Bořivoj Brdička: Trochu jiný pohled na pandemii z Anglie

čtvrtek 25. června 2020 ·

Známý výchovný poradce Tom Bennett napsal: „Myslím, že současná krize je to nejhorší, co se mohlo vzdělávacím technologiím přihodit. Lidi najednou vidí, jak nepraktická a degradující je výuka na nich založená ve srovnání s prezenční. Nikdo už nebude moci předstírat, že se jedná o skvělou věc pro budoucnost. Svět si to vyzkoušel, trvalo to několik měsíců. Konec hry.“



Bořivoj Brdička (youtube.com)
Po návratu dětí do škol nastane normalizace, která by ale neměla znamenat Bennettem předpokládaný úlevný návrat k původnímu stavu. Měli bychom se opravdu snažit to, co technologie umějí lépe než lidé, využít.

Ohledně britských vládních opatření lze vysledovat vzdálenou podobnost ve schopnosti realizace s naší Strategií digitálního vzdělávání. I v té britské se objevují cíle, které nejsou dlouhodobě naplňovány (hlavně ohledně konektivity škol).

Nyní v souvislosti s pandemií ministr Gavin Williamson vyhlásil, že znevýhodnění a hendikepovaní mladí lidé budou dostávat zdarma laptopy, aby se snížila nerovnost v přístupu k online vzdělávání. Za státní peníze se zároveň vytváří větší množství digitálních výukových materiálů, které mají online vzdělávání podpořit, a připravuje se též virtuální škola.

Dá se tedy říci, že se britská situace od té naší příliš neliší. Podobné názory, jako ten Bennettův, u nás jistě existují také, jde jen o to, aby nakonec nepřevládly. To, že základem vzdělávání musí i nadále být osobní kontakt s učiteli i spolužáky, je docela zřejmé. Přejme si jen, aby mu nic nebránilo.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
25. června 2020 v 7:15  

"Podobné názory, jako ten Bennettův, u nás jistě existují také, jde jen o to, aby nakonec nepřevládly."

Měly by převládnout, je to dobrý názor založený na zkušenosti, ale nepřevládnou. Školy jako odbytiště předražených béčkových laptopů jsou příliš lukrativní trh.

mirek vaněk řekl(a)...
25. června 2020 v 8:28  

Ten Bennetův názor má něco do sebe. Problém není v technice, ale v byznysu a lidech, kteří ji programují a prodávají.

Chybovost a problémovost techniky roste a irituje. Není to o tom, že by učitel nechtěl techniku užívat, ale když mu 2 hodiny trvá než techniku zprovozní, aby dělala co potřebuje, příště se na to vykašle. To nemluvím o zájmových skupinách, které prosazují své platformy a soukromých vzdělávacích společnostech, které chtějí vydělat.
Roste počet lidí, kteří udržují techniku v chodu a dnes už někde budou větší náklady na servis než na obsluhu PC.

Prostě méně bývá více. Lépe méně ICT a kvalitněji než naopak.

Eva Adamová řekl(a)...
26. června 2020 v 13:56  

"Lidi najednou vidí, jak nepraktická a degradující je výuka na nich založená ve srovnání s prezenční."

Tak oni ani v té Anglii nemají k dispozici pořádné softwarové výukové vybavení, které by podporovalo vysvětlení učiva i jeho procvičení, že musí hovořit o degradaci? No to mne podrž.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.