Ideální maturitní zkouška? Jejím základem by mohla být závěrečná maturitní práce

čtvrtek 25. června 2020 ·

Samostatné maturitní práce zadává poměrně velký počet škol. I když zřejmě spíš odborných než všeobecně vzdělávacích. Chválí je za to například známý kritik podoby státní maturity Oldřich Botlík. “U nemála škol, a to spíše středních odborných než gymnázií, vypadá školní maturita docela rozumně. Studenti předvádějí výsledky své práce, něco, co sestavili nebo navrhli. Maturita v tradiční ‚gymnaziální‘ podobě je už překonaná,” shrnuje svůj názor Botlík v reportáži magazínu Rodiče vítáni.



O maturitních pracích na své škole rád vypráví i ředitel Integrované střední školy a střední pedagogické školy Mladá Boleslav Štefan Klíma. “Jsou součástí maturity v oboru informační služby, tam chodí žáci, kteří pak půjdou pracovat do knihoven, cestovních kanceláří, turistických center, jako průvodci… nebo z nich také mohou být tvůrci obsahu webových stránek pro různé organizace,” vysvětluje profil školy. Témata, se kterými studenti přicházejí, jsou podle něj velmi zajímavá. Práce se připravuje už od 3. ročníku, mívá kolem čtyřiceti padesáti stran a někdy i přímý praktický dopad. Klíma si vybavuje studenta, který psal o hradu Bezděz a posléze dostal zakázku, aby pro hrad vytvořil webové stránky. “V plánu máme inovaci, a to požadavek, aby ta práce obsahovala nějaký multimediální prvek, třeba video,” doplňuje svou vizi.

“Odhadem bych řekl, že se maturitní práce píšou tak na třetině škol,” říká Tomáš Feřtek, zakladatel informačního centra o vzdělávání EDUin. Tuto formu maturitní zkoušky vidí jako velmi perspektivní. “Je to reálná vizitka studenta, může si ji vzít na pohovor k zaměstnavateli i na přijímačky na VŠ. Dá se velmi dobře adaptovat na typ školy, může být zaměřená technicky nebo humanitně a být spojená s praktickou zkouškou. Může se dokonce obhajovat i v cizím jazyce. Záleží jen na profilu a požadavcích školy,” říká Feřtek.

Čísla o tom, jak moc je závěrečná odborná práce součástí maturit, zatím nemáme. „Samozřejmě že na takové přístupy v rámci hodnocení škol narážíme, ale nemáme to nikde souhrnně. Ve vztahu k samotné maturitní zkoušce provádí ČŠI pouze kontrolu dodržování právních předpisů, a to primárně ve společné části,“ říká Ondřej Andrys, náměstek ústředního školního inspektora.

Mohla by se uchytit maturita, ve které by odborná maturitní práce měla výsadní místo? Někteří odborníci si myslí, že ano. Není to nutně myšleno tak, že by zbytek maturity zmizel. Dokonce ani společná část maturity v podobě didaktických testů, kterou má v režii stát, by se nemusela poroučet, a mnozí její kritici by přesto byli spokojení.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
25. června 2020 v 4:27  

Co by rekli chytre hlavy z clanku ke stavu a urovni zaverecnych praci na nasich VS?

Jinak doufam, ze u tech stredoskolskych zaverecnych praci bude - podobne jako u portfolii - zajistena mezirocni srovnatelnost. Bez ni to proste nejde…

Simona CARCY řekl(a)...
25. června 2020 v 7:27  

Ale no tak. ČŠI se chvástá, jak provádí kontrolní činnost nad dodržováním předpisů. Přitom se občas do věci tak zabere, že dá škole dopředu (jistě omylem) informaci, že bude kontrolní činnost provádět. Někomu se práší od úst.

mirek vaněk řekl(a)...
25. června 2020 v 8:18  

Co úroveň závěrečných prací na VŠ. Ale na SŠ. A to hodnocení.
Vymyslet kritéria je trochu složitější. A má to dnes nejdůležitější výhodu. Nikdo nepropadne. Pokud práci odevzdá, tak málokdo je takový mimoň, aby dostal nedostatečnou. I ten líný si zajistí, aby mu tu práci někdo udělal.

Jiri Janecek řekl(a)...
25. června 2020 v 21:51  

"I ten líný si zajistí, aby mu tu práci někdo udělal."

Ano, to jsem mel na mysli, kdyz jsem psal o tech VS pracech... Seminarka za pet, bakalarka za 15, diplomka 30... Hlavne eliminovat vliv bohatstvi rodiny na skolni karieru ditete. Nektere deti jsou dnes totiz ve vyhode, protoze bohati rodice jsou dnes ochotni utratit za nacvik prijimacek desitky tisic.

Rikali to po ranu v radiu a psali v novinach...

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. června 2020 v 9:36  

I ten líný si zajistí, aby mu tu práci někdo udělal.

Za rozsah i kvalitu žákova portfolia a tedy i závěrečné práce je vždy odpovědný učitel.
Skutečnost, že žák není k práci dostatečně motivován, je nedostatečností učitelovou.

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. června 2020 v 21:45  

základem by mohla být závěrečná maturitní práce

Ono se to nejspíš neví, ale po 'maturitní práci' volali pytlici už počátkem devadesátých let.
Jsou myšlenky natolik jedinečné, že zapadnout nemohou, prostěěě. Ovšem tolik promrhaného času...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.