Anketa České školy k „Manuálu“. Michal Černý: Ředitel, který by hnal rizikového učitele do práce, by byl bezohledný hlupák

neděle 3. května 2020 ·

Česká škola oslovila učitele, ředitele a odborníky s otázkami, které se týkají „Manuálu“ ministerstva školství ohledně fungování otevřených škol. Jde nám především o situaci „ohrožených učitelů“. Odpovídá prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.



Michal Černý (zs-kl.cz)
Michal Černý: Ředitel, který by hnal rizikového učitele do práce, by byl bezohledný hlupák 

Každý český ředitel nese neustále zodpovědnost za všechno, co se ve škole děje. V této vyhrocené době si to jenom najednou víc uvědomujeme. To, že teď brbláme, je jedna věc. Pokud by však nějaký ředitel skutečně nedokázal zajistit hygienická opatření a všechno ostatní, nebyl by to člověk na svém místě. Samozřejmě, že je to komplikace. Co má ale říkat hostinský, který musel zavřít hospodu? Obchodník, který nemůže otevřít obchod? Šéf firmy, která přišla o odbyt? Proti tomu jsou naše problémy vlastně malicherné. Každý, kdo se hlásí do konkursu, by měl počítat s tím, že mohou přijít i takovéto a možná ještě náročnější zkoušky. Věřte, že jsem jich za 27 let ředitelování už pár zažil…

Ředitel, který by hnal rizikového učitele do práce, kdyby vysloveně nemusel, by nebyl "nepříliš tolerantní", jak píšete, ale byl by to bezohledný hlupák, který by za případné následky měl nést plnou odpovědnost. Já ale musím říct, že osobně žádného takového ředitele neznám. Nejsme dokonalí, ale tohle by byla opravdu silná káva. Pro učitele z rizikových skupin určitě najdeme dost takové práce, při které nákaza hrozit nebude. Když to bude jen trochu možné.

Jediný skutečný problém představují školy, které objektivně nebudou schopné vlastními silami výuku zajistit, aniž by musely využít učitele z rizikových skupin. Těm nezávidím. Netroufám si odhadnout, kolik jich opravdu bude. Myslím, že přesnou definicí rizikových skupin se jejich počet oproti předpokladům zúžil, tipoval bych to tak na tři procenta škol.

Jak bych postupoval jako ředitel takové školy? Pokud bych musel povolat do třídy rizikového učitele, vybavil bych ho určitě kvalitním respirátorem a další ochranou. Zároveň bych mu doporučil, aby nařídil žákům mít roušky i při hodině (je to v jeho kompetenci). Prostě bych omezil rizika. Nebo bych se pokusil sehnat na výpomoc nějaké dobrovolníky - různé organizace už se začínají ozývat. Uvědomme si ale, že to riziko sice nebude nulové, ale bude mnohonásobně menší, než když si jdete třeba nakoupit do supermarketu. Rodiče všech dětí budou muset podepsat "bezinfekčnost". Při jakémkoli podezření na nemoc bude žák okamžitě izolován. Budou se zachovávat bezpečnostní opatření. Nemyslím, že k přenosu z žáka na učitele někde ve skutečnosti dojde. Ale jestli má někdo i přeto tak velké obavy o své zdraví či život, je vlastně ta výplata za jeden měsíc docela nízká cena. Samozřejmě, technicky by si měl vzít nejprve dovolenou a to neplacené volno teprve až mu dovolená dojde, tedy v druhé půlce prázdnin. Myslím ale, že se tu bavíme maximálně o několika desítkách učitelů v rámci celé republiky. Víte, jsou přece mnohem ohroženější profese, a neslyším, že by si nějak hlasitě stěžovaly. Nerad bych se za nás učitele musel stydět.

49 komentářů:

Martin Horyna řekl(a)...
3. května 2020 v 9:02  

Děkuji panu řediteli za velmi rozumné názory. Jsem přesvědčen, že drtivá většina ředitelů škol je podobě rozumná, a tak i školství současnou situaci zvládne.

Janek Wagner řekl(a)...
3. května 2020 v 9:07  

"Uvědomme si ale, že to riziko sice nebude nulové, ale bude mnohonásobně menší, než když si jdete třeba nakoupit do supermarketu." Epidemiolog amatér. Na tohle se snad ani nedá slušně reagovat...

