Slovenští učitelé zvládli dálkovou výuku lépe než čeští, myslí si rodiče

čtvrtek 27. srpna 2020 ·

Jak vypadala na jaře dálková výuka v českých školách, zkoumalo hned několik průzkumů... Jak kvalitní vyučování bylo, a to třeba i v mezinárodním srovnání, ale dosud víme jen z dílčích průzkumů. Nová zjištění teď přinesl průzkum společnosti Toluna QuickSurveys pro významnou softwarovou firmu, který se ve 12 zemích světa ptal vždy 500 rodičů na to, jak hodnotí dálkovou výuku. Tématu se věnuje Seznam Zprávy.



Zajímavé je v tomto ohledu především srovnání Česka a Slovenska, tedy dvou zemí, jejichž vzdělávací systém je velmi podobný. Z dat se ukazuje, že slovenští učitelé zvládli podle rodičů dálkovou výuku lépe než ti čeští. Průzkum se rodičů ptal, jestli a v jaké míře používali učitelé v dálkové výuce interaktivní technologie. A tady jsou Slováci napřed.

Třetina slovenských pedagogů komunikovala se žáky pomocí chatovacích aplikací a 34 procent z nich také využívalo na denní bázi digitální nástroje pro interaktivní výuku. Online třídy vytvářelo 41 procent učitelů a 63 procent pedagogů využívalo digitální technologie pro tvorbu testů a kvízů.

V Česku naopak se svými žáky chatovalo několikrát týdně jen 21 procent učitelů a pouze pětina pedagogů používala digitální nástroje pro interaktivní výuku.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

laimes řekl(a)...
27. srpna 2020 v 10:29  

na slovensku mají vyšší hory a tudíž lepší ozvěnu v údolí

Radek Sárközi řekl(a)...
27. srpna 2020 v 12:33  

Aneb jak udělat z průzkumu, který pro Českou republiku dopadl pozitivně, udělat negativní zprávu - ČR dopadla pouze o 3 procentní body hůře než Slovensko a mezi všemi zapojenými státy nadprůměrně dobře.

Eva Adamová řekl(a)...
27. srpna 2020 v 13:02  

Slovenští učitelé mají k dipozici planetavedomosti.iedu.sk s plnou funkčností, tzn. že tam mají zaregistrované žáky, mohou si vytvářet své lekce, mohou tam zadávat žákům úkoly a v systému vidí i jejich plnění. Podobný systém mají na i na výuku angličtiny. O tom my si můžeme nechat jenom zdát.

Pedagogická komora řekl(a)...
28. srpna 2020 v 12:27  

Tento článek na stejné téma je o řád objektivnější:

https://www.denik.cz/z_domova/vyuka-na-dalku-20200825.html

Ivo řekl(a)...
29. srpna 2020 v 6:03  

Hlavně v SK si nenechali školství zlikvidovat českou hloupostí, nesmyslnými nápady jakou je inkluze a likvidací okresních kabinetů k předmětům (střední článek řízení) a VŠEMOCNOU A ÚČELOVOU PRAVOMOCÍ MANAGERŮ, CHOVAJÍC SE JAK LUKAŠENKO!
A co ty finance na notebooky pro gymnázia, odborné školy a učiliště - TY JAKO NEBUDOU???!

Petr Portwyn řekl(a)...
29. srpna 2020 v 8:03  

Pane Ivo,
znáte nějaké slovenské učitele? Já ano. Že by si to tak chválili, to fakt ne...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.