Spoléháme na čest studentů, říká prorektor Mendelovy univerzity o elektronických přijímačkách na dálku

středa 1. dubna 2020 ·

Epidemie koronaviru zavřela všechny školy od základních až po vysoké. Zatímco studentům se tak zkomplikovalo například složení závěrečných zkoušek, univerzity přemýšlejí, jak si zajistit studenty do dalšího ročníku. Některé vysoké školy proto chystají elektronické přijímací řízení, jiné zkoušky odložily a věří, že vše do zimního semestru stihnou. Vláda v pondělí schválila návrh zákona, který by školám mimo jiné umožnil pořádat přijímačky na dálku. Tématu se věnují Hospodářské noviny. 



Radim Farana (mendelu.cz)
Mendelova univerzita v Brně už chystá elektronické přijímačky. "Máme připraveno řešení v podobě přijímací zkoušky on-line, ale také diskutujeme možnost přijímání studentů podle průměru z předchozího stupně studia," uvedl prorektor univerzity Radim Farana.

V případě elektronických přijímacích zkoušek se však školy musí vypořádat s tím, jak zajistit poctivost studentů při vyplňování otázek. "Řeknu rovnou, že budeme spoléhat na jejich vlastní čest," uvedl prorektor Farana. Dodal, že ani povinné skládání zkoušek před webovou kamerou nedokáže zabránit případné pomoci dalších lidí, které kamera nebude zabírat.

Některé školy proto raději budou přijímat studenty na základě výsledků na střední škole… Jiné školy zatím vyčkávají, jaký bude další vývoj vládních opatření proti šíření epidemie... Na Univerzitě Karlově zatím jednotlivé fakulty zvažují, jak upraví své přijímací zkoušky, aby studenti mohli na podzim nastoupit do nového semestru. "V úvahu připadají jak posuny termínů konání přijímacích zkoušek, tak jejich konání distanční formou," potvrdil mluvčí univerzity Václav Hájek.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.