Eva Adamová řekl(a)...
3. května 2020 v 9:28  

"Myslím ale, že se tu bavíme maximálně o několika desítkách učitelů v rámci celé republiky."

Když vezmu v úvahu věk mnoha učitelů, když vezmu v úvahu, že starší učitelé mají doma často starší partnery, když vezmu v úvahu, že celá řada mladších učitelů se stará o starší rodiče, tak těch několik desítek napočítám v jednom okrese.

A riziko je prý menší než v supermarketu. Těžko posuzovat, ale jen připomenu, že supermarkety jsou narozdíl od našich polystyrénem a umělohmotnými okny zadusených škol, klimatizované.

Janek Wagner řekl(a)...
3. května 2020 v 9:41  

Paní Evo, několik desítek napočítám v jedné škole...

Anonymní řekl(a)...
3. května 2020 v 9:47  

A v těch hypermarketech a supermarketech má každý na ústech roušku a na rukách jednorázové rukavice. V uzavřené třídě, kde budou žáci bez roušek celý den to bude nádherné semeniště SARS-CoV-2. Při venkovních teplotách 30+ ideální prostředí. To s Vámi pane řediteli Michale Černý nemůže nikdo takto souhlasit. Máte zmapovány školy kde je pro všechny kantory zajištěna bezpečnost - nanoroušky popřípadě respirátory vyšší třídy? To proto, aby nedošlo k překvapení. Dezinfekce klik je jen pro blázny. Koronavir se šíří především respiračně. Dá se souhlasit s první částí textu. Distanční výuka taky jede na plné obrátky.

Ivo řekl(a)...
3. května 2020 v 10:18  

Je téměř jisté, že pan ředitel je reprezentativním vzorkem "populace ředitelů" v ČR.

Jak mě se to jeví jako nezávislému pozorovateli:

cca 40 % pedagogů-důchodců zvažuje odchod na hodinu, aby neohrozili nejenom sebe, ale především svou rodinu (nakažením, finančně...)
Už tak zdecimovaný stav pedagogů díky nezájmu státu za posledních 30 let dostane poslední "ránu do vazu".
Na ochranné pomůcky (respirátory, rukavice, desinfekce, štíty a obleky zapomeňte, nikdo Vám je nezajistí!!
Měli byste si vzít příklad ze sousedního Slovenska, tam mají všech pět pohromadě...
Osobně doporučuji při sebemenším nátlaku ze strany "demokratického" establishmentu dát hromadou výpověď'.

rváčkazvesela řekl(a)...
3. května 2020 v 10:33  

Je téměř jisté, že pan ředitel je reprezentativním vzorkem "populace ředitelů" v ČR.

Není. Kdyby byli všichni jako on, byli bychom jinde - na daleko smysluplnější cestě!

Unknown řekl(a)...
3. května 2020 v 10:39  

Dobrý den,
děkuji za komentáře. Většina bohužel vykazuje neznalost onoho manuálu, v jednom případě i nedbalé přečtení mého příspěvku.
Na jiný názor má samozřejmě každý právo, ale nepravda je věc špatná.
1. Učitel má právo nařídit dětem roušky i ve třídě.
2. Věk 65+ sám o sobě podle manuálu NENÍ rizikovým faktorem. Je to věk 65+ kombinovaný s určitými specifikovanými obtíženi. Přečtěte si to, na webu MŠMT už to je.
3. Epidemiolog amatér nejsem, ale do supermarketu chodím skoro denně a vidím, co vidím.

Nejsem bezbřehý obdivovatel tohoto metodického pokynu. Pokud se mne ale zeptáte, zda je realizovatelný, tak v naprosté většině škol ano. Není Vám, pane Wagnere a další, hloupé svým hysterickým kvílením kazit dobré jméno učitelů u široké veřejnosti? Zkuste vystoupit ze své prdagogické bubliny. Přečtěte si nějakou diskusi pod jakýmkoli článkem o školství na jiných než školských serverech a vítejte v realitě.

Unknown řekl(a)...
3. května 2020 v 10:46  

Omlouvám se za překlep, samozřejmě jsem myslel "pedagogickou" bublinu, takhle vtipný zase nejsem:-). Protože se mi dlouhodobě nedaří vytvořit si profil s mým jménem, podepíšu se aspoň sem: Michal Černý

Ivo řekl(a)...
3. května 2020 v 10:52  

rváčkozvesela:

ten "reprezentativní vzorek" je v uvozovkách, asi jste to špatně pochopila...

