Renata Schejbalová k „Manuálu“: Jsou to věci, které jsou splnitelné a nechávají prostor ředitelům škol

úterý 5. května 2020 ·

Po dvou měsících se budou moci vrátit do škol někteří žáci 9. tříd a dobrovolně maturanti. Do datových schránek škol už přišly pokyny ministerstva školství k navracení žáků. „Jsou to věci, které jsou splnitelné a nechávají prostor ředitelům škol,“ říká ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou a předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. 



Renata Schejbalová (repro ČT)
Ministerstvo školství v pokynech například doporučuje, jak zajistit prostor před školou, minimalizovat velké shromažďování a zajistit dvoumetrové odstupy. „Pravděpodobně tam pošleme nějaký dozor, který bude rozhánět,“ přibližuje Schejbalová.

K problémům podle Schejbalové patří především nabídka dezinfekčních prostředků, která se liší v řádu sta korun. „Domnívám se, že zřizovatel hlavní město Praha nám nějakým způsobem pomůže, třeba centrálním nákupem, protože větší množství by bylo levnější a bylo by to pro školy cenově výhodnější,“ říká.

Distanční výuka za podpory moderních technologií může být pro studenty motivující…, nic ale podle Schejbalové nenahradí osobní kontakt s učitelem. „Když mám online hodiny, tak mi žáci říkají, že se těší do školy, až se navzájem uvidíme. Když jste ve třídě, vidíte reakci studentů, za počítačem to prostě takové není,“ konstatuje.


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
5. května 2020 v 11:22  

Jestli hlavní problém, který paní ředilka v metodickém pokynu MŠMT (nebo jak se ta alibistická slátanina jmenuje) vidí, jsou různé ceny disinfekce, tak by měla složit všechny funkce. Možná by byla lepší jako rozhaněčka - doporučuji třeba zvolání "rozejděte se, neshlukujte se"!

Anonymní řekl(a)...
5. května 2020 v 15:25  

Nemoc špinavých rukou je žloutenka, tam je dezinfekce rukou a předmětů velmi nutná. U SARS-CoV-2 jde o přenos především respirační cestou. Ruce lze umývat i teplou vodou s mýdlem a je to efektivnější a zdravější než nějaká pochybná dezinfekce. Důležité je chránit respirační cesty učitelů kvalitní ochranou. Škola zodpovídá za žáky ráno po překročení prahu školy. Učitel nemůže v 7:30 rozhánět ve veřejném prostoru žáky. To je na městské policii. Učitel nesmí překračovat své pravomoci.

mirek vaněk řekl(a)...
6. května 2020 v 8:15  

Paní ředitelka musí vycházet se zřizovatelem i ministerstvem. Nedivte se jí.

Hlavně že ví, že je to splnitelné. Na jejim výběrovém gymnaziu tomu věřím. Pokud budou v ČR jen výběrová gymnázia jak si myslí větina úředníků a politiků, protože na nich studovala, pak nebude problém.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.