Děti budou ve stresu, vadí rodičům jeden termín přijímaček. Někteří učitelé pochybují, zda mají jednotné přijímačky smysl.

úterý 12. května 2020 ·

Skoro sto tisíc dětí se nyní připravuje na zkoušku, která rozhodne o jejich budoucnosti minimálně na další čtyři roky. Letos ale mají páťáci, sedmáci a deváťáci jinou startovní pozici než jejich předchůdci: na přijetí na střední školu mají jen jednu šanci. Druhý termín jednotných přijímacích zkoušek ministerstvo pro tento rok kvůli varování epidemiologů zrušilo. A škrtlo i možnost odvolat se proti výsledku zkoušek ke krajskému úřadu. Z uspořádání zkoušek jsou nervózní žáci, rodiče i učitelé, kteří děti na přijímačky připravují. Reportáž přináší Deník N.



Petra Mazancová (facebook.com)
Ministerstvo zrušení jednoho termínu od začátku vysvětluje tím, že se tak zamezí hromadnému celorepublikovému přesunu 100 tisíc dětí na školy uvedené v přihlášce na druhém místě. A že se zároveň zkrátí harmonogram přijímacího řízení – původně se měly testy konat v dubnu, teď se kvůli karanténním opatřením odsunuly na červen. Zrušení možnosti odvolání ministerstvo rovněž vysvětluje snahou o urychlení procesu.

Učitelka a předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová se ministra Plagy ptala na možnost dvou termínů přijímaček. „Bylo to ale neprůstřelné, epidemiologové to nedovolili. Tak jsem se zajímala o možnost skládání přijímaček na domácí základní škole, aby děti nemusely nikam jezdit a zůstaly ve svých kolektivech. Bylo mi řečeno, že by se musel změnit zákon, což se legislativně nestihne. Na to jsem argumentovala tím, že je přeci stav legislativní nouze,“ podotýká učitelka. Také mnozí ředitelé základních škol viděli ideální řešení ve změně pravidel tak, aby děti testy nevyplňovaly na cílových středních školách, ale na svých základkách.

„Z organizačního hlediska je to geniální nápad. Ale narazilo by to na zákon, jelikož podle něj zkoušky organizuje střední škola... Některé střední školy navíc neměly důvěru v učitele základek, kteří by dohlíželi na děti. Jako šéf asociace bych měl říct, že jsme všichni úžasně poctiví a nikdo by rozhodně žákům nepomáhal. Ale protože stojím oběma nohama na zemi, vím, že by se tyto situace nepochybně staly. Čili určitě by to přijímačky zkreslilo,“ vysvětluje prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
12. května 2020 v 9:48  

„Učitelé pochybují, zda mají jednotné přijímačky vůbec smysl.“

Nesnáším tyhle generalizace. Kdyby autorka napsala „někteří učitelé“, tak prosím.

Michal Komárek řekl(a)...
12. května 2020 v 9:51  

Máte pravdu, děkuji! V tomto případě je úprava titulku jistě na místě.

Eva Adamová řekl(a)...
12. května 2020 v 12:48  

"Ministerstvo zrušení jednoho termínu od začátku vysvětluje tím, že se tak zamezí hromadnému celorepublikovému přesunu 100 tisíc dětí na školy uvedené v přihlášce na druhém místě."

A byl by takový problém, kdyby všechny děti dělaly druhý termín přijímaček na škole, na které dělaly termín první, ve stené učebně ve stejném složení skupiny? Akorát by tam nedorazily děti, které si podávají přihlášku jen na jeden maturitní obor, což je koneckonců už několikaletý průšvih, protože tyto děti nemají rovné podmínky, jsou totiž v konečném pořadí na dané škole srovnávány s dětmi, které měly dvě možnosti.

Teď všichni řvou kvůli jednomu termínu, ale ře ho některé děti mají i za normálního průběhu přijímacích zkoušek, to nikdo neřeší.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.