Školy se obávají nedostatku personálu. Zajistit vyučování na druhém stupni by mohlo být nereálné

úterý 19. května 2020 ·

Do 8. základní školy ve Vodárenské ulici v Kladně se chystá přijít jen malý zlomek dětí z prvního stupně. „Podle přihlášek to bude 10 procent dětí. Zatím chce většina rodičů nechat děti doma,“ potvrdil Právu ředitel školy Jaroslav Feřtek. „To, že se přihlásilo tak málo dětí, je pro vedení školy záchrana. „Pokud by bylo dětí výrazně víc, neměl bych na zajištění výuky dost personálu. Máme velkou skupinu učitelů a dalšího personálu s rizikovými faktory, například žijí s někým, kdo je rizikový,“ dodal ředitel v reportáži deníku Právo.



Proto je vedení školy trochu vystrašené z toho, že ministr školství chce do škol poslat i děti z druhého stupně při zachování malých skupin. To už by bylo zcela nereálné zajistit. Pokud by se měla zachovat jak distanční výuka, tak současně výuka ve škole, nemá škola dost lidí ani prostoru. Podle ředitele by v případě, že mají přijít do školy i starší děti, měla být škola povinná pro všechny, s výjimkou například astmatiků a obdobně nemocných.

Obdobně je na tom například Základní škola Jindřicha Matiegky v Mělníku. Tam sice ještě včera neměli přesné počty dětí, které nastoupí, ale lámou si tu hlavu s personálním zajištěním. „Podíl rizikových lidí je vysoký, až mi z toho naskočila husí kůže. Je to kolem poloviny lidí. Kdyby všichni požádali, že nechtějí přijít do kontaktu s dětmi, tak výuku nezajistím,“ uvedl ředitel mělnické školy Vladimír Škuta.


Celý text naleznete v Právu

3 komentářů:

MM řekl(a)...
19. května 2020 v 8:45  

Nám se přihlásilo jen asi 40 % dětí z 1. stupně, a přesto budeme potřebovat alespoň polovinu učitelů z 2. stupně, abychom zajistili i ten nařízený odpolední program. A to pěkně prosím pro kontinuitu odpoledních skupin použijeme ministrem doporučené pravidlo "zdravého rozumu" (pst!), jinak bychom to nepokryli vůbec. O markýrování nějaké distanční výuky ani nemluvě.

Ohledně návratu žáků 2. stupně jsme naprosto klidní, protože o realizaci nemožného se nemá smysl ani pokoušet, natož z toho mít nějaké nervy.

Anonymní řekl(a)...
19. května 2020 v 15:18  

Vždyť do školy si jdou žáci druhého stupně přece pokecat. Učit se nemají, známkovat se nemá a distanční výuka funguje i nadále. Učitelé si tedy budou celý měsíc povídat a povídat. jen aby jim to vydrželo!

MM řekl(a)...
19. května 2020 v 18:34  

...ano, má to být "sociální kontakt formou třídnických hodin v profilových předmětech". Víc absurdity a totálního nepochopení pojmů se snad do této ministerské formulace vměstnat nedá.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.