Barbora Čermáková: Dopady uzavření škol na rodiny

čtvrtek 27. srpna 2020 ·

„Začátkem letošního roku zasáhla epidemie onemocnění COVID-19 Evropu a v rámci ochrany veřejného zdraví dovedla lokální autority k uzavření škol. S cílem reflektovat dopady tohoto opatření vznikla analýza z britské University College London ve formě systémově orientovaného logického modelu. V EDUinu jsme se později rozhodli model i doprovodný text přeložit a zasadit do českého kontextu. Tento blog dodatečně nabízí detailní vhled do problematiky popsané modelem a uvedené do českého prostředí. První ze série článků se věnuje dopadům uzavření škol na socio-ekonomický stav rodin,“ píše studentka UCL Barbora Čermáková na blogu EDUin.



S uzavřením škol na rodiny připadají nové povinnosti. Rodiče musí z významné části doplňovat roli učitelů, denně zajišťovat obědy a v ideálním případě také zastoupit čas, který děti běžně tráví ve volnočasových kroužcích. V neposlední řadě musí více než kdy dříve komunikovat se školou. Podle PAQ Research se v domácnostech členové rodiny věnují spolu s dětmi učení v průměru 2,5 hodiny denně. Ve čtvrtině případů se s dětmi učí do 1 hodiny denně a ve 14 % potom 5 i více hodin denně. 16 % domácností pak uvádí, že distanční výuku zvládá relativně špatně. Ve více než polovině případů kvůli nedostatku času skrze pracovní povinnosti.

Široká škála nových rolí pro rodiny představuje psychickou i časovou zátěž, která je o to větší, čím slabší je socioekonomický stav rodiny. V lepším případě rodiny pokryjí péči o děti výpomocí od příbuzných nebo dobrovolníků. Tyto možnosti ale nejsou vždy a všem dostupné a z alternativní péče o děti pak vyplývají pro rodinu náklady. Další variantou je pak přizpůsobení práce rodičů. Někteří mohou využít možnosti home office, která s sebou přináší určité výzvy, často v podobě nižší pracovní produktivity a vypjaté atmosféry v domácnosti. Ani tato možnost ale není dostupná všem. Rodiče se pak musí uchýlit k čerpání dovolené, v horším případě přímo neplaceného volna. Tyto krajní varianty vedou ke snížení příjmů v domácnosti a ke zhoršení celkové socio-ekonomické situace rodiny. Snížení příjmů uvádí ve výzkumu PAQ Research 52 % dotazovaných českých domácností. To může znamenat ztrátu zaměstnání nebo celkovou ztrátu práce u OSVČ a DPP, ale také odchod rodičů na ošetřovné nebo “jen” omezení pracovní doby. U 12 % úplných rodin a 19 % samoživitelů došlo k poklesu příjmů o 30–50 %.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
27. srpna 2020 v 20:06  

Rodiče dělali to, co dřív matky "v domácnosti". Ty to dřív zvládaly bez tabletů, mobilů, televizí a jiných helblátek....a nebraly ošetřovné, no považte.
Nemám už děti školou povinné ale kdybych v této koronasituaci měla, užívala bych si to měrou vrchovatou!!!Není nic lepšího, než být se svým dítětem (dětmi) v co nejužším kontaktu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.