Mikuláš Bek: Ministr Plaga se stává důstojným hrobníkem koncepce státní maturity v současné podobě

středa 10. června 2020 ·

„Já bych rád na tomto místě podpořil návrh pana ministra v tom znění, které předložil, a to ze dvou důvodů, protože se mi zdá, že už nelze protahovat nejistotu studentů o tom, jak bude vypadat jejich budoucí studium a maturitní zkouška. To považuji za zcela nezodpovědné. To, že se debata táhne, a to nerozhodování, tak dlouho, je hanba. Zadruhé podpořím to proto, že se domnívám, že pan ministr se tímto stává důstojným hrobníkem koncepce státní maturity v současné podobě,“ řekl senátor Mikuláš Bek v rámci projednávání návrhu na změnu státní maturity.



Mikuláš Bek (senat.cz)
Bek mimo jiné řekl: 

Že tento proces definitivně diskredituje myšlenku, že stát má kontrolovat v této míře obsah maturitní zkoušky, ztrácí tím jakoukoli důvěryhodnost v očích širší veřejnosti i odborné veřejnosti. A otevírá se příležitost pro novou debatu, která by měla zahrnout znovu to, nakolik má mít váhu finální zkouška, nakolik má mít váhu průběžné hodnocení studentů, odborná veřejnost na to má poměrně pestré názory.

A také se mi zdá, že to je chvíle, kdy by se stát měl trochu stáhnout do pozadí, poté co ze sebe udělal blázna. Stát by v této chvíli podle mého přesvědčení měl možná testovat nějaké středoškolské minimum toho společného nejnižšího jmenovatele, který by zahrnoval matematiku, angličtinu, češtinu, podle mého přesvědčení, ale testy by mohli skládat studenti kdykoli během studia, mohli se opakovaně o to ucházet a maturity by byly na těch typech středních škol, pro které je to tradiční a prestižní, být primárně v rukou těch škol, příp. asociací těch typů škol, protože v této oblasti vzdělávání ta kontrola tou obcí odbornou často vede k náročnějším kritériím, než nějaká státní kontrola. Takže já to vítám jako příležitost k debatě o tom, jak by mohla vypadat budoucí střední škola, zdá se mi, že teď nezbývá nic jiného, než po těch peripetiích a ztrátě důvěry podpořit tu verzi, která teď dává studentům alespoň tu minimální míru jistoty toho, jak bude vypadat jejich maturita za pár let.


Stenozáznam vystoupení Mikuláše Beka a ostatních senátorů naleznete zde

7 komentářů:

Pavel Doležel řekl(a)...
10. června 2020 v 19:12  

"Že tento proces definitivně diskredituje myšlenku, že stát má kontrolovat v této míře obsah maturitní zkoušky, ztrácí tím jakoukoli důvěryhodnost v očích širší veřejnosti i odborné veřejnosti. A otevírá se příležitost pro novou debatu, která by měla zahrnout znovu to, nakolik má mít váhu finální zkouška, nakolik má mít váhu průběžné hodnocení studentů, odborná veřejnost na to má poměrně pestré názory."

A čím tu myšlenku diskredituje? A co, že ztrácí jakoukoliv důvěryhodnost? Ten proces, který diskredituje tu myšlenku?

Příležitost otevřít novou debatu? Pan muzikolog je slepý, nebo hluchý? Diskutovat a otevírat debaty a otevírat příležitosti pro otevírání debaty můžeme třeba ještě dvě stě let. A pak stejně přijde nějaký muzikolog a řekne, že myšlenka je procesem jejího permanentního nahlodávání diskreditována a můžeme otevřít další debatu a pak další a další a další. Do zblbnutí.

Dokázal byste, pane Komárku, najít pro příště nějaké věcné vyjádření?

mirek vaněk řekl(a)...
10. června 2020 v 20:26  

"...zdá se mi, že teď nezbývá nic jiného, než po těch peripetiích a ztrátě důvěry podpořit tu verzi, která teď dává studentům alespoň tu minimální míru jistoty toho, jak bude vypadat jejich maturita za pár let."

Když pan exrektor myslí, že to je nějká minimální jistota. Nebo jen sen?

To je úroveň argumentace hodná dnešního maturanta z češtiny.

Eva Adamová řekl(a)...
10. června 2020 v 20:57  

A panu Bekovi vůbec nevadí, že onu nejistotu, kterou studenti prožívali, způsobil důstojný hrobník Plaga svým návrhem na zrušení povinné maturity z matematiky, který podal za pět minut dvanáct, přestože na ministerské židli seděl už dva roky? S tím hrobníkem tedy naprosto souhlasím, ale co je důstojného na šaškárně, kterou předvedl, fakt nevím.

Pavel Doležel řekl(a)...
10. června 2020 v 22:10  

Ministr Plaga je hrobníkem českého školství už dávno. Jestli důstojným, to opravdu nevím, ale podle mě je to vcelku jedno.

Radek Sárközi řekl(a)...
11. června 2020 v 0:21  

Přesně o toto dlouhodobě usiluje EDUin...

Tajný Učitel řekl(a)...
11. června 2020 v 8:44  

Maturitu zpět do škol. Nebo ještě lépe, závěrečný projekt, průměr známkového hodnocení za čtyři roky na diplom a ceremonii s vyhazováním čepic a proslovy.

BP řekl(a)...
12. června 2020 v 13:55  

Sbírání bodů (kreditů) po celé 4 roky učení na střední škole a sestavení žebříčku všech končících žáků, ať se každý porovná, jak si po celou dobu vedl.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.