Učitelé i rodiče v nejistotě. Školy zatím nevědí, jak mají od září učit

čtvrtek 13. srpna 2020 ·

Za necelé tři týdny se do tříd, které byly leckde i půl roku prázdné, vrátí školáci. Učitelé i rodiče se obávají řady nejistot, které návrat může přinést… „Zatím se připravujeme na to, že všichni do školy přijdou. Máme hotový rozvrh a budeme muset počkat, co se stane,“ říká ředitelka gymnázia Renata Schejbalová a zároveň předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií, jež sdružuje bezmála 300 ředitelů z celé republiky. Reportáž přináší Deník N.



Ministerstvo zdravotnictví s ministerstvem školství manuál s hygienickými opatřeními a pokyny teprve chystají. Do škol má dorazit v druhé polovině srpna. Podle některých pedagogů je to ale pozdě, a tak s přípravami začali bez ohledu na ministerské pokyny. Radili se místo toho mezi sebou nebo se inspirovali v zahraničí. „Zaprvé jsem komunikoval s kolegy a zadruhé s hygienou. Hodně jsem čerpal z článků o tom, jak se to dělá v zahraničí. Trochu mě teď ale deprimovala situace v Izraeli,“ popisuje Štefan Klíma, ředitel mladoboleslavské Integrované střední školy. Ředitel naráží na to, že se v Jeruzalémě jen několik dní po znovuotevření škol objevilo několik případů nákazy, která se rychle rozšířila nejen po městě, ale i do dalších částí země. Nakazily se přitom stovky studentů, učitelů a jejich příbuzných.

Opatření na své škole chystá několik – od rozsazování učitelů v kabinetech tak, aby pohromadě neseděli více než čtyři, po dělení školy na úseky tak, aby se potkávalo minimum tříd. „V učebnách, kde máme ještě klasické uspořádání lavic, rozmístíme lavice do podkovy. Tím bychom snad mohli eliminovat kapénkový přenos,“ vyjmenovává Klíma...

„Školy by měly mít vymyšlené, jak budou přistupovat k dětem a rozdílům mezi nimi, které po dobu dálkové výuky vznikly, a budou tedy větší než obvykle. Navíc nad námi pořád visí Damoklův meč, protože to může vypuknout znovu,“ vysvětluje Michal Černý, ředitel Základní školy Klánovice a prezident Asociace ředitelů základních škol.


Celý text naleznete zde

12 komentářů:

Ivo řekl(a)...
13. srpna 2020 v 7:56  

Řešení je prosté:
Koupit kamery na měření teploty a při vstupu do školní budovy takto každého příchozího žáka a zaměstnance "zkontrolovat".

Ale to samozřejmě nebude z jednoho prostého důvodu: FINANCE
PS: Důležitější je nákup děl Corsar, BVP, proudové stíhačky. Lidí je hodně, tak vo co go...

Anonymní řekl(a)...
13. srpna 2020 v 12:31  

Ivo

Termokamery. Nemocné a nachlazené žáky posílat šmahem domů - vyléčit se. Škola není zdravotnické zařízení.

2% HDP na armádu, to je priorita současné vlády. A zapomněl jste na vrtulníky z USA. Peněz na zbrojení je vždycky málo.

Ivo řekl(a)...
13. srpna 2020 v 14:15  

Pane neznámý,nepochopil jste asi to, že když termokamera u vstupu před budovou zaregistruje žáka s vyšší teplotou, tak tento žák nevstoupí do budovy a půjde se domů léčit.

jak polopatě chcete, abych to ještě napsal?

Ivo řekl(a)...
13. srpna 2020 v 14:18  

Co se týče peněz na zbrojení u 10 milionového národa - JSOU TO VYHOZENÉ PENÍZE A ZÁROVEŇ JSME PRO SMÍCH. Malý stát se nikdy nemůže ubránit armádám velmocí. Historie to jasně dokladuje, ale pro současnou elitu je důležitější nákup bojové techniky před zájmy obyvatel, je to hamba.

učitelkaZ řekl(a)...
13. srpna 2020 v 19:27  

Pojďme žít normálně, nechodit do školy, když nám není dobře, ale hlavně normálmě!!!! Koronavirus nevymizí, ale musíme žít, učit a fungovat.

učitelkaZ řekl(a)...
13. srpna 2020 v 19:38  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Ivo řekl(a)...
13. srpna 2020 v 20:10  

Koronavirus nevymizí - prozatím bohužel.
Jisté matematické modely predikují cca 90 milionů obětí. Uvidíme. Termokamery budou časem nezbytné - až se budou mocipáni obviňovat "kdo za to vše může" a bude zbytečně mnoho obětí. Homo sapiens sapiens se nikdy z ničeho nepoučí :-( :-(

rváčkazvesela řekl(a)...
14. srpna 2020 v 0:15  

Homo sapiens už BYL, teď je spíš digitalis a nebo neomarxinelsis...a my na to jen koukáme.

Ivo řekl(a)...
14. srpna 2020 v 6:22  

Mohl by se pan ministr podívat na tohle video:
https://www.youtube.com/watch?v=dsWrzQ3-HC4

Michal Komárek řekl(a)...
14. srpna 2020 v 7:27  

Ivo

Aha "jisté matematické modely predikují cca 90 milionů obětí". Mohl byste uvést zdroj? Nebo jde čistě o hloupou poplašnou zprávu?

Ivo řekl(a)...
14. srpna 2020 v 18:59  

Tady je máte pane Komárku

https://www.youtube.com/watch?v=dsWrzQ3-HC4
https://www.youtube.com/watch?v=gOLD4y0FLD0&t=1521s

Pokud máte rodinu v San Franciscu, raději ať odjede do Evropy :-( :-(
Já se těmto věcem NESMĚJI jako ostatní hloupé lidé.

Ivo řekl(a)...
14. srpna 2020 v 19:34  

https://www.youtube.com/watch?v=brSRKEAGFyw

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.