Bohuslav Hora: Pracovní list – jedině elektronicky

pondělí 4. května 2020 ·

"Na podzim 2019 jsme byli v rámci CKP Bruntál na exkurzi v londýnských školách. Na dvou ze čtyř mě překvapila rozmyšlená koncepce IT. Ta první měla vše nastavené na nástrojích Google, ta druhá zase měla svůj systém propracovaný na nástrojích Apple. Nezaujala mě ta vyhraněnost k platformám, ale spíš úspory v oblasti papíru a toneru. Jedna škola měla propočteno, že uspoří ročně 10 000 liber, ta druhá dokonce 16 000 liber," píše Bohuslav Hora na svém blogu.



Bohuslav Hora (zsplana.cz)
Hora pokračuje:

Několik let se zamýšlím nad tím, jestli musím materiály pro žáky tisknout, nebo jestli je opravdu stačí distribuovat pomocí cloudových úložišť, když máme ve škole počítače, tablety, využíváme mobilní telefony. Rozmýšlím si opravdu, co vytisknu, jestli je opravdu nutné pracovní list prohnat kopírkou. Jak to žáci dále využijí, jestli si list vloží do svého portfolia, jestli nenastal čas organizovat si elektronické portfolio. nechám to na každém z Vás, abyste si to rozmysleli, naplánovali a realizovali. Budoucnost této planety máme ve svých rukách.

Minule jsme se naučili vystřihovat v PicColage. Tvořili jsme koláže. Stejně můžete ale vytvořit pracovní list.

- nastartujte PicCollage
- zvolte režim Freeststyle
- připravte si obrázky, nezapomeňte při tom na autorská práva
- vystřihněte si potřebné motivy
- rozmístěte na plochu tak, abyste k tomu mohli připsat Vaše otázky

A můžeme jít psát texty.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Petr Portwyn řekl(a)...
4. května 2020 v 7:50  

Dobrý den pane autore,
pokud tu náhodou jste, mám dotaz - jaká je vlastně hlavní myšlenka článku?
Je to elektronizace pracovních listů, nebo informace o konkrétním programu?
Pokud platí to první, tak moje zkušenost je, že někdy se elektronická podoba hodí a jindy ne. Displej mobilu je někdy nepřehledný a notebook na stole někdy překáží. Dle mého se tohle nemá brát ideologicky, ale pragmaticky.
A druhý dotaz - ten ukázkový materiál z Vašeho blogu (List-Náhrobek-Panovnice) byl skutečně použit v reálné výuce? Pokud ano, co bylo cílem?

Nowak řekl(a)...
4. května 2020 v 12:16  

Spotřeba papíru:
Asi před 5 lety jsme byli na škole upozorňováni naa velký růst spotřeby papíru do kopírky - na škole s 300 žáky se tehdy spotřebovalo 6000 listů papíru měsíčně, tedy asi 1 kopie n žáka denně. Nešlojeno pracovní listy, ale i o zadání testů, kopie výukových materíiálů. Byli jsme nabádání, abychom víc využívali tiskáren počítačů, kterým stačí i méně kvalitiní a tedy levnější papír.
Aktivní vyučující poždavek vedení odmítli - že musí učit moderně, že nemohou kopírovat materiály tak, aby byly použitelné opakovaně.
Úspory nepřinese jen čistě e-materiál: Zadání praocvího iitsu lze vetřídě promítnout a žáci mohou klasicky pracovat vsešitě, který je zpravidla z recyklovaného paíru.
Pochopitelně ale pracovní list na paíře, který žák musí odevzdat je něco jako policejní dozor - předtavuje stály tlak, stálou kontrolu. Je to ale dobře?

Petr Portwyn řekl(a)...
4. května 2020 v 13:03  

Pan Nowak
A vyplatilo se to? Tiskárna počítače obvykle má vyšší náklady na tisk, než kopírka.

Podle mne to dobře je, slovo "policejní" považuju za zbytečně emočně nasycené. Já jsem pod kontrolou, Vy jste pod kontrolou, prodavačka nebo manažer jsou pod kontrolou - proč by zrovna děti být neměly?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.