Ivo řekl(a)...
3. května 2020 v 10:53  

Je jisté, že ředitelé musí držet basu a tudíž si to s vrchností nikdo nechce "rozházet": stanovisko pana ředitele je v tomto ohledu pochopitelné.

Anonymní řekl(a)...
3. května 2020 v 11:03  

Pane Michale Černý, jste pěkně naštvaný, ale pláčete na nesprávném hrobě. Za současný stav českého školství můžou ti, kteří to tady po desetiletí řídili-neřídili. Tím samozřejmě nemám na mysli schopné a poctivé ředitele, ale většinu ministrů školství za posledních 30 let. Jinak aparát MŠMT je kapitola sama pro sebe.

Ještě poznámka:
1) Učitel rozhoduje o roušce. Učitel přede mnou ve třídě na ní netrvá. Asi tak. Místnost je pak absolutně zavirovaná.
2) Chcete snad popřít, že lidé nemají v marketech na ústech roušky? To myslíte vážně?

Učitelů si vážili ještě za první republiky, za komunismu došlo k totální devastaci a nyní za posledních 30 let není vidět nějaké rozumné směřování. Ano, občas mrknu na diskuze na sociálních sítích - učitelka je krá.. a učitel haj.., ty svi.. berou 50 000,- čistého a hov.. dělají. Velký vliv na tuto situaci mají masmédia (učitelům přidávají 4x do roka). Ale co mnohdy chcete od lidí s nízkým IQ a žádným EQ. Mnohdy obyčejná závist.

Unknown řekl(a)...
3. května 2020 v 11:16  

Slibuji, že už se opravdu nenechám vytočit a budu reagovat pouze věcně.
Každá skupina má mít svou vlastní místnost a pokud možno také jednoho učitele dopoledne a jednoho pedagoga odpoledne. Ti by se domluvit mohli.

Ivo řekl(a)...
3. května 2020 v 11:17  

"Rozumné směrování" za těch 30 let vedlo k ještě větší devastaci - přesně, jak popisujete: Ano, občas mrknu na diskuze na sociálních sítích - učitelka je krá.. a učitel haj.., ty svi.. berou 50 000,- čistého a hov.. dělají. Velký vliv na tuto situaci mají masmédia (učitelům přidávají 4x do roka).
Ono, když je nejhůř, tak za všechno mohl, může bude do budoucna bude moci ten "spropadený bolševik". Ještě, že kdy existoval, panečku.

Jana Maříková řekl(a)...
3. května 2020 v 11:23  

Ad Unknown - pan ředitel vystupuje jakoby rozumně, ale zároveň hrozbu bagatelizuje. Na jeho škole asi z těch několika desítek rizikových učitelů nikdo nevychází... za mě - jsem pod rizikovým věkem, ale mám maminku, které je 85 a bez pomoci se neobejde. Takž v případě neplaceného volna by se to u mě rovnalo výpovědi. A to i když mám pár maturantů. Zadarmo nepracuju.

Janek Wagner řekl(a)...
3. května 2020 v 11:32  

Re Unknown:
1. Co považujete za hysterické kvílení? Hodnocení "Epidemiolog amatér" nebo snad tvrzení "několik desítek napočítám v jedné škole"?
2. Můžete nějak doložit tvrzení "riziko sice nebude nulové, ale bude mnohonásobně menší, než když si jdete třeba nakoupit do supermarketu"?
3. Srovnání ředitele školy "Co má ale říkat hostinský, který musel zavřít hospodu? Obchodník, který nemůže otevřít obchod? Šéf firmy, která přišla o odbyt?" je zcela mimo. Ti zmínění provozují na vlastní účet a vlastní podnikatelské riziko živnost nebo firmu za účelem zisku. Vystupte ze své "ředitelské" bubliny a zeptejte se na realitu v podnikání. Víte o ní kulový...

Unknown řekl(a)...
3. května 2020 v 11:40  

Re Janek Wagner
Samozřejmě tvrzení "několik desítek napočítám v jedné škole".

Paní Maříková, pokud pracujete ve škole, kde je tolik rizikových učitelů, že řediteli nezbyde, než nasadit i Vás, pak máte částečně pravdu. Spíš si to ale podle souvislostí nemyslím.

