Michal Kaderka: Zrušení povinné maturity z matematiky může pomoci matematice, maturantům i školám

středa 12. srpna 2020 ·

„Výsledky v matematické gramotnosti našich žáků nejsou v porovnání s ostatními zeměmi vůbec zoufalé. Rádi se srovnáváme s Američany, protože co se tamní děti učí na střední škole, probírají čeští žáci již na základce. To dokazuje, že máme učitele, kteří matematiku učit umějí. Jenže matematika nebudí u českých žáků skoro žádné sympatie. Ze všech předmětů vyvolává největší strach a zároveň se z matematiky i často propadá. V čem je tedy problém?,“ komentuje Michal Kaderka pro Seznam Zprávy.



Michal Kaderka (eduin.cz)
Problém je v kvaltování. Snažíme se ve školách naučit všechny žáky stejnou látku ve stejnou dobu, aniž bychom řešili, zda student látku pochopil a dokáže ji aplikovat. V matematice na sebe všechno navazuje, takže pokud dítě nepochopí učivo ve třetí třídě, má v podstatě smůlu. A protože je matematika založena na abstrakci, jsou nejvíce znevýhodněny děti, jejichž rodičům to ve škole taky příliš nešlo.

Zrušení povinné maturity z matematiky dává učitelům možnost učit žáky matematicky přemýšlet a nezávodit při tom tolik s časem. Tedy alespoň na středních školách, protože učitele základních škol ještě nikdo od jednotných přijímacích zkoušek na střední neosvobodil.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
12. srpna 2020 v 8:32  

Někteří autoři by se měli zamyslet nad tím co píší a občas si to po sobě přečíst. Neházet na papír každou myšlenku, která je napadne nebo kterou někde četli a zamyslet se nad tím koho a čeho se týká.

„Výsledky v matematické gramotnosti našich žáků nejsou v porovnání s ostatními zeměmi vůbec zoufalé. Rádi se srovnáváme s Američany, protože co se tamní děti učí na střední škole, probírají čeští žáci již na základce. To dokazuje, že máme učitele, kteří matematiku učit umějí. Jenže matematika nebudí u českých žáků skoro žádné sympatie. Ze všech předmětů vyvolává největší strach a zároveň se z matematiky i často propadá. V čem je tedy problém?,“

Kdo se srovnává s Američany? Americké státy mají rozdílné školství. V matematice jsou navíc rozdíly mezi soukromými a státními školami. Navíc na některých středních školách mají volitelné matematické bloky a někde dělají i caculus.
Jak to dokazuje, že máme učitele, kteří matematiku učit umějí?

A tak bych mohl pokračovat.

Nowak řekl(a)...
12. srpna 2020 v 17:41  

Tak jsem hledal, kdo je to ten Michal Kaderka. A našel jsem, že učitel mediální výchovy. Co on asi ví o matematice a její výuce? Asi tolika, jak já o výuce mediální gvýchovy.

Pavel Doležel řekl(a)...
12. srpna 2020 v 18:28  

Pan Vaněk má pravdu. Já jsem, zřejmě na rozdíl od Kaderky v tom bájném USA tu střední školu opravdu studoval. Takže to není v mém případě vyprávění o Yettim, o kterém všichni slyšeli, ale nikdo ho nikdy neviděl. Výuka matematiky na amerických středních školách většinou probíhá v blocích a to od naprostých základů, až po velmi pokročilé partie, které se v ČR učí až na VŠ matematického zaměření a to ještě ve druháku, nebo třeťáku (komplexní kalkulus). Pomiňme, že to reálně prakticky nikdo z těch středoškoláků neovládá a je to jen taková hra, ale obsahově to rozhodně přesahuje to, co se na SŠ učí u nás. A že 80% studentů se v těch blocích propracuje sotva k našemu třeťáku a k absolutoriu to stačí, protože pokročilejší bloky jsou výběrové, na tom nic nemění.

To co pan Kaderka sesmolil za nesmysl, se opravdu jen tak nevidí. Připomíná mi to onu publikaci "Žijme zdravě do sta let", jejíhož vydání se sotva čtyřicetiletý autor nedožil.

Zkušený učitel řekl(a)...
13. srpna 2020 v 3:43  

Jaká musí být škola, kde takový učitel s diletantskými názory učí? Velká mediální bublina …

Tajný Učitel řekl(a)...
13. srpna 2020 v 6:42  

"Jaká musí být škola, kde takový učitel s diletantskými názory učí?"
Dobrá. Ten učitel má pravdu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.