Manuál vyjasňuje možnosti pro učitele: Tolerantní ředitel, riziko, neplacené volno, soud

sobota 2. května 2020 ·

Ministerstvo školství zveřejnilo „Manuál“ pro fungování znovu otevřených škol. Zjednodušeně řečeno tu dominuje chladný právnický jazyk a nijak se nenaznačuje, že by v této mimořádné době mohl úřad stát na straně učitelů. Samy o sobě hovoří některé pasáže, které z „Manuálu“ vybíráme: 



„Zaměstnanci, včetně zaměstnanců náležejících do rizikové skupiny, i nadále plní své pracovněprávní povinnosti vyplývající z pracovněprávního vztahu.

Je-li to organizačně možné, může ředitel školy zaměstnancům patřícím do rizikové skupiny, kteří přichází při výkonu práce do přímého kontaktu s větším množstvím dalších osob, umožnit na jejich žádost úpravu způsobu výkonu pracovních povinností, a to například zajištěním efektivnějších ochranných pomůcek nebo pověřením úkoly souvisejícími se zajištěním vzdělávání na dálku. 

Není-li taková úprava pracovních povinností organizačně možná, tak by měl zaměstnanec doložit, že patří do rizikové skupiny (potvrzením od lékaře), a v návaznosti na to se lze se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí neplaceného volna (pracovního volna bez náhrady mzdy nebo platu).“

Neboli: 

Situace je zcela mimořádná.
Učitelé jako celek odvádějí také zcela mimořádnou práci při vyučování na dálku.
Mnozí z nich se bojí o svoje zdraví nebo zdraví svých blízkých, mnozí z nich objektivně patří do "rizikové skupiny".
A stát jim jako bonus poskytne možnost neplaceného volna.


- mik


17 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. května 2020 v 18:11  

Máš jako rizikový dvě možnosti:
a) umřít na koronavirus
b) umřít hlady bez financí, popřípadě být vystěhován z bytu jako neplatič

Díky, fakt dobrý výběr.

Jana Karvaiová řekl(a)...
2. května 2020 v 18:38  

Tak Pk nakonec dotlačila mšmt ke zveřejnění. Hurááá!









Jana Maříková řekl(a)...
2. května 2020 v 18:52  

Ad unknown - co taky s námi, verbeží učitelskou... konečně se těch starých zbaví!

Michal Komárek řekl(a)...
2. května 2020 v 18:54  

Paní Karvaiová, to je ale dost nepodložená propaganda, ne? Myslím, že MŠMT k tomu tlačila spousta spolků, jednotlivců, médií, a koneckonců se k tomu MŠMT už tlačilo i samo...

Anonymní řekl(a)...
2. května 2020 v 19:43  

Jana Maříková

A dvacetiletí maturanti(absolventi) začnou vzdělávat o rok mladší budoucí maturanty. Středoškoláci a nepedagogové do škol, jsou vítáni!

Jakub Žytek řekl(a)...
2. května 2020 v 19:43  

Myslím, že označení "stát" je tu příliš obecné a nekonkrétní, pane Komárku, a z hlediska odpovědnosti už jednoduše stěží únosné. Za toto odpovídá ministr školství ing. Plaga a jemu podřízený aparát. Jinak: pozoruhodná je rovněž podkapitolka "Osobní ochranné pomůcky pro zaměstnance školy": v podstatě "ať se o vše postará ředitel, my je řešit nehodláme a školám žádnou pomoc nezajistíme".

Ivo řekl(a)...
2. května 2020 v 19:59  

Jak mě se to jeví jako nezávislému pozorovateli:

cca 40 % pedagogů-důchodců zvažuje odchod na hodinu, aby neohrozili nejenom sebe, ale především svou rodinu (nakažením, finančně...)
Už tak zdecimovaný stav pedagogů díky nezájmu státu za posledních 30 let dostane poslední "ránu do vazu".
Na ochranné pomůcky (respirátory, rukavice, desinfekce, štíty a obleky zapomeňte, nikdo Vám je nezajistí!!
Měli byste si vzít příklad ze sousedního Slovenska, tam mají všech pět pohromadě...
Osobně doporučuji při sebemenším nátlaku ze strany "demokratického" establishmentu dát hromadou výpověď'.

Jana Maříková řekl(a)...
2. května 2020 v 20:05  

MŠMT rezignovalo na cokoli kromě povelu k roztáčení ekonomiky. A školy slouží jen ke hlídání dětí. Učitelé jsou pak složka k odpisu. Žádné neplacené volno - to je naprosto protiprávní. V současné situaci.

Jana Karvaiová řekl(a)...
2. května 2020 v 20:17  

Pane Komárku, ta propaganda byla ve zpravodajství TV nova potvrzena. proč by jinak Plaga běsnil jak urvaný z řetězu.
A nepopírám, že tlačil kde kdo.

Josef Soukal řekl(a)...
2. května 2020 v 20:23  

Možná se ministru školství povedl další geniální tah - část učitelského sboru vyřeší problém neschopenkou. Se všemi důsledky, které to pro "hlídání dětí" a distanční výuku bude mít.

Jana Maříková řekl(a)...
2. května 2020 v 20:29  

U Plagy platí - nomen omen. Snad už nám příště dají někoho jiného než "akademika". Na tohle slovo začínám být alergická.

Janek Wagner řekl(a)...
2. května 2020 v 21:29  

Pane Komárku, místo mistrování kolegyně Maříkové, se zeptejte Anety Lednové, proč nepřijali nabídku na publikaci mimo servery MŠMT a nedbali na varování, že jim servery "spadnou".

Michal Komárek řekl(a)...
2. května 2020 v 21:46  

Pane Wagnere,

děkuji za zajímavý podnět! Nicméně to nijak nesouvisí s "mistrováním paní Maříkové".

Jir řekl(a)...
2. května 2020 v 22:25  

Jak je možné, že není zase dostupný web ministerstva. To už je na demisi.

Radek Sárközi řekl(a)...
3. května 2020 v 10:41  

V tiskové zprávě z 1.5.2020 Pedagogická komora přímo upozorňuje, že manuály mělo MŠMT dát hned na svůj web. V sobotu ji převzala skoro všechna média a bombardovala MŠMT dotazy. Nakonec MŠMT na web manuály dalo.

Role Pedagogické komory byla tedy klíčová. Janek Wagner o tom komunikoval přímo s MŠMT, jak zde píše.

Michal Komárek řekl(a)...
3. května 2020 v 10:48  

Pane Sárközi, Česká škola "bombardovala" ministerstvo již dva dny před vydáním tiskové zprávy spolku PK. O tom se můžete snadno přesvědčit na této stránce. A jistě nebyla jediná. Takže tvrzení o klíčové roli spolku PK je dost problematické, není-li to přímo propaganda.

Unknown řekl(a)...
4. května 2020 v 10:53  

Kdyby šla alespoň polovina energie, která proudí do poměřování pindíků, do věcné a vstřícné diskuse, byli bychom o kus dál.. To platí pro všechny. Selhávají úplně všichni. Ministerstvo a ministr, který po učitelích něco chce (a ne málo), a neumí to vykomunikovat. Ani s učiteli ani s vládou a se zřizovateli, ani s veřejností. Selhávají i spolky, odbory, komory, školské výbory stran i parlamentu. Jedou si na svých písečcích v době, kdy by měli táhnout za jeden provaz. Sami se domluvit nedokážou, ale chtějí to po učitelích ve školách, zdravotnících, policistech. No nic jiného nám nakonec nezbude. Chránit se jak proti viru, tak i proti lidské blbosti a ješitnosti a malosti..

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.