Mezinárodní den gramotnosti přináší mapu gramotnosti v ČR

sobota 12. září 2020 ·

U příležitosti Mezinárodního dne gramotnosti spouští Národní pedagogický institut České republiky (NPI ČR) jednoduchou Mapu gramotností v ČR. Chce tak upozornit na téma podpory učitelů MŠ a ZŠ a sbírat informace o místech, kde se systematické podpoře rozvoji gramotností dětí a žáků věnují. Cílem je také podpořit školy, učitele či instituce ve využívání gramotností jako zdroje pro inovace ve výuce. Subjekty se do mapy mohou přidávat celý měsíc, který uzavře on-line konference 2. října.



„I když se úroveň vzdělanosti západního světa a dovednosti číst a psát považují za samozřejmé, pojem gramotnost znamená také schopnost rozumět kontextu, chuť učit se a dovednost řešit problémy. Funkční gramotnost je schopnost uplatňovat vědomosti při řešení nejrůznějších životních situací, jako třeba porozumění smlouvě s bankou, rozpoznání finančního podvodu či kyberšikany, šíření hoaxů a falešných zpráv, nebo třeba odhad velikosti pozemku,“ říká Petr Naske, hlavní manažer projektu Podpora práce učitelů (PPUČ), který se zabývá tématem gramotností.

Projekt přibližuje na tematickém webu Gramotnosti.pro život nový pohled na vzdělávání a dává tipy, jak gramotnosti rozvíjet. Ty se učitelé učí zapojovat také do školní výuky, projekt podporuje sdílení praxe mezi nimi, používání otevřených vzdělávacích zdrojů ve výuce a rozvoj reflektivní praxe ve školách.

„Mapu gramotností spouštíme s cílem na téma upozornit, podpořit další učitele a vyzvat k zapojení další učitele, školy, knihovny i další instituce. Ty se mohou do mapy přidat nebo vyhledat spojence ve svém okolí,” uvádí Ivo Jupa, ředitel Národního pedagogického institutu České republiky.


Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.