Jana Maříková řekl(a)...
3. května 2020 v 11:48  

Ad Unknown - mě nenasadí...tak jednoduché to je. Ještě k panu řediteli - srovnávat školu se supermarketem, kde jsou mimochodem všichni těch maximálně několik desítek minut pohromadě v rouškách a s desinfekcí, se školou, kde jsou pohromadě 6 a více hodin... bez ochranných prostředků - je ujeté a zavádějící. Pracovala jsem kdysi na infekční klinice na Bulovce a něco si z té doby pamatuju... ohledně hygienických zásad a způsobu šíření epidemie. Kdokoli nutí učitele nastoupit pod hrozbou chudoby, jen aby si to nerozházel u rodičů a u vrchnosti, není na svém místě. Prostě ministr počítá s tím, že ředitelé za něj odvedou špinavou práci... jako tak často.

Bohyška řekl(a)...
3. května 2020 v 11:49  

A co učitelky v mateřských školách? Učitelky a děti bez roušek..v těsné blízkosti. Děti kýchají, kašlají, prskají kolem sebe. Učitelka se takové spršce neubrání. Hygiena? Tu se děti teprve učí. Stravování, pitný režim, odpočinek na lehátku?
Vláda s námi nejedná. Nestará se o nás. Učitelé ji nezajímají. Teprve až nastanou volby.

L.snirch řekl(a)...
3. května 2020 v 12:05  

Vidím, že už vznikli vyznavači kultu roušky, často nošené několik dní, která chrání v supermarketu všechny před vším. Kdyby celý svět věděl, že s ochranou je to tak snadné.
Supermarket považuji za násobně větší riziko než připravená škola.
A ještě se otevřenou obchodní centra. Já vím. lidé tam nebudou chodit, aby se chránili. Zejména ti, co nenastoupí do školy.

Janek Wagner řekl(a)...
3. května 2020 v 12:10  

Re Michal Černý: Co je na bonmotu "několik desítek napočítám v jedné škole" hysterického nebo kvílícího? Myslíte si, že žádná taková škola není? Štefan Klíma například odhaduje podíl rizikových na školách v jeho městě po konzultaci s řediteli okolních ZŠ na 60-70 %.

Vaše výroky "Myslím ale, že se tu bavíme maximálně o několika desítkách učitelů v rámci celé republiky." a "Uvědomme si ale, že to riziko sice nebude nulové, ale bude mnohonásobně menší, než když si jdete třeba nakoupit do supermarketu." jsou neudržitelné.

Dovolím si doplňující dotazy: považujete definici rizikových skupin za jasnou a za dostatečně citlivou především vůči starším učitelům? Jak hodnotíte možnou aplikaci par. 106 ZP?

mirek vaněk řekl(a)...
3. května 2020 v 12:31  

Proč není manuál na stránkách české školy? To je takový problém? Jdu hledat jinde.

V spermarketě je poměr prostoru k zákazníkovi mnohonásobně větší než ve třídě, je tam klimatizace a rozumný zákazník tam nestráví víc než pár minut. Má rošku, rukavice a dezinfekci. Neošahává co nemusí a ruce si desinfikuje. Nevykonává většinou potřebu.

Ve škole sedí děti několik hodin, bez klimatizace a možná bez roušek. Když žák odmítne mít roušku, kdo ho donutí? Ruce si umyjí všichni v jednom či dvou umyvadlech, kliky možná někdo desinfikuje, pokud ho to napadne. Ale že by měli žáci ještě rukavice, zapomeňte. Uklizečky budou desinfikovat povrchy lavic, židliček, kliky aj.? Myslíte, že to zvládnou po nárůstu pracovních povinností a tzv. efektivity v uplynulém období?


Bylo by vhodné aby se někteří vrátili na zem ze své pedagogické a úřednické neomylnosti a vševědoucnosti a přiblížili se k realitě a použili mozek, když to nutí žáky.

Pokud do školy přijde infekční člověk, pak za těch pár hodin stihne nakazit řadu lidí. Od kolegů v kabinetě, kde roušky asi nebudou, až k části třídy ke kterým se bude sklánět, dotýkat se sešitů a bez roušky šířit kapénky apod. Když to bude dítě, tak kámoše určitě. Po měsících izolace se děti zase uvidí. Kde byli psychologové při přípravě manuálu? Bude to stejné jako plenění hobbymarketů nadrženými chalupáři před velikonocemi.

