Poslouchala jsem, ať jdu místo práce k plotně, říká šéfka Akademie věd

středa 12. srpna 2020 ·

Eva Zažímalová je na vrcholu Akademie věd a jako šéfka se snaží pomáhat rodičům-vědcům v tom, aby dokázali skloubit práci s péčí o své potomky. Sama se stala matkou v době, kdy byla společnost nastavená jinak. Slýchala, že by se měla věnovat dětem, ne vědě. „V naší společnosti stále přetrvává představa, že ženy patří k plotně,“ popsala Zažímalová v rozhovoru pro iDNES.



Eva Zažímalová (avcr.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Hovořila jste o tom, že jste slýchala narážky na to, že chodíte do práce a naplno se nevěnujete dětem. Myslíte, že ženy dnes cítí takový tlak stále? 

Myslím, že ano, ale v menší míře, než jsme ho cítily my. V naší společnosti pořád přetrvává představa, že ženy patří k plotně. Sama jsem dostala po svém zvolení několik nepříjemných e-mailů o tom, jestli to zvládnu, že ze mě bude vědecká mužatka, nebo že flákám rodinu

Jak jsou konkrétní vědecké obory vyrovnané z hlediska žen a mužů? Vnímáte mezi nimi nějaké nepoměry? 

V humanitních vědách nebo v biologii je podíl žen mnohem vyšší než podíl mužů. Pak jsou obory, které jsou vyrovnané, třeba biochemie nebo molekulární biologie. Máme ale i obory, ve kterých je velmi málo žen a málo žen je jde i studovat. Typicky je to matematika, fyzika, informatika nebo geologie, což je výsostně terénní obor. Právě jste vyjmenovala nerovnost ve vědeckých oborech.

Odráží se to i na vědeckých konferencích v zahraničí? 

Ano. Kolega, který se zabývá optickými vlákny, mi říkal, že byl na konferenci, na které bylo nařízeno, že tam musí být určitý podíl žen. Ale v tom oboru tolik žen ani není. Nemyslím si, že je potřeba nutit ženy, aby šly například studovat matematiku jenom proto, aby byl obor genderově vyvážený. Jakékoliv nařízení tohoto typu je špatné, ale na druhou stranu je špatné k někomu přistupovat tak, že obor pro něj není vhodný, protože je třeba muž. Jakékoliv předsudky jsou špatné, ať už se týkají čehokoliv.



Celý rozhovor naleznete zde

1 komentářů:

Jir řekl(a)...
12. srpna 2020 v 10:17  

Článek kazí argumentace typu, když Bill Gates nemá vysokou školu, tak já ji taky nebudu studovat a budu úspěšný jako on.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.