Ředitelé za pandemie: Rozhodování pod tlakem i obavy, zda dokážou zajistit chod školy

sobota 3. října 2020 ·

“Ředitel se často ocitá na hraně, ale musí rozhodnout, nemůže čekat na rozhodnutí hygieny,” pojmenoval František Halada z Asociace ředitelů základních škol situaci, ve které se od začátku roku ocitly tisíce ředitelů škol. U kulatého stolu SKAV a EDUin se diskutovalo o nejistotách, které v souvislosti s pandemií koronaviru ovlivňují výuku na českých školách. Panelisté se shodli na tom, že nepředvídatelný vývoj situace, který podle ředitelky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové zaskočil svojí rychlostí i samotné epidemiology, staví ředitele škol opakovaně do situací, kdy musí rozhodovat, aniž by k tomu měli dostatek informací a často i pravomocí. 




“Je to obtížné, na začátku roku volali rodiče, že se vrátili s dětmi ze zahraničí, učitelé volají, že jim není dobře a jestli mají přijít do školy. Já nejsem zdravotník, sama jsem si musela informace vyhledat a rozhodovat o něčem, co má dopad na zdraví dětí i učitelů. Chápu, že je hygiena přetížená, ale je to těžké,” řekla k tomu ředitelka Základní školy Strančice Kateřina Schejbalová. 

Ředitelé škol řeší, kterým z často rozporuplných vyjádření v médiích se řídit, protože oficiální informace v datových schránkách se za nimi opožďují, a obávají se o to, jak zajistí chod školy s učiteli v karanténě. Organizaci výuky ve školách ovlivňuje i nejistota ohledně doby, po kterou budou platit omezující opatření. 

“Školy se připravovaly přes léto, situace je jiná než v březnu, kdy se ocitly ze dne na den v mimořádné situaci a kdybychom se bavili o 14 dnech, tak se to zvládne, ale je tu nejistota, jak dlouho zůstanou žáci v distančním vzdělávání a kolikrát se taková situace bude opakovat,” připomněl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. Mnoho lidí, kteří ve školství působí, podle něj cítí stres a deziluzi z toho, že na realizaci epidemiologických opatření zůstávají sami. 

Tato nejistota má přímý dopad na práci učitelů, kteří se stejně jako ředitelé musí vyrovnávat s neustále se měnící situací. “Cítím riziko, že budou brzy velmi unavení. Pro mě je akutní otázka, jak pracovat s týmem, jak udržet školu v chodu,” souhlasila s ním Klára Koubská, ředitelka základní školy SMART z Roudnice nad Labem. 



Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.