Michal Zlatkovský: Psát správné - psát podle pravidel?

pondělí 27. července 2020 ·

„Studium jazykovědy, případně přímo bohemistiky, dává tušit, že na tom něco bude. Přístupy k jazyku jsou dva - deskriptivistický, který má za to, že studium jazyka má být popisné a jen dokumentovat to, jak lidé mluví, a preskriptivistický, podle kterého se jazykovědci mají snažit najít „správnou“ formu jazyka a tu předepsat mluvčím. Čeština se tradičně drží toho druhého přístupu. Ze školy to známe všichni: odmala se musíme učit komplikovaná jazyková pravidla, od psaní měkkého i a tvrdého y po svévolně působící zákonitosti psaní čárek a velkých písmen,“ píše Michal Zlatkovský pro Týdeník ROZHLAS.



Michal Zlatkovský (repro ČT)
Důvody pro jednotlivá pravidla jsou většinou jen historické, často založené ještě na ideálech obrozenců -přesto má mnoho mluvčích češtiny jejich porušování za téměř neomluvitelné. V diskusích od nich často zaznívá podobná logika jako u obránců zkostnatělého školství obecně - přežili jsme to my, mladí to musí zvládnout taky. Situace se obrací až v poslední době...

Nejde samozřejmě o to úplně se vzdát českých pravopisných zvláštností - třeba rozlišování i a y vymizí jen těžko - ale o přizpůsobení se aktuálnímu stavu jazyka. O nejsložitější pravidla tak s největší pravděpodobností dříve či později přijdeme. Do té doby si můžeme připomínat slova, která ve své webové jazykové příručce uvádí Ústav pro jazyk český: „Protože Česká republika nemá jazykový zákon, který by úředně rozšiřoval působnost Pravidel českého pravopisu na jiné společenské komunikační sféry, zůstávají ve skutečnosti v prostředí mimo školu příručkou deskriptivní, mají doporučující charakter.“ 


Celý text naleznete v Týdeníku ROZHLAS

1 komentářů:

BP řekl(a)...
27. července 2020 v 15:04  

Svévolně působící zákonitosti psaní čárek a velkých písmen, ...
Kde na to pan Michal Zlatkovský přišel?
Asi s tím má osobně velké potíže, to ovšem neznamená, že je v tom něco svévolného.
Pravda, u psaní velkých písmen zavládla na počátku 90. let minulého století velká anarchie.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.