Dětské skupiny se obávají likvidace

pondělí 27. července 2020 ·

Dětská skupina Čáp má pět poboček ve Středočeském kraji. Každá z nich se stará o dvanáct dětí ve věku od dvou do šesti let. O místa v nich je velký zájem, přesto to vypadá, že za pár let budou muset skončit. Jak Deníku N řekla její ředitelka Michaela Sarnovská, kvůli novele zákona transformující dětské skupiny na jesle nebudou splňovat zákonné podmínky a přijdou o dotace.



Do roku 2024 by v Česku měly vzniknout jesle, které se přemění z dosavadních dětských skupin. Ty nyní dostávají peníze od Evropské unie, program ovšem za dva roky skončí. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto chce novelou zákona zajistit vznik státem dotovaných jeslí.

V nich jsou ale jiné podmínky než v dosavadních dětských skupinách. V jeslích například budou moci být děti pouze od půl roku do tří let, které musí mít oddělené prostory na spaní a šatnu. Součástí personálu by měla být zdravotní sestra nebo osoba se zdravotním vzděláním. Takové požadavky jsou ale pro některé dětské skupiny neřešitelné. „My skončíme. Přijímáme děti až od dvou let, protože si myslím, že do dvou let patří k mámě. Ale jsou u nás do začátku školní docházky,“ vysvětlila Sarnovská.

Opozice má se zřízením jeslí problém. Místopředsedkyně Pirátské strany Olga Richterová varuje, že změna kvůli přísným podmínkám přinese pouze omezení hlídání dětí. „Za Piráty vidíme jako smysluplné řešení doplnit současný systém o jesle, ale zachovat dětské skupiny provozované neziskovými organizacemi, obcemi či zaměstnavateli. Jen tak pomůžeme rodičům i pracovnímu trhu,“ uvedla Richterová. Proti zrušení dětských skupin je také ODS, TOP 09 a lidovci. Záměr odmítá také vedení hlavního města.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
27. července 2020 v 15:18  

Pro dětské skupiny se sice jedná o zpřísnění podmínek, ale mateřské školy musí splňovat mnohem více věcí a fungují, takže slova o "likvidaci" jsou hodně přestřelená.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.