Neplacené volno zákon nezná a také nejde nařídit

neděle 10. května 2020 ·

Pomyslné vrásky na čele učitelů dělá řazení do rizikových skupin. Jde primárně o kantory s jinou nemocí jako je onkologická či imunosupresivní léčba, obezita nebo učitele starší 65 let. Ti mají podle manuálu od ministerstva školství dostat od ředitele na starost distanční výuku nebo jinou náplň práce, aby nebyly s dětmi v přímém kontaktu. Jinak si mají vzít neplacené volno. K tématu se vrací iDNES. 



Takzvané neplacené volno nemůže zaměstnavatel vymáhat. „Je to možnost, o kterou může zaměstnanec požádat. Jednoznačně nejde za žádných okolností nařídit. Vydali jsme k tomu i přehled, na co mají zaměstnanci právo,“ upřesnilo tiskové oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

Pomocnou ruku zaměstnancům, kteří mají pocit, že s nimi vedení nezachází, jak by podle zákoníku mělo, může poskytnout Státní úřad inspekce práce nebo jejich odborová organizace. Předseda školských odboru František Dobšík se už dříve vyjádřil, že s neplaceným volnem nesouhlasí. „Manuál uvádí, že jim žádná odměna nenáleží a budou donuceni vzít si neplacené volno. To je pro nás naprosto nepřijatelné,“ řekl Dobšík.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Jir řekl(a)...
10. května 2020 v 8:19  

Krásná ukázka naprosté právní neschopnosti ministerstva školství. Co dokument, to právní skvost.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.