Děti se navzájem nepotkají ani o přestávkách. Zvládneme to, věří ředitel školy

úterý 5. května 2020 ·

„Myslím, že jedním z důvodů, proč budou školy otevřeny, je to, aby rodiče mohli do práce. Zároveň připravíme děti na proces navrácení se do vzdělávacího systému. Aby se v září nevracely do školy po šesti měsících, ale jen po dvou. Je totiž znát, když děti odjedou třeba jen na velikonoční prázdniny. Takže toto vnímám jako krok k tomu, abychom v září zvládli práci, která nás čeká. Stát má možnost otevřít školy, a pokud je využije jako hlídací agentury, nevidím v tom nic nelegitimního. Ředitel nemusí školu otevřít, rodič do ní dítě nemusí poslat, je to rozhodnutí každého. Takže já s tím, že se školy otevírají, souhlasím a jsem za to rád,“ říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny ředitel svitavské základní školy Jiří Sehnal.



V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Učitelé budou muset nad rámec toho, na co jsou běžně zvyklí, kontrolovat děti, aby si mezi sebou držely odstupy a nosily roušky mimo učebny. Dál budou muset dezinfikovat třídy a pomůcky nebo zajistit, aby se jejich žáci nepotkávali s dětmi z jiných skupin. Dá se při tom všem vůbec najít čas na vyučování? 

Určitě dá. Nepředpokládám, že učitel bude ve třídě sám. Máme třináct asistentů na třináct tříd, běžně se ve třídě pohybují dva dospělí pedagogové. Právě asistenti mohou dohlížet na to, jestli mezi sebou děti dodržují odstupy, učitelé tak budou mít čas věnovat se vzdělávání. Škola je samozřejmě více funkční, než když dítě dostane látku na doma. Dítě ve škole přesně ví, kdy si může odpočinout a kdy má podat výkon. Je to zkrátka jiné, než když je doma a během výuky řeší třeba to, co si dá k obědu. Proto doufáme, že přijde co nejvíce dětí.

Budete mít dostatek ochranných pomůcek na zajištění provozu školy? 

Před týdnem jsme dostali z Pardubického kraje kolem tisícovky roušek. Objednal jsem také ochranné štíty pro učitele, které budou moct využívat, pokud budou chtít. Naše škola je liberálně nastavená, takže nás čeká porada, během které se s učiteli pobavím o tom, zda roušky budeme nosit i ve třídách povinně nebo jestli vnímají nějaký důvod, proč bychom je nosit neměli. Jestli to bude povinné, to zatím nevím. Nemám potřebu nakazovat něco, o čem vím pouze zprostředkovaně. Bude to tedy kolektivní rozhodnutí.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Petr Portwyn řekl(a)...
5. května 2020 v 9:18  

Máme třináct asistentů na třináct tříd...

... a dodejme s klasikem: Pánové, kdo z vás to má?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.