Na jaře se děti bály covidu. Teď reakcí spolužáků, až zakašlou

čtvrtek 3. září 2020 ·

Děti se obávají návratu do škol. Stačí prý, aby jednou zakašlaly, a ostatní spolužáci se jich budou bát. Podle Linky bezpečí se na jaře děti bály smrti. Že se nakazí a budou muset do nemocnice. A že jejich babičky a dědečkové umřou, než se s nimi opět uvidí. Nyní mají strach, že onemocní, že nakazí spolužáky. Reportáž přináší Právo.



Kateřina Lišková (repro ČT)
Studie Národního ústavu duševního zdraví a praxe psychiatrů ukázaly, že koronavirová pandemie mezi dospělými zdvojnásobila počet pokusů o sebevraždu a o třetinu zvýšila počet případů úzkostných poruch a depresí. Z dospělých se strach z nemoci a úmrtí rychle přelil i na děti.

„Děti z médií slýchávaly, jak vysokou má covid smrtnost, a to je děsilo. Ptaly se, jak to bude probíhat, když se nakazí, bály se o své babičky a dědečky,“ řekla Právu Kateřina Lišková, vedoucí Linky bezpečí.

„Nyní se v hovorech projevily obavy z návratu do škol. Jak to bude fungovat? Co když se nakazí a pak můžou nakazit ostatní? A děti se ho pak budou štítit. Strach ze stigmatizace je tam markantní,“ popsala telefonáty posledních dnů Lišková. Obyčejná obava dospělého z toho, že si kýchne a sesypou se na něj cestující z celého vagonu, je pochopitelně u dětí násobena.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.