Jak dopadne pandemie na české rodiny? Hrozbou je ztráta bydlení i domácí násilí

neděle 22. listopadu 2020 ·

Unikátní prognóza více než stovky odborníků ukazuje, jaké dopady bude mít koronavirová krize na české rodiny s dětmi. Nejohroženější skupinou jsou samoživitelé a rodiny s handicapem, kterým hrozí ztráta zaměstnání či bydlení a finanční potíže. V úplných rodinách roste například riziko domácího násilí nebo závislosti na technice či alkoholu. Informuje online deník Aktuálně. 


Na prognóze se podílelo 102 českých odborníků, jež oslovila agentura Median a nadace Sirius, která se zaměřuje na pomoc dětem v nouzi. Zapojili se do ní jak akademici, tak zaměstnanci státní správy či terénní sociální pracovníci... 

Všem typům rodin hrozí podle odborníků kromě finančních problémů hlavně fyzické i psychické vyčerpání rodičů a s ním spojené riziko kvůli krizovým situacím a řešení problémů. Zejména se tak obávají nárůstu hádek v rodině a problémů s domácím násilím, a to jak mezi rodiči, tak vůči dětem. Zvýšenou míru fyzického i psychického násilí očekávají experti především u složených rodin. Téměř tři čtvrtiny odborníků upozornily také na možnou zvýšenou míru rozchodů a rozvodů rodičů, někteří také na možnou nevěru mezi partnery. 

S distanční výukou pak naopak přestaly být děti natolik ohrožené šikanou či záškoláctvím, ačkoliv někteří prognostici poukazují také na možné zhoršení prospěchu žáků. Odborníci však varují před rizikovým faktorem, který on-line výuka a práce z domova přináší ve větší míře - možná závislost na technice, ať už se jedná o počítač, herní konzole, či telefony, což se netýká pouze dětí, ale všech členů domácnosti. 


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 5:24  

Souhlasím. Česko je stát, který dává na školství stále velmi malé procento z HDP (jedno z nejmenších v OECD) a školství je pod záminkou jakéhosi rádoby "strategického pokroku" nejen podle mne dost špatně řízeno, organizováno a finančně zajištěno. Rovněž podpora rodin s dětmi, snad až na relativně slušnou mateřskou dovolenou, je velmi malá. Za této situace Babišova vláda zmenšila daně a nezdanila ani neúměrně ziskové nadnárodní korporace a lidi s relativně velmi vysokými příjmy, jak to mnohde jinde je. Tím politicky (tj. bez řádného věcného zdůvodnění) zmenšila možné příjmy do státního rozpočtu. Rovněž v boji proti korupci jsou výsledky Babišovy vlády dost slabé. V souvislosti s tím se i ve veřejnoprávních médiích hovoří o dalším nepříznivém dopadu takové politiky na rodiny a školství. Zdraví není jen zdraví fyzické (biologické, fyziologické). Součástí zdraví je i zdraví duševní.

J. Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.