Jediný rozumný efekt by mělo zajistit neinfekčnst příchozích. Testy, měření teploty. Nebo 100% kontrola koronaviru v ČR.

Unknown řekl(a)...
3. května 2020 v 12:40  

Re Janek Wagner
Doufám, že jste tu metodiku četl. Pak mi musíte dát za pravdu, že město se 70% podílem rizikových učitelů podle této definice by bylo vhodné pro natočení hororu. Nicméně chápu, že se tyto ankety (a také moje vlastní obdobná) konaly ještě předtím, než jsme tuto definici znali. Přesto v té mé anketě vycházel počet MOŽNÝCH rizikových učitelů cca 20 - 30%, a to jsem získal data ze 146 škol. Na základě znalosti metodiky pak toto číslo výrazně snižuji.
Možná jsem to nejasně podal (spíš ne), ale těch "několik desítek učitelů", o kterých píšu, nejsou všichni rizikoví učitelé v ČR, nýbrz ti rizikoví učitelé, kteří pravděpodobně budou muset nastoupit (nebo o to budou řediteli žádáni). Samozřejmě naprostá většina rizikových učitelů bude moci pracovat z domova.

Co se týče §106, tam užjsem viděl mnoho různých, i zcela protichůdných, výkladů. Ředitel má za úkol především zabezpečit chod školy a přitom pokud možno neohrozit zaměstnance, v tomto pořadí. Ochranu zaměstnanců i za cenu ohrožení chodu školy mají v popisu práce odbory, což je jiná organizace. Nevěřím, že už se tím nezabývají.

Možná Vás překvapím, ale v tomto bodě s Vámi souhlasím, souvislosti a případný rozpor mezi tímto pokynem a §106 ZP by se měly prošetřit a nějaký skutečný odborník (což z nás dvou není ani jeden) by k tomu měl vydat právně závazné stanovisko.


Michal Komárek řekl(a)...
3. května 2020 v 12:46  

mirek vaněk

Manuál tady samozřejmě je. Snad není takový problém ho najít, pane Vaňku. Je tady tisková zpráva MŠMT, která obsahuje linky na všechny součásti manuálu. A je tady výtah toho podstatného, pokud jde o rizikové skupiny zaměstnanců školy. A stručná glosa k tomu. Jsou to tři poslední texty ze včerejška.

Janek Wagner řekl(a)...
3. května 2020 v 12:59  

Re Michal Černý: Děkuji za upřesnění "desítek" i za vysvětlení ankety AŘZŠ. Jen se podivuji nad tím, že MŠMT neprovedlo plošné rychlé šetření a akceptuje výsledek této ankety se 146 respondenty.

Pedagogická komora, z.s., dlouhodobě kritizuje netransparentnost práce MŠMT, které ignoruje standardní platformu školské tripartity, ignoruje vlastní pracovní skupiny, ignoruje stanoviska většiny školských a učitelských spolků a nepracuje s dostupnými daty a ani se je nepokouší získat (pokud tak nečiní se zpožděním).

Anonymní řekl(a)...
3. května 2020 v 13:40  

"Zejména ti, co nenastoupí do školy"

Pane Snirchu, je vám to hodno? Je to evidentně pod úroveň.

L.snirch řekl(a)...
3. května 2020 v 14:11  

Myslíte, že tam nebudou po 25.5. děti ve věku do 11 let?
OK, uvidíme.

mirek vaněk řekl(a)...
3. května 2020 v 14:38  

Pane Komárku. Omlouvám se. Přehlédl jsem to.

Michal Komárek řekl(a)...
3. května 2020 v 14:40  

Děkuji, pane Vaňku. Hezký den!

poste.restante řekl(a)...
3. května 2020 v 15:31  

Vidím, že už vznikli vyznavači kultu roušky, často nošené několik dní, která chrání v supermarketu všechny před vším.
Velmi věcná, relevantní a tak nějak matfyzácky a skautsky příhodná poznámka. :-)

Kdyby celý svět věděl, že s ochranou je to tak snadné.
Podstatná část světa se českým vzorem inspirovala.
Asi nevědí, že jsou vlastně hlupáci. Měl byste jim to napsat.

