Petr Koubský: Takhle nejde řídit ani zájmový kroužek. Natož epidemii

pátek 21. srpna 2020 ·

„´Rouškové´ opatření ministerstva zdravotnictví je sice plošné, ale má řadu výjimek. Ty tvoří takovou trhlinu v ochraně, že je namístě se ptát, zda by v některých případech nebylo jednodušší rouškovou povinnost zrušit úplně. Už sama skutečnost, že roušky nyní nejsou povinné v obchodech, restauracích a školách, mluví za vše. Když ne v těchto místech, kde se lidé setkávají intenzivně a na delší dobu, proč tedy vůbec někde?,“ píše Petr Koubský v analýze pro Deník N.



Petr Koubský (wikipedia.org)
Koubský mimo jiné píše: 

Speciálním případem jsou školy, kde původně měly být roušky povinné ve „společných prostorách“, aniž někdo upřesnil, co se tím má na mysli. Jsou to jen chodby apod., nebo také učebny? Co školní jídelny? Co tělocvičny? Nejnovější úprava prozatím ruší roušky ve školách úplně.

Problematika škol je velmi důležitá, protože zahájení školního roku je potenciálně největší epidemiologickou událostí nadcházejících týdnů. Školy se mohou stát výměnnými stanicemi nákazy. Děti zanesou nákazu domů, rodiče do práce… i to je jeden možný scénář. (A pravděpodobně, přestože to nikde nebylo výslovně řečeno, hlavní motivace vlády, proč nasadit plošná opatření.)...

V počátečním stadiu epidemie bylo možné vládní kroky přijímat s pochopením, některé i pochválit – především rychlost reakce na novou a neznámou situaci. V tuto chvíli je situace odlišná. Bez nadsázky se dá říci, že vláda prohospodařila důvěru, kterou jí občané na jaře poctili...

Metodu „vyhlásit opatření, počkat na lidovou reakci, pak je podle ní upravit“ už známe z jara. Není dobrá. Snad se tak dá řídit zájmový kroužek. Firma ani stát ne; a epidemie už vůbec ne.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Ivo řekl(a)...
21. srpna 2020 v 19:58  

Zákoník práce má ÚSTAVNÍ SÍLU!!!

§ 104Osobní ochranné pracovní prostředky, pracovní oděvy a obuv, mycí, čisticí a dezinfekční prostředky a ochranné nápoje
(1) Není-li možné rizika odstranit nebo dostatečně omezit prostředky kolektivní ochrany nebo opatřeními v oblasti organizace práce, je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnancům osobní ochranné pracovní prostředky. Osobní ochranné pracovní prostředky jsou ochranné prostředky, které musí chránit zaměstnance před riziky, nesmí ohrožovat jejich zdraví, nesmí bránit při výkonu práce a musí splňovat požadavky stanovené zvláštním právním předpisem.

(2) V prostředí, v němž oděv nebo obuv podléhá při práci mimořádnému opotřebení nebo znečištění nebo plní ochrannou funkci, přísluší zaměstnanci od zaměstnavatele jako osobní ochranné pracovní prostředky též pracovní oděv nebo obuv.

(3) Zaměstnavatel je povinen poskytovat zaměstnancům mycí, čisticí a dezinfekční prostředky na základě rozsahu znečištění kůže a oděvu; na pracovištích s nevyhovujícími mikroklimatickými podmínkami, v rozsahu a za podmínek stanovených prováděcím právním předpisem, též ochranné nápoje.

(4) Zaměstnavatel je povinen udržovat osobní ochranné pracovní prostředky v použivatelném stavu a kontrolovat jejich používání.

(5) Osobní ochranné pracovní prostředky, mycí, čisticí a dezinfekční prostředky a ochranné nápoje přísluší zaměstnanci od zaměstnavatele bezplatně podle vlastního seznamu zpracovaného na základě vyhodnocení rizik a konkrétních podmínek práce. Poskytování osobních ochranných pracovních prostředků nesmí zaměstnavatel nahrazovat finančním plněním.

(6) Vláda stanoví nařízením bližší podmínky poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků a ochranných nápojů.

manuál vydaný v tomto týdnu ÚSTAVNÍ SÍLU NEMÁ!!!

Anonymní řekl(a)...
21. srpna 2020 v 22:11  

Včera jsem neměl na komunikační části těla roušku, do úřadu jsem nebyl vpuštěn (rychle jsem si ji nasadil a pokorně směřoval za úředníky). To samé v nemocnici. Do školy však může kdekdo a bez roušky. Na těch 150 000 pedagogických pracovnících nezáleží? Škola je přece prioritou. Ještě se divím, že s tím ten pán, který řídí stát jako firmu, ještě nepřišel. Vládní strany nesou plnou odpovědnost za možnou nákazu ve školách a odnesou to již docela brzy 2.-3.10.

Ivo řekl(a)...
22. srpna 2020 v 6:21  

na UČITELÍCH NEZÁLEŽÍ, PROTOŽE ZA 30 TIS. BRUTTO MŮŽE UČIT KAŽDÝ S TITULEM BC...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.