Rastislav Maďar: Očekávám, že v září začne škola klasicky

sobota 6. června 2020 ·

„Děti by měly být nabádány, aby si častěji dezinfikovaly, ruce a pokud skutečně mají příznaky nákazy, které by mohly odpovídat covid-19, tak ať do školy nechodí. Když se dítěti udělá ve škole špatně, tak aby tam byl mechanismus, jak ho vyčlenit od kolektivu, než se dostaví rodiče. Ale myslím, že to v září začne celkem normálně. Očekávám, že za poměrně příznivé epidemiologické situace vstoupíme do září a škola začne klasicky. Budou tam ale dezinfekce a bude se říkat, ať zbytečně moc dětí není v šatně a podobně,“ říká epidemiolog Rastislav Maďar v rozhovoru pro Seznam Zprávy.



Rastislav Maďar (repro ČT)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Takže rodiče by měli uvažovat tak, že to může být covid, a spíš dítě nechat doma?

Měli by. Pokud jim hrozí komplikace v práci, tak se nejspíš budou snažit dítě udat i tak do kolektivu, ale v takovém případě by měla reagovat sama škola. Každý by měl uvažovat tak, aby vnímal riziko a v případě potřeby ho stáhl. Kdyby bylo nejhůř v nějakém regionu, tak se škola stáhne na nějaké homogenní skupiny. Tak, jak je to teď.

Jak k tomu mají přistoupit starší učitelé, kteří jsou třeba sami mezi těmi rizikovými a bojí se o zdraví? 

Pořád budou mít možnost si od studentů držet odstup. Alespoň po sezonu respiračních nákaz. Buď se odsune první lavice, nebo si mohou vzít štít. Teoreticky může ten rizikový učitel požádat studenty, aby si roušky dali. Individuálně si to musí každý uzpůsobit tak, aby se dodržela prevence.

Pokud by se situace zdramatizovala, pořád přichází v úvahu, že se škola úplně zavře?

Já myslím, že něco takového bude nastávat čím dál méně. Zavření školy jako takové extrémní opatření, protože stále panuje velká obava. Ale časem si zvykneme, že když třeba bude pozitivní jeden případ, tak si ho vytrasuje hygienická stanice, zjistí, jaké jsou blízké kontakty, ty půjdou do karantény a na jejím konci budou testovány. Ale zbytek školy může fungovat dál.


Celý rozhovor naleznete zde

5 komentářů:

Lexxa řekl(a)...
6. června 2020 v 10:21  

"...ať není zbytečně moc dětí v šatně..."
Takže se rozvolní začátek výuky od 8:00 až třeba do 9:00 a druhostupňová děcka budou ve škole do 17 h? Co dojíždějící žáci? Ti budou jezdit domů po 18 h?
A co třeba šáhnout do přebujelého RVP a zrušit ty hodiny navíc, kdy mají třeba deváťáci dvě hodiny odpoledního vyučování???

mirek vaněk řekl(a)...
6. června 2020 v 11:57  

Je dobré si přečíst rozhovor celý.

Kdyby byli občané zodpovědní, tak tu máme ráj na Zemi. Pravdivá doporučení, ale obávám se asi nerealizovatelná. Pokud to nebude zastřešeno mocí.

Když starší učitel bude chtít po žácích nosit roušky, určitě naběhne nějaký fanatik rodič, který to bude považovat za nepřípustný zásah do práv dítěte či politickou záležitost.

Taktéž chtít po žácích nějaké chování, narazí na sobce, kteří si přece nic nenechají předepisovat a chovat se ohleduplně nehodlají.

Kdo nechá žáka doma, když zakašle. Kdo nechá doma učitele, když bude mít kašel či teplotu. Kdo bude učit v období respiračních onemocmění?

Je to také o vysvětlování veřejnosti. Objasnování důvodů. A připravenosti na krizové alterantivy. A v tom je naše vláda slabá a ministerstvo školství ještě horší.

laimes řekl(a)...
6. června 2020 v 12:10  

s virusy se zřejmě budeme setkávat častěji ,a proto se musí přijmou různá opatření:
1/železnou oponu postavit nemůže ale požadovat na hranici potvrzení o bezinfekčnosti je možné
2/ve školství třídy do 15 žáků
3/organizace školního roku do trimestrů a mezi nimi prázdniny 2-3 týdny

Mlhanina řekl(a)...
6. června 2020 v 22:22  

Rodiče by měli nechat dítě s příznaky doma...ale kde má učitel oporu v tom, když pošle dítě s kašlem, zelenými nudlemi, apod. domů? Aby se po něm nevozil rozzlobený rodič, potažmo lékař, když bude chtít potvrzení o tom, že může dítě do kolektivu a je zdravé? V mateřských školách je dnes a denně problém s nemocnými dětmi, nemáme se o co opřít, dříve se vyžadovalo potvrzení od lékaře, že je dítě zdravé. Ráno nadopují děti sirupem proti teplotě a takové dítě musí absolvovat s ostatními všechny činnosti. Někteří rodiče neuznají ani teplotu a druhý den tam máte děcko znovu. Chtělo by to přesné vymezení kdy má škola právo dítě nepřijmout a za jakých podmínek po nemoci přijmout. Ne - "mělo by se, nemělo by se..., doporučujeme..."

poste.restante řekl(a)...
6. června 2020 v 22:54  

mělo by se, nemělo by se..., doporučujeme..."
Chtělo by to přesné vymezení kdy má škola právo dítě nepřijmout a za jakých podmínek po nemoci přijmout.

Naprosto souhlasím.

Doporučení je hezká věc, ale ředitel přece musí mít jasno, co například může požadovat po "svém" zřizovateli. Jasně to ukázala už současná praxe. Někteří zřizovatelé se snažili, seč mohli. A jiní to všechno hodili na ředitele a: "Starej se."
Jasná a hlavně ZÁVAZNÁ pravidla, o které se může vedení škol, nebo konkrétní učitel opřít, zatím chybí.

Ono totiž jde nejen o nezodpovědnost jedněch a hysterii druhých.
Jde a půjde také o možné právní důsledky.

Když změříme žákovi teplotu a rodič si jej odmítne vyzvednout...
Nebo když teplotu nezměříme a žák někoho nakazí...

Už dnes si mnozí rodiče dokáží udělat ze školy "zdroj financí" a to jde třeba jen o obyčejný lehký úraz v tělocviku. A hnedle se řeší, co který učitel "zanedbal".

A co když, nedejbože, někdo nakonec umře...
Učitelské kolektivy taky nejsou nejmladší.

Tady, kolegové, přestává veškerá legrace.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.