 8:38  

Takže opět k tématu schůzky nic. Každý si řekl svůj dojem a závěr žádný?

Silvie A. řekl(a)...
18. listopadu 2020 v 11:26  

Každý si řekl svůj dojem a závěr žádný?

Přece vám všichni ti internetoví alarmisté písemně a "na plnou hubu" nepotvrdí, že vůbec žádné nebezpečí neexistuje. A že ho usilovně hledali a vymýšleli.

Vůbec žádné!

Michal Komárek řekl(a)...
18. listopadu 2020 v 11:42  

Silvie A.

Poslední dobou tady v diskusi stále více jen urážíte a vykřikujete. tento typ komentářů na ČŠ nepatří. Pokud jinak diskutovat neumíte nebo nechcete, doporučuji jiné diskusní fórum.

krtek řekl(a)...
18. listopadu 2020 v 11:47  

Na jednu stranu nebezpečí je, ale na druhou stranu hledat konkrétní rady pro jakoukoliv platformu je i pro zkušenější šílené.
Takže díky některým kolegům vím, že pro Google Meet má možnost administrátor https://meet.google.com/tools/quality/admin
kde dohledá informaci o každé online hodině.
A přes přehledy najde, kdo se připojoval mimo. Nicméně tam, kde se učitel připojuje s předstihem a žáci se chovají normálně, k problémům nedochází.
---
Místo ICT koordinátorů by školy hlavně potřebovaly pomoc těch velkých firem (Microsoft a Google), nebýt Např. Pavla Hodála (tybrdo.cz), Václava Maněny, tak víme na školách kulový. Ti, co se konference účastnili, bohužel mezi rádci moc nefgurují.

Eva Adamová řekl(a)...
18. listopadu 2020 v 12:40  

Jestli by nebylo lepší, kdyby se Eduin zajímal o to, zda se žáci při online výuce chovají e-slušně. Můžeme si vykládat, co chceme, ale hlavní problém je zase a znovu v nedostatečné výchově v rodinách.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.