Jak naučit děti zdravě svačit? Zapojte je do přípravy a neměňte všechno ze dne na den, radí autorky Velké svačinkové bichle

sobota 12. září 2020 ·

Tým ze Státního zdravotního ústavu před nějakou dobou zkoumal svačiny menších i větších školáků, aby zjistil, co vlastně děti ve svých krabičkách do školy nosí. Zjistil, že nejčastěji děti o velké přestávce vybalí skutečně onen obligátní rohlík se šunkou. „To v zásadě není špatně, jen je třeba myslet na to, aby ta uzenina i pečivo byly kvalitní. Problém už ale je, když rodiče přibalí ještě třeba brumíka a sladký džus nebo ochucený jogurt. V tu chvíli má dítě jen v té svačině patnáct kostek cukru, a to si málokdo uvědomuje,“ popisuje Alexandra Košťálová v reportáži EDUzínu.



Stejně cukru pak snědí středoškoláci, když si koupí ve večerce plněný croissant a tři deci ledové kávy v krabičce. „Učitelé si oprávněně stěžují, že jsou děti jako z divokých vajec. Když se ale nadopují jednoduchými sacharidy, zažijí nával energie vystřídaný po krátké době únavou a špatnou náladou. To nepřispívá ani k učení, ani k dobrému třídnímu klimatu,“ říká Košťálová.

Jak by tedy měla vypadat vhodná svačina pro školáka nebo studenta? Alexandra Košťálová radí: „Svačina by měla obsahovat všechny živiny – tedy tuky, bílkoviny i sacharidy, a to ideálně komplexní – tedy spíš ovoce než sušenku. Když to ještě bude pro děti atraktivní, je vyhráno. Třeba celozrnná tortilla namazaná lučinou, tuňák, ledový salát a kousek vejce natvrdo. K tomu cherry rajčátka, mrkev, aby to i barevně ladilo. Moje děti mají rády směs ořechů s rozinkami nebo brusinkami.”

Jak tedy chystat dětem svačinu, která jim dodá dostatek živin, přežije transport do školy i házení s aktovkou, bude dobře chutnat, a rodič kvůli její přípravě nebude muset vstávat v pět ráno?

Tuto otázku si kladly i Veronika Břicháčková a Pavlína Mähringová. Obě mají malé děti (byť ještě nedosáhly školního věku) a obě rády vaří, pečou a jedí; Pavlína už od roku 2013 píše svůj kuchařský blog. Tak vznikla Velká svačinková bichle, která obsahuje 190 receptů, rozdělených do týdenních plánů na celý školní rok, a k tomu ještě několik speciálních, vhodných třeba na Vánoce nebo na Mikuláše. Většina receptů je bezlepkových, takže je využijí i rodiny celiaků. Svou kuchařku, doplněnou lákavými fotkami, vydaly nejprve v elektronické podobě. Díky úspěšné kampani na HitHit.com,cz už je jisté, že kniha během podzimu vyjde v „papírové“ podobě.



Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
12. září 2020 v 13:33  

zdravě vyrobená svačina? krajíc chleba č 1 se namaže sádlem a krajíc č 2 hořčicí (žákovi 1 stupně plnotuč a žákovi 2 stupně kremž),oba krajíce se přitisknou k sobě:
POZOR !!!namazanými stranami,jedna polovina duokrajíce se obalí ubrouskem a celé se to vsune do papírového pytlíku !!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.