MŠMT a ucimeonline.cz pomohli zhruba tisícovce škol s výukou na dálku i hardwarem

pátek 15. května 2020 ·

Česká školní inspekce v uplynulých týdnech realizovala mimořádné šetření zaměřené na to, jakým způsobem školy vzdělávají na dálku. Na základě výsledků tohoto šetření se MŠMT rozhodlo spojit s platformou Ucimeonline.cz a pomoci školám, které byly na základě průzkumu vytipovány jako potřebné, a kterých je zhruba tisíc. Jde jak o nedostatky v technickém vybavení, tak využívání komunikačních platforem, ale v neposlední řadě také o podporu pedagogů ve smyslu vedení online výuky. Podpora bude školám poskytnuta zdarma.



„Jsem rád, že se nám podařilo tuto podporu s Ucimeonline.cz vyjednat a vytipovat zhruba tisícovku škol, které potřebují technickou či metodickou pomoc, aby mohly svým žákům poskytovat kvalitní vzdělávání i za pomocí distančních nástrojů. Nejde jen o podporu v tomto pololetí, které bylo poznamenáno koronavirovou krizí, ale očekávám, že přesáhne i do dalšího školního roku. Pevně věřím, že školy tuto příležitost využijí,“ říká ministr školství Robert Plaga. Podpora ze strany ministerstva školství prostřednictvím Národního pedagogického institutu bude podle něj zaměřena především na metodickou podporu učitelů, platforma Ucimeonline.cz pak pomůže školám, ale i samotným žákům s technickým řešením a podporou jeho uživatelů při zajištění funkčního řešení pro podporu online výuky dle preferencí školy.

Půjde také o školení jak směrem ke školám, ale i žákům a jejich rodinám. „Do dnešního dne o technické zprovoznění online výuky požádalo už 187 škol. Učitelům následně dáváme podporu prostřednictvím webinářů Učíme nanečisto, ve kterých expertní dobrovolníci z řad pedagogů pomáhají svým kolegům se samotnou online výukou. Pro podporu potřebných rodin pak máme ve sbírce k dispozici přes 1000 počítačů, které postupně díky našim partnerům rozvážíme. Rodinám chceme být ale po ruce i po předání počítače, abychom jim pomohli zapojit jej do běžného života i pro výuku jejich dětí,“ popisuje koordinátorka projektu Eva Pavlíková z Česko.Digital. Veškeré tyto služby budou školám nabídnuty a poskytovány zdarma.

Platforma Ucimeonline.cz je komunitní aktivitou neziskové organizace Česko.Digital a více než třinácti spolupracujících organizací. V projektu je zapojeno přes čtyři stovky expertních dobrovolníků, kteří již dnes aktivně pomáhají školám online vzdělání zprovoznit.


Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
15. května 2020 v 10:21  

Nepřipomíná to pamětníkům akci SIPVZ a rozdělování škol na zelené a červené? A jsme zase u téhož principu, školy, kteří se snaží, aby technické vybavení měly, účastnily se řady projektů, které stály jejich učitele hromadu sil, budou po zásluze potrestány.

Jirka řekl(a)...
15. května 2020 v 10:50  

Víc něž přípomíná. Zažili jsme na vlastní kůži.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.