Supermarket považuji za násobně větší riziko než připravená škola.
Tak to už je přímo nepodložená hloupost.
A dopouští se jí i pan ředitel.

A ještě se otevřenou obchodní centra. Já vím. lidé tam nebudou chodit, aby se chránili. Zejména ti, co nenastoupí do školy.
Tak to už snad překračuje nejen hranici nevkusnosti, ale přímo ubohosti.
Opravdu máte tohle zapotřebí?

Anonymní řekl(a)...
3. května 2020 v 15:36  

L.snirch

Nepopírám, určitě se takoví žáci najdou. Jsem však přesvědčen, že 60 - 70% se ve škole objeví. 20% stačí distanční přístup.

"Já vím. lidé tam nebudou chodit, aby se chránili. Zejména ti, co nenastoupí do školy". Chápu to tak, že rizikoví kantoři budou běhat po marketech. Asi jsem to pochopil správně, že jo?

L.snirch řekl(a)...
3. května 2020 v 15:58  

Pane Neznámý

Nepsal jsem o rizikových kantorech, to se pohybujete v roli konspirací.
Rizikový kantor povede výuku na dálku či bude dělat jinou práci pro školu podle příkazu ředitele nebo bude na nemocenské. V obchodních centrech bude těžko.
Ale děti, které rodiče z obav, aby se ve škole nenakazily, ty v obchodních centrech spolu s rodiči v dopoledních hodinách budou či nebudou? Můj odhad, jak jsem psal - budou.
Pokud to po 25.5. nenastane, rád se omluvím, protože můj odhad odpovědnosti se ukáže nesprávným.


Anonymní řekl(a)...
3. května 2020 v 16:05  

Máte tu větu v uvozovkách. "Já vím. lidé tam nebudou chodit, aby se chránili. Zejména ti, co nenastoupí do školy". Nechci Vás vůbec chytat za slovo, ta věta má jiný význam, nyní jste to vyjasnil.

L.snirch řekl(a)...
3. května 2020 v 16:10  

Těch paradoxů doby je tolik.
Celý březen jsme mohli listovat v hypermarketech v knihách, ale na konci dubna v knihkupectví ne.
Celý březen jsme v hypermarketech, kde mají kabinky, mohli zkoušet oblečení, nyní se nesmí zkoušet.
Mohli a můžete sahat v hypermarketu na jakékoliv zboží a vracet je do regálu a nikdo se nakupování nebojí, jak tady čtu. Včetně ovoce a zeleniny. A nyní budeme mít strach z každé klávesnice ve škole, která se má několikrát denně dezinfikovat.

L.snirch řekl(a)...
3. května 2020 v 16:17  

Pane Neznámý
Rodiče s dětmi(=lidé), které z obav nepošlou děti do škol 25.5., o těch byla řeč.

O kom jiném mohla být řeč?
Učitelé budou v práci (ve škole nebo na home office ti rizikoví), myslím, že budeme mít práce dost, pokud se má vše zajistit. Konkrétně červen si na SŠ neumím ani představit - výuka na dálku 1.-3. ročník, přijímačky,konzultace maturantů, státní, praktické a ústní maturity.
Tam se nám obchodní centra v dopoledních hodinách fakt nevejdou.

L.snirch řekl(a)...
3. května 2020 v 16:20  

A ZŠ - výuka 1. stupeň ve škole i na dálku, výuka 2. stupeň na dálku a konzultace devaťáci. Taky toho budou mít až nad hlavu. Spíše budou lidé chybět.

Eva Adamová řekl(a)...
3. května 2020 v 17:08  

"A nyní budeme mít strach z každé klávesnice ve škole, která se má několikrát denně dezinfikovat"

Nevím, které klávesnice máte na mysli, ale na naší škole zůstanou počítačové učebny do konce tohoto školního roku uzavřené. Je nemyslitelné, abychom v situaci, kdy se má 15 dětí pohybovat jen ve své třídě, kdy je sotva budeme moci pustit na záchod, kdy bude problém zajistit vystřídání skupin v jídelně, kdy zavřeme šatny, protože je to jeden společný neoddělený prostor, dovolili střídání těchto skupin dětí v počítačových učebnách.

L.snirch řekl(a)...
3. května 2020 v 18:43  

Nemáte praktické maturity, jak čtu.

Jaroslav Jirásko řekl(a)...
3. května 2020 v 23:46  

Protože M. Černý je zároveň prezidentem Asociace ředitelů základních škol, největší porfesní organizace ředitelů, dá se očekávat, že jeho rozumný a realistický hlas je hlasem reprezentujícím většinu základních škol. Zvládne se to, uvidíte, pane Wagnere.

Anonymní řekl(a)...
4. května 2020 v 0:00  

Pane Jirásko, nedávno jste tady měl takový prapodivný článek o rizikových skupinách ve školství. Tak nevím, co máte na mysli. "Ředitel, který by hnal rizikového učitele do práce, by byl bezohledný hlupák"(M. Černý). Váš příspěvek vyzněl poněkud jinak. Stále ještě zastáváte takto nekompromisní postoj?

Radek Sárközi řekl(a)...
4. května 2020 v 18:37  

"Protože M. Černý je zároveň prezidentem Asociace ředitelů základních škol, největší porfesní organizace ředitelů, dá se očekávat, že jeho rozumný a realistický hlas je hlasem reprezentujícím většinu základních škol."

Prosím o upřesnění, kolik členů má AŘ ZŠ. Podle mých informací je to méně než 200. Základních škol je více než 4 000, takže rozhodně hlas pana Černého nereprezentuje "většinu základních škol"...

Například v Pedagogické komoře je 600 ředitelů škol...

Jaroslav Jirásko řekl(a)...
4. května 2020 v 21:47  

Ve spolku Pedagogická komora, pane prezidente, ve spolku. Nikoliv v pedagogické komoře.

poste.restante řekl(a)...
4. května 2020 v 22:05  

Pane Jirásko, čistě pro upřesnění, vyjadřujete se za sebe, nebo za SPOLEK Asociace ředitelů základních škol České republiky?
:-)

vstek řekl(a)...
4. května 2020 v 22:07  

Nechci být rýpavý, ale opravdu mi připadá, že se p. Radek Sarkozi ve svých příspěvcích zabývá hlavně porovnáváním počtu členů svého spolku s ostatními skupinami. Bylo by zajímavé vytvořit statistiku, v kolika jeho příspěvcích se toto poměřování pi....ů nevyskytuje. Je to docela škoda, protože mu jinak v jeho boji fandím. No a slovo prezident tu také dost devalvuje.

Robert Čapek řekl(a)...
5. května 2020 v 0:54  

Metematická úloha:

Kdyby Asiciace měla 200 členů a základních škol je přes 4 000, poměr je 1:20.
Spolek PK má údajně 3000 členů a počet učitelů je 150 000, poměr je tedy 1:50.

Která organizace je reprezentativnější a která by neměla s čísly raději moc vyskakovat?

Josef Soukal řekl(a)...
5. května 2020 v 1:28  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Josef Soukal řekl(a)...
5. května 2020 v 1:29  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Josef Soukal řekl(a)...
5. května 2020 v 1:30  

Podle logiky p. Jiráska reprezentuje názor největšího profesního sdružení názor většiny, tedy i nesdružených, kterých je v daném případě dvacetkrát více. To je po nerozlišování práce od pracoviště v rychlém sledu další tvrzení, které možná cosi reprezentuje, ale rozhodně ne logiku, soudnost a skromnost. Ostatně vyjadřoval se pan Černý ve všech ohledech za sebe, či za Asociaci? Pokud platí to druhé, vědí to vůbec její členové? Ptal se jich někdo na názor? Podepsali by se všichni pod tvrzení, že "ředitel má za úkol především zabezpečit chod školy a přitom pokud možno neohrozit zaměstnance"? Je nutné i za cenu ohrožení zdraví zaměstnanců zabezpečovat chod instituce, která nezajišťuje zdravotnické, bezpečnostní a jiné služby nezbytné pro chod státu, ale v dané chvíli pouze jakési hlídání dětí?

poste.restante řekl(a)...
5. května 2020 v 19:02  

MEtematická úloha pro pana Čapka.

Jestliže oba pánové mluví pravdu:
Pokud základních škol je přes 4 000
a kdyby Asociace ředitelů základních škol měla 200 členů
a v PK je 600 ředitelů,
pak kolik z oněch 600 ředitelů musí být řediteli škol středních, aby asociace byla "rezentativnější" než PK ve vztahu k ředitelům ZŠ?

;-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.