Krize otevřela školám oči. Zmizí zbytečná látka z dějepisu i češtiny

úterý 16. června 2020 ·

Podle odborníků během krize způsobené koronavirem vyplulo na povrch, kolik zbytečných věcí se děti učí. Školy byly během krize zavřené a výuka probíhala na dálku. Učitelé tak museli přemýšlet nad tím, co vypustit a co dětem předat on-line. A to jim otevřelo oči. Změnit se tak musí nejen plány učitelů, ale i takzvané rámcové vzdělávací programy. Ty připravuje ministerstvo školství a školy se jimi musí řídit při sestavování vlastních osnov. Tématu se věnují Hospodářské noviny.



Arnošt Veselý (fsv.cuni.cz)
„Jenom kosmetické změny nestačí. Učivo by se dalo redukovat o padesát procent,“ uvádí Arnošt Veselý, jenž vedl tým expertů, kteří pro ministerstvo školství připravili podklady pro rodící se strategii vzdělávání do roku 2030. Její výsledná podoba udá budoucí směr vzdělávání pro základní a střední školy.

Odborníci se podle Veselého shodli na tom, že zbytečné informace jsou vyučovány především v dějepisu, středoškolské biologii nebo zeměpisu. Proškrtání by se naopak nemělo dotýkat cizích jazyků a matematiky. O potřebě změnit výuku dějepisu se přitom hovoří dlouhodobě... Ředitelka pražské ZŠ Mendelova Martina Thumsová však upozorňuje, že řada učitelů svůj předmět neumí seškrtat. „Učitelé mají často pocit, že toho do dětí musí dostat co nejvíc. Neumí vybrat to nejdůležitější,“ říká Thumsová.

Podle oslovených ředitelů je proto potřeba, aby se nejdříve začalo s redukcí zmíněných rámcových vzdělávacích programů ministerstva školství. Odborníci, kteří vytváří zadání pro přijímací řízení, vychází z toho, co je napsáno právě v rámcových programech. Práce na nových dokumentech pro školy již začaly a děti by se podle nich měly začít učit od září 2023.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Jirka řekl(a)...
16. června 2020 v 11:43  

Vypadá to, že školy nemají ani oči, uši, rozum, či duši. Mají jen velké zadky, do kterých si mnozí rádi kopnou. Myslí si totiž, že školu to nebolí, nemrzí, školy se to nedotýká. Jen je divné, že ti, kteří kopou, jsou pak vyděšeni, když s nimi někdo vyběhne a nebere si při tom servítky.

Josef Soukal řekl(a)...
16. června 2020 v 13:02  

Diskurz o vzdělávání v Česku provázejí orgie diletantismu. Jen málo věcí, které se ve škole učí, je opravdu zbytečných. A to, co se "seškrtá", bude vždy někde chybět. Je třeba, aby ti nejvzdělanější v daném odboru vytvořili vzdělávací kostru, která ještě unese nějaký systém; pak si může škola či ještě lépe učitel zvolit, s kterými konkrétními "zbytečnostmi" bude v ušetřeném čase pracovat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.