Přímý přenos: Poslanci právě rozhodují o osudu povinné maturity z matematiky

středa 6. května 2020 ·

Poslanci se dohodl, že ve středu definitivně rozhodnou, zda bude zrušena povinná maturita z matematiky, nebo odložena o dva roky, a to ještě před hlasováním o vládních návrzích zákonů ke zmírnění opatření proti koronaviru. Podle současného znění by studenti některých oborů museli poprvé povinně dělat maturity z matematiky v roce 2021.




Další informace a přenos z jednání sněmovny naleznete zde

4 komentářů:

L.snirch řekl(a)...
6. května 2020 v 11:22  

Dne 6.5.2020 čas 11.14 byla povinnost maturovat z matiky zrušena PS.
A písemky a ústní z AJ a ČJ budou školní.
Ubude značně byrokracie.
A taky se budou zveřejňovat anonymizovaná data z maturit a přijímaček.
Zbývá ještě schválení Senátem a prezidentem.

Anonymní řekl(a)...
6. května 2020 v 12:48  

Jako matematik nemám za současného stavu matematiky na školách nic proti. Výuka matematiky byla zatlačena na ZŠ a SŠ hodně do pozadí na úkor všelijakých podivných předmětů - výchova ke zdraví,...
Dělí se všelijaké PČ, TV, jazyky,... ale matematika a český jazyk při 30 žácích ne. Pak učitelskej ukaž, co je v tobě. A ten učitelskej samozřejmě není kouzelník.

Pavel Doležel řekl(a)...
6. května 2020 v 13:55  

No, já jako matematik, to taky přežiju, ale je to fakt obrovská škoda a dopady jednou pocítíme. Kdybychom alespoň třeba tu matematiku rozdělili na část "humanitní" a "přírodovědnou/technickou" a v té humanitní se zaměřili na schopnost analyzovat texty, na práci se symboly, na výrokový a predikátový kalkulus, dokazovací techniky, dedukci a indukci a v té druhé větvi se zaměřili na výpočty a matematické myšlení.


Na druhou stranu, když nemá být povinná maturita z matematiky, jsem pevně přesvědčen, že by neměla být ani z literatury a možná ani z jazyka. Takto je to jednak diskriminační a jednak fakt zaměřené jednostranně. A pokud někdo argumentuje, že od maturity po něm nikdo nechtěl nějaké logaritmy a sinusy, tak já argumentuji, že bez těchto znalostí se absolutně neobejdu v každodenní práci, ale v životě po mě nikdo nechtěl znalost nějakých Mrštíků a Jiráska. Jak pravila jedna slečna ve známém filmu - dostala jsem otázku z Májovců, Ruchovců a Lumírovců a myslela jsem si, že to je otázka z biologie.

Každopádně, Plagu vnímám jako absolutně nejhoršího ministra školství kam jen má paměť sahá. A to má opravdu velkou konkurenci, protože ministři se už dlouho předhánějí v tom, jak co nejvíce vlézt do zadku žákům a hlavně jejich rodičům a nasrat na hlavy učitelům. Teď to dorazil.

poste.restante řekl(a)...
6. května 2020 v 14:12  

Když vytiskneme maturitní vysvědčení současně s rodným listem, ubyde byrokracie ještě víc.
:-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.