Rektorka Danuše Nerudová: Začátek školy online? Je to možné

pondělí 27. července 2020 ·

„Co se stane v září? Rostou čísla nakažených, přitom neexistují alternativní scénáře. My jsme tady ráno seděli s prorektory a seriózně jsme diskutovali o tom, že vzhledem k číslům je klidně možné, že semestr znovu nastoupíme v online formě… A my s tím scénářem pracujeme už od května. Je prostě jasné, že se to může stát. Proto je pro mě zarážející, že jako rodič dětí, které chodí na základní školu, jsem ještě neslyšela alternativní scénáře pro zahájení výuky na ZŠ. I rodiče se potřebují připravit,“ říká ekonomka a rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová v rozhovoru pro MF DNES.



Danuše Nerudová (mendelu.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Hodně Čechů se „zatáhlo“. Neutrácejí, šetří, posílají rekordní množství peněz na spořicí účty. Nastartování ekonomiky rozhodně není nijak turbulentní – a navíc nyní zase přibývají nakažení, začínáme se točit v koronavirovém kruhu… 

Otázka je, jestli lidé šetří, nebo mají spíše strach někam chodit. Jestli totiž o něco lidé přišli, tak o falešný pocit bezpečí, že se nemůže nic stát. Strach a nejistota samozřejmě vede k tomu, že lidé odkládají spotřebu a raději šetří. V ekonomice je pořád vysoká míra nejistoty. Už na začátku dubna jsem upozorňovala, že šíření strachu může mít celkově větší ekonomický dopad než samotná pandemie, protože lidé budou spotřebu odkládat. To se teď jednoznačně ukazuje, lidé přestali dlouhodobě plánovat. Nikdo třeba nekupuje nová auta, automobilový trh se v dubnu propadl o 80 procent.

Klíčový bude podzim, všichni experti se ho bojí, v přírodě je očividně ještě velká nálož koronaviru, která může právě v sychravém počasí udeřit naplno. Přežila by česká ekonomika další zavírání obchodů a restaurací? 

Česká ekonomika už by nebyla schopná ustát druhý celorepublikový lockdown. Ale je potřeba říct, že my jsme si tím prvním koupili čas, který jsme ne úplně efektivně využili k tomu, abychom se připravili na vlnu druhou. Z mého pohledu bychom měli jít takovou cestou, jakou jde Rakousko, a mít připravený semafor, a to nejen na zahraniční země. Měli bychom ho aplikovat lokálně – zelené regiony, oranžové regiony a červené regiony.


Celý rozhovor naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.