Prymula: Jde o to, aby fungovaly školy

úterý 15. září 2020 ·

Epidemiolog Roman Prymula o nových pravidlech pro karanténu, povinných rouškách ve škole nebo o zimní dovolené. Rozhovor přináší MF DNES.



Roman Prymula (mzcr.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Ve školách jsou roušky povinné jen na chodbě... 

Ano, ale dochází zde k tomu, že kvůli jednomu nakaženému učiteli, který je v kontaktu se svými kolegy ve sborovně, uzavřou celou školu. Všichni musí do karantény. Ale když bude mít učitel respirátor a ve třídě bude několik nakažených dětí, nebude muset do karantény.

Takže neplánujete, že by děti nosily povinně roušku ve třídách? 

To je druhá věc. V oranžových regionech na semaforu jsem navrhoval po dobu měsíce či měsíce a půl, než čísla klesnou, aby měly děti roušku. Tomu učiteli pak bude stačit jen obyčejná rouška a nebude muset mít respirátor. To by bylo lepší pro obě strany. Máme snahu udržet školy v chodu, jiným způsobem to udělat nejde. Po prázdninách, kdy se děti nepotkávaly, začíná jít fáze jejich pozitivity nahoru. Takže za chvíli by mohla řada škol úplně zavřít. Musíme učinit opatření, aby se to nemuselo stát.

Vy osobně budete navrhovat nějaká další opatření? 

Měli bychom se zamyslet nad několika věcmi. Zaprvé, aby lidé dodržovali opatření, roušky. V nich se asi dál nepůjde, s jedinou výjimkou, a to bude diskuse s ministrem školství, jestli v oranžových oblastech nařídíme nosit roušky i ve třídách. Ohledně dalších opatření je to otázka omezení akcí, kde je možné se nakazit. Tedy již zmíněné oslavy. Sportovní a kulturní akce by mohly zatím zůstat. Teď záleží na tom, aby každý nějaká pravidla dodržoval. Když teď někam přijdu, tak mám desetkrát větší riziko, že se nakazím, než tomu bylo na jaře. To by si měl každý uvědomit. Ono nás to neohrožuje klinicky, ale epidemiologicky. Bude to hodně lidí, kteří se mohou nakazit, a následně, byť je klinika výrazně mírnější, tak osob s vážnějším průběhem může být taky opravdu dost.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.