Štefan Klíma: Celkově mi připadá, že si MŠMT dělá z učitelů legraci

pátek 15. května 2020 ·

"Celkově mi to připadá, že si MŠMT dělá z učitelů legraci. Jednotlivé kroky jsou nepromyšlené a ode zdi ke zdi. Kdyby MŠMT lépe komunikovalo s řediteli škol, kdyby jim naslouchalo a neobracelo se na „své poradce, kteří rady nemoudré jaksi přinášejí, mohla už dřívější rozhodnutí být kvalitnější a nemuselo docházet k neustálým změnám. Možná ten tým „poradců“ nebude úplně správně složen, pane ministře," píše ředitel střední školy Štefan Klíma na svém profilu na Facebooku.



Štefan Klíma (facebook.com)
Klíma také píše:

Je také fakt, že po ředitelích škol se chce tolik, jako kdyby měli personál náměstků takový, jako mají v podnicích. Tomu tak ale není!

A z učitelů se dělají otloukánci, co musí vše vydržet. V tomto ohledu mají můj největší obdiv a úctu učitelky MŠ, které mají úlohu nejtěžší a nejrizikovější!!! To ony jsou stále nastoupené v první řadě. To jim vlastně nikdy nebyl provoz ze strany MŠMT přerušen. Zaměstnanci MŠ mají organizaci práce nejsložitější, děti nejmenší a úlohu ustát vše nejnáročnější. A dosud se jim ani nedostalo řádného vděku. Jak smutné! Smekám před nimi klobouk! Chápu jejich obavy a moc si přeji, aby vše zvládli a aby se jim ten ohavný „Koroňák“ vyhýbal obloukem.

Pane ministře, prosím Vás, začněte rozhodovat moudře, naslouchejte svým „ovečkám“, které pro své děti, žáky a studenty dýchají a nasazují doslova své životy. Přestaňte svá rozhodnutí neustále měnit a hlavně, konečně nám vysvětlete nejdůležitější postoje. Mimo jiné – opravdu žáci nemohou své učitele nakazit? Na základě čeho bylo rozhodnuto, že vše je najednou jinak a že žáci nemusí mít v učebnách roušky? Jsou jasné důkazy, že žákům a učitelům nehrozí nebezpečí?

Těch otázek je mnoho, ale když je vysvětlíte nám i rodičům, rádi se vrátíme k naší tolik milované práci. Vždyť my ji děláme, protože je to naše poslání!

Pěkné dny všem.

Mgr. Štefan Klíma 
ředitel školy – ISŠ a SPgŠ, Mladá Boleslav, Na Karmeli 206



Celý text naleznete zde

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. května 2020 v 9:41  

Ano legraci. A to pořádnou. Nepovažují totiž ředitele a učitele za partnery. Za nápovědu si zvolili někoho jiného. Klasické loutkoherectví. Tím se MŠMT v očích pedagogů zdiskreditovalo tak, že jim už běžný učitel nevěří ani nos mezi očima. Těžko se jim v tomto složení budou prosazovat jakékoliv vize a pokusy (různé reformy, změny,...).

Eva Adamová řekl(a)...
15. května 2020 v 10:05  

Nedělá, pane Klímo, oni jsou totiž jen neschopní.

Jir řekl(a)...
15. května 2020 v 10:08  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
15. května 2020 v 10:16  

A navíc se tito žáci nemají ani učit. Jdou tam si pokecat v rámci sociálních kontaktů. A přijde další a další přípis, neznámkovat v žádném případě příchozí žáky, nedávat jim žádné špatné známky a ......, povídejte si s nimi,....A po příchodu domů každý kantor sedne k počítači a sjede si distanční výuku.

mirek vaněk řekl(a)...
15. května 2020 v 11:26  

Jo to už 25 let. Jen se obávám, že to myslí vážně a ta legrace je nechtěná.

Jir řekl(a)...
15. května 2020 v 12:31  

Připomíná mi to mimoňství Ministerstva kouzel z Harryho Pottera.

Jana Maříková řekl(a)...
15. května 2020 v 12:38  

Co se nakažení od žáků týče - nikdo neví. Včera jsem si po řadě dní zase dala tu práci a sledovala Maybrit Illner na ZDF, tedy talkshow ke koroně. Opravdu, studie svědčí pro i proti a nikdo nemůže nic tvrdit stoprocentně. Snad jen, že malé děti nejsou tak zdatnými přenašeči jako teenageři. Ale opakuji - žádný expert si to nedovolí tvrdit.

Tajný Učitel řekl(a)...
15. května 2020 v 13:18  

Mšmt pouze kopíruje zmatenou a často protichůdnou taktiku vlády. Rozhodnutí se dělají ze dne na den. Epidemiologové na poplach bijí/nebijí, statistiky jsou pravdivé/zkreslené. Školy, hranice, hospody, nemocnice se otevírají/neotevírají. Promořuje se/nepromořuje se. Pak se to zas změní a když přijde nedejbože druhá vlna, bude se to měnit zas. .

Je to doslova i metaforicky politika "padajícího bobku" a "mytí rukou". Hlavním kritériem vládních kroků je, "kdo si to odnese, když to či ono opatření selže".

Jinými slovy, kdo bude u voleb pykat, když půjde kvůli zavřeným školám ekonomika do kopru víc než málo a kdo bude pykat, když se brzké uvolňování stane příčinou promoření části populace až k smrti.

Upřímně, když se to vyvaří, zbudou přijatelné ztráty vs chcíplá ekonomika. Podle toho, kdo sedí u koryta, bych to typoval na přijatelné ztráty narafičené tak, že za to může někdo jiný.

Anonymní řekl(a)...
15. května 2020 v 14:14  

Tajný Učitel

Tak nějak to opravdu je. Chybí nám evidentně informace. Konkrétně o "sociálním pokecu" žáků šestých až osmých tříd už mnozí věděli dávno před vystoupením ministra/neministra v PS. Nějak nám kamarádíčkové v "zájmu národní bezpečnosti" tají a zakrývají informace.

rváčkazvesela řekl(a)...
17. května 2020 v 16:19  

Pokud jdou děti do školy kvůli pokecu, tak si myslím, že to měly být ty v šesté tř. a výš!!!
A proč je u toho pokecu je má hlídat učitel? To zvládne jakákoliv osoba nad 18 let. - třeba zrovna naši přepotřební aktivisté. Kde jsou?
Učitelé mají zůstat u dist. výuky!!!

rváčkazvesela řekl(a)...
17. května 2020 v 23:19  

A proč je u toho pokecu má hlídat učitel? :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.