Školy budou moci od října nově zakázat žákům mobilní telefony i o přestávkách

středa 12. srpna 2020 ·

Dosud školám za zákaz mobilů o přestávkách hrozila pokuta od inspekce... Prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý počet škol zakazujících mobily odhaduje na třetinu. Patří k nim ostatně i jeho Masarykova ZŠ Klánovice v Praze. Přítrž právní nejistotě a dohadům teď udělala vládní novela školského zákona. Poslankyně Marcela Melková (ANO) do ní prosadila paragraf, jenž jasně říká, že školní řád může omezit nebo zakázat používání mobilních telefonů a jiných elektronických zařízení. S výjimkou žáků, kteří zařízení potřebují ze zdravotních důvodů. Tématu se věnuje Deník N.

Marcela Melková (psp.cz)
„Jako učitelka a bývalá ředitelka umělecké školy mám mezi přáteli spoustu pedagogů a ředitelů škol a vím tedy, jaký problém pro ně ta situace představovala. Nejen kvůli postoji inspekce, ale i některých rodičů, kteří na ně kvůli omezením útočili. Takže jsem se rozhodla podat jim pomocnou ruku a vyjednat pro ně oporu v zákoně,“ vysvětlila Deníku N svoji iniciativu poslankyně ze Středočeského kraje.

Asociace ředitelů základních škol opatření jednoznačně oceňuje. „Jsem rád, že se ministerstvo, potažmo poslanci postavili na stranu zdravého rozumu. Se stavem, kdy ředitel školy v plném rozsahu zodpovídal za dění o přestávkách, a přitom neměl právo používání mobilů účinně regulovat, jsme dlouhodobě nesouhlasili,“ říká Černý.

Po omezení používání mobilních telefonů podle něj volalo i velké množství rodičů. „Například v mé škole jich bylo pro zákaz přes osmdesát procent,“ dodává. Počet škol omezujících mobily podle Černého nyní určitě vzroste. „Hodně ředitelů mělo dosud strach z reakce České školní inspekce,“ podotýká.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
13. srpna 2020 v 12:25  

Podle mě to, co je v nadpisu, umožňuje školský zákon už teď. Paragraf 30, odstavec 3. Nebo se pletu?

tyrjir řekl(a)...
13. srpna 2020 v 13:52  

Nevite někdo, jestli bude zrušena neschopná ČSI nebo alespoň odvolán ústřední školský inspektor?

rváčkazvesela řekl(a)...
13. srpna 2020 v 18:03  

Vše je s křížkem po funuse!! Nemá cenu se o tom vůbec bavit. Ministr by měl odstoupit...jenže další asi nebude jiný.

BP řekl(a)...
13. srpna 2020 v 19:13  

V této době je s křížkem po funuse zakazovat žákům ve škole mobily. Až nás pošlou zase domů, budeme naopak chtít, aby na těch mobilech byli připojeni celé vyučování.
Bylo by tudíž záhodno hned od září začít pracovat i ve škole s mobily, aby se pak nikdo nemohl vymlouvat, že něco nejde nebo že to neumí, nebo mu to nefunguje ap.
Měli bychom hned při výuce ve školách vychytat všechny mouchy, aby nám pak výuka z domova hladce běžela.

Silvie A. řekl(a)...
14. srpna 2020 v 7:24  

Souhlas BP.

MŠMT se holedbá, jak připravuje žáčky na budoucí tisíciletí, ale zákazem mobilů je připravuje leda na středověk.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.