Sociologové: Žádná společnost blahobytu takovéhle výzvě nečelila, svět se hodně změní

sobota 9. května 2020 ·

Sociolog Stanislav Holubec z Akademie věd si myslí, že v nejbližší době bude velkým dilematem, zda uvolnit ekonomiku a obětovat část lidských životů, nebo jestli poškodit ekonomiku. "Jedno i druhé je v rámci velkých dějinných událostí nebezpečné a oboje může vést k řetězci dalších katastrofických událostí," říká pro online deník Aktuálně s tím, že ekonomický úpadek přináší riziko nástupu autoritativních režimů.



"A jakmile to přijde, zvyšuje se nebezpečí válečných konfliktů. To je řetězec událostí, kterému se musíme za každou cenu snažit vyhnout. Pokud vážíme na miskách vah ekonomiku a lidské životy, vždy je potřeba najít kompromis a nevíme, která cesta je správná," dodává. Pandemie s sebou přinesla nejen strach o lidské zdraví, ale také o práci a životní úroveň.

A podle Holubcovy kolegyně Terezy Stöckelové koronavirová krize "do velké míry jenom zintenzivňuje nerovnosti, které tu byly předtím". Pro společnost je přitom důležitý co nejmenší dopad na ohrožené skupiny obyvatel.

"Aby se lidé významně ekonomicky nepropadli, je v zájmu nás všech, stejně jako bylo v zájmu všech zvládnout epidemiologickou stránku krize. Pokud je vysoká nezaměstnanost a spousta lidí žije v chudobě, roste extremismus a v takové společnosti se nežije nikomu dobře. Navíc je více zranitelná i vůči jiným typům hrozeb," shoduje se s Holubcem.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
9. května 2020 v 9:53  

Sociolog objevil dilema mrtví kontra ekonomika, které se diskutuje už měsíc. Bravo.

Od vědce bych očekával Pokud bude tohle hrozí tohle a pozitivní bude tohle. A rozbor variant vývoje.

Takové řeči o tom, že krize plodí extremismus a totalitu, splodí inteligentní novinář a nepotřebuje sociologa.

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. května 2020 v 19:28  

Žádná společnost blahobytu takovéhle výzvě nečelila, svět se hodně změní

Ještě nedávno byla tehdejší doba významná tím, že se na rozdíl do dob předchozích měnila překotně. Ta překotnost byla vnímána jako v historii lidstva naprosto unikátní. A pic ho!
Dnes tu máme dobu ale naprosto zlomovou. Svět se co nevidět změní tak hodně, že se bude čelit výzvě.

Silvie A. řekl(a)...
9. května 2020 v 21:54  

zvyšuje se nebezpečí válečných konfliktů

Možná i český stát pochopí, že potřebuje armádu na svoji obranu a ne na střežení americké základny v Afghanistánu.

Si vis pacem, para bellum!

tyrjir řekl(a)...
9. května 2020 v 23:59  

SARS 2 krize urychlila již probíhající deglobalizaci. Vzrůstá význam "regionální" bezpečnosti a soběstačnosti.

Ekonomka Švihlíková říká, že SARS 2 krize urychlila již probíhající deglobalizaci (konec růstu globálně orientovaného kapitalismu), která začala už v roce 2008. Robotizace, ekologie a odliv zisků do zahraničí donutí státy starat se o bezpečnou udržitelnost v ekonomické a politické oblasti. V tomto přelomovém období vzroste význam schopnosti států (soustátí) postarat se o "regionální" soběstačnost. Více zdaňovány mají být neúměrně vydělávající velké firmy, nikoli především občané a malé a střední firmy.

https://www.youtube.com/watch?v=RS68Ie_X2kQ

Souhlasím s S. Holubcem i I. Švihlíkovou a doufám, že to včas pochopí i soustátí s názvem Evropská unie.

J.Týř

mirek vaněk řekl(a)...
10. května 2020 v 11:24  

Pane Týři, opravdu si myslíte, že politické strany jsou financovány z volebních příspěvků či z příspěvků drobných domácích podnikatelů? A tedy budou hájit jejich zájmy?

Silvie A. řekl(a)...
10. května 2020 v 11:46  

z příspěvků drobných domácích podnikatelů? A tedy budou hájit jejich zájmy?

V Česku je to na dlouhou diskusi a hlavně na dlouhodobé pozorování. Ale máme tady v sousedství krásný příklad: V Maďarsku se zahraniční velkokapitál může ufinancovat, a je mu to p.. platné.

tyrjir řekl(a)...
10. května 2020 v 13:49  

Korupce (latinsky corrumpere = kazit, nalomit, oslabit, znetvořit, podplatit) je zneužití postavení nebo funkce v politice, veřejné správě a hospodářství k osobnímu prospěchu. Opakem korupce je integrita.

Korupce může být jak drobná nebo velká, organizovaná nebo neorganizovaná. Projevuje se podplácením, úplatky, vydíráním, zastrašováním, neoprávněnými příjmy či výhodami a jejich vyžadováním, udělováním přízně nebo protežováním.

Politická korupce nakonec vede ke kleptokracii – vládě zlodějů – kdy už odpadá i předstírání poctivosti, upřímnosti před veřejností...

Podmínky podporující korupci

- koncentrace politické moci a rozhodování (nedemokratické centralistické, totalitní režimy, režimy vyznačující se vládou mocenských klanů)
- apatická veřejnost, která se nezajímá o politiku a veřejné věci, nebo veřejnost, která podléhá tomu či onomu „vůdci“, veřejnost bez dostatečného vlivu na politiku
- slabé právo, justice, která slouží jen mocným a vlivným k prosazování jejich zájmů, absence „vlády práva“ (anglicky rule of law)
- utajování informací, rozhodování, procesů a závislostí, nedostatek otevřenosti a transparentnosti
- uzavřené mocenské a politické kliky, které se vymykají veřejné kontrole
- velké a nekontrolované částky při financování veřejných, nebo soukromých, projektů
- špatně placení úředníci a zaměstnanci veřejné správy

Stadia korupce - Proces korupce lze rozdělit do několika vývojových stádií, která by se dala nazvat i jako stadia pronikání korupce do společnosti:

Stadium náhodné korupce

Náhodná korupce je charakterizována drobným úplatkářstvím a zapojují se do ní pouze určité osoby nebo malé skupiny... V tomto stadiu je veliké riziko odhalení korupčního chování. Odhalení zkorumpovaní jedinci jsou veřejně pranýřováni, důsledně soudně stíhání a nakonec i odsouzeni podle platných zákonů.

Stadium systematické korupce

Většinou se jedná o korupci s velkými zisky a často je předmětem skandalizace. Využívá velkého počtu úředníků, prostředníků a podnikatelů, je vytvářena vysoce postavenými úředníky státní správy, kteří mají dobrý přehled o možných (i nelegálních) příležitostech ve vládních agenturách a vědí, jak jich využít a zneužít... Mnoho reformních snah o nápravu není systematických – jedná se pouze o soubor politických manipulací ke zklidnění znepokojené veřejnosti. Toto stadium se člení na další dvě kategorie...

Stadium systémové korupce

Systémová korupce je všudypřítomná, institucionalizovaná a srostlá s ekonomickými a politickými institucemi. Vyskytuje se tam, kde se překračování zákonů stalo nedílnou součástí společenských procesů. Jsou do ní zapojené všechny úrovně, dokonce i služebně mladší a již dříve zapletení zaměstnanci. Korupce v tomto stádiu je natolik srostlá se státní správou a politikou, že bez ní tyto instituce nemohou fungovat. Ve státní správě se vytvářejí nové orgány, jejichž skrytým, ale pravým účelem je vyžadování úplatků. Korupce je garantovaná a podporovaná státem a vzniká tak korupční stát.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Korupce

Podle mne je Česko ve stádiu systematické korupce. nepřimějí-li občané při volbách politiky tento stav zlepšit ani v době nastupující ekonomické krize (viz I. Švihlíková), hrozí nám ztráta státní suverenity spojená s přechodem do stádia systémové korupce.

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.