Školské odbory: Navrhované otevírání základních škol nepovažujeme za rozumné

čtvrtek 16. dubna 2020 ·

Rozhodnutí otevřít školy k 25. 5. 2020, respektive možnost (na bázi dobrovolnosti) osobní přítomnosti žáků 1. stupně základních škol, nepovažujeme za koncepční ani rozumný krok. Velké riziko vidíme v navrhované organizaci výuky, v tzv. školních skupinách po patnácti dětech ve třídě. V řadě škol totiž nelze zabezpečit dodržování jakýchkoliv bezpečných vzdáleností mezi dětmi.



V této souvislosti vystávají dotazy a problémy, které by měly být co nejdříve jednoznačně zodpovězeny a vysvětleny ještě před dalšími kroky, např.:

- Metodika pro MŠ, ZŠ a SŠ by měla jasně definovat, jak postupovat v případě, kdy ředitel školy nebude schopen zajistit všechny podmínky pro její provoz, a to zejména s ohledem na bezpečnost a zdraví všech přítomných.

- Definovat jasně co jsou rizikové skupiny, kritéria rizikovosti, a jak budou zaměstnanci ochráněni.

- Vydat jednotný formulář čestného prohlášení pro rodiče.

- Kdo zajistí ochranné prostředky pro zaměstnance i žáky, např. dezinfekce. S tím souvisí i otázka roušek - kolik, kdy, jak? A co dělat v případě, kdy vše nebude možné zabezpečit v dostatečném množství? V krizové situaci nechávat všechno na ředitelích škol je značně alibistické.

- Co s žáky prvního stupně ve speciálních školách? Jak v odpoledních družinách?

- Jak se budou utvářet školní skupiny a pravidla jejich utváření – jak například zjistit, které děti budou do základních škol docházet? Je třeba upřesnit představu o rozsahu výuky, o kombinaci učení ve škole a doma. (Řada učitelů přece vyučuje částečně online.)

- Problematika hodnocení žáků, otázka jednotných přijímacích zkoušek a maturit v souvislosti s bezpečností práce. A najdou se jistě mnohé další body k diskusi…

Ministerstvo školství lze jistě pochválit za pružný přístup i schopnost improvizace, kterou prokázalo. Zaměstnanci školství určitě nechtějí nic blokovat, jen chtějí, aby se s nimi hrálo fér, a v rámci možností se eliminovala rizika pro všechny.

František Dobšík - předseda Školských odborů 

P. S. Děkujeme všem za podměty, které nám začaly od vás přicházet po zhlédnutí tiskové konference ministra školství, vysílané na ČT. Naši právníci se jimi již zabývají a co nejdříve je odešleme na ministerstvo (rádi bychom již 16. 4. 2020).


Zdroj: ČMOS

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
16. dubna 2020 v 13:01  

Řeší někdo problematiku toalet? Ještě jsem o tom neslyšel ani